Przepis na kiszoną kapustę zasmażaną krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Boczek pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.

Kapustę poszatkuj.

Boczek wrzuć na zimną patelnię i wytop z niego tłuszcz.

Następnie na patelnię dodaj pokrojoną cebulę i smaż chwilę.

Na patelnię dodaj pokrojoną kapustę, dokładnie wymieszaj i smaż przez około 10 minut.

Zawartość patelni dokładnie wymieszaj i smaż ponownie 10 minut.

Zmniejsz moc palnika na najniższy poziom, kapustę dopraw do smaku kminkiem, solą oraz pieprzem i całość duś przez około 40 minut.

Gotową kapustę podawaj na ciepło.

Kiszona kapusta zasmażana podana z dodatkiem mięsa na metalowym półmisku.
Kiszona kapusta zasmażana
Koszt przygotowania dania
10.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
221 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
24

Kiszona kapusta zasmażana - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kiszonej kapuście zasmażanej

Kiszona kapusta zasmażana to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Domowa i szybka w przygotowaniu kapusta zasmażana to doskonały dodatek do kotletów mielonych oraz dań mięsnych. Przepis na zasmażaną kiszoną kapustę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: kapusta kiszona, cebula, boczek wędzony, sól, pieprz oraz kminek mielony. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić zasmażaną kapustę kiszoną? Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Kapustę poszatkuj. Boczek wrzuć na zimną patelnię i wytop z niego tłuszcz. Następnie na patelnię dodaj pokrojoną cebulę i smaż chwilę. Na patelnię dodaj pokrojoną kapustę, dokładnie wymieszaj i smaż przez około 10 minut. Zawartość patelni dokładnie wymieszaj i smaż ponownie 10 minut. Zmniejsz moc palnika na najniższy poziom, kapustę dopraw do smaku kminkiem, solą oraz pieprzem i całość duś przez około 40 minut. Gotową kapustę podawaj na ciepło.

Kapusta kiszona, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo witamina C zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników w organizmie i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy straszenia się skóry. Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas procesu fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm oraz wzmacniają naszą odporność.

Podsumowując łatwa w przygotowaniu zasmażana kapusta kiszona stanowi doskonały dodatek do wielu dań obiadowych. Zasmażana kapusta kiszona jest dobra do spożycia na ciepło, dlatego warto podać ją bezpośrednio po przygotowaniu. Kapustę zasmażaną z grzybami można podać jako danie na ciepło podczas kolacji wigilijnej. Kapusta kiszona to bogactwo składników odżywczych.

Wartości odżywcze kiszonej kapusty zasmażanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
88.45 kcal
221.12 kcal
Białko
5.88 g
14.70 g

Węglowodany w kiszonej kapuście zasmażanej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
4.40 g
11.00 g
Węglowodany przyswajalne
2.05 g
5.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.34 g
5.86 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
5.38 g
13.45 g
Tłuszcze nasycone
2.07 g
5.17 g
Tłuszcze nienasycone
3.31 g
8.27 g
Tłuszcze jednonasycone
2.34 g
5.84 g
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
2.43 g
Cholesterol
14.85 mg
37.12 mg

Witaminy w przepisie na kiszoną kapustę zasmażaną

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
2.40 µg (mcg)
6.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.48 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.41 µg (mcg)
Witamina C
11.76 mg
29.41 mg
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Witamina E
0.07 mg
0.16 mg
Retinol
1.65 µg (mcg)
4.12 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.26 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.13 mg
Niacyna
1.69 mg
4.22 mg
Foliany
19.90 µg (mcg)
49.75 µg (mcg)
Beta karoten
6.10 µg (mcg)
15.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kiszoną kapustę zasmażaną

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
748.75 mg
1871.88 mg
Potas
216.95 mg
542.38 mg
Wapń
26.45 mg
66.12 mg
Fosfor
76.10 mg
190.25 mg
Magnez
15.40 mg
38.50 mg
Żelazo
1.27 mg
3.17 mg
Cynk
0.62 mg
1.55 mg
Miedź
0.03 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonej kapusty zasmażanej 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kiszonej kapuście zasmażanej

Lista alergenów dla kiszonej kapusty zasmażanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszoną kapustę zasmażaną

Cena przygotowania kiszonej kapusty zasmażanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
750 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 750 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Koszt składników
17.00
Jak oceniasz przepis na kiszoną kapustę zasmażaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób