Surówka z kiszonej kapusty do ryby

Opublikowano: 16.02.2022 r., 14:22 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z kiszonej kapusty do ryby w białej miseczce na niebieskim tle
Surówka z kiszonej kapusty do ryby
Surówka z kiszonej kapusty do ryby to tradycyjna i pyszna surówka, która będzie świetnie pasować nie tylko do ryb. Jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę.
Przygotowanie 10 min
95 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Kapusta kiszona (150 g)
  • Marchewka 1 sztuka (50 g)
  • Jabłko 1/2 sztuki (90 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty do ryby krok po kroku

Kapustę odsącz i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do miski.

Marchewkę obierz i umyj. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty.

Jabłko umyj, usuń gniazdo nasienne i również zetrzyj na tarce. Dodaj do warzyw.

Wlej łyżkę oleju i dokładnie wszystko wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kiszonej kapusty do ryby
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat surówki z kiszonej kapusty do ryby

Surówka z kiszonej kapusty do ryby to tradycyjna i pyszna surówka, która będzie świetnie pasować nie tylko do ryb. Jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty do ryby jest w mojej rodzinie od lat. Podczas jej przygotowania nie dodaje przypraw. Cały smak otrzymujemy tylko z warzywnych i owocowych składników. Według mnie najlepsza surówka powstaje tylko z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka i łyżki oleju. Możecie użyć oleju rzepakowego lub wytłaczanego z pestek winogron. Te dwa oleje są łagodne w smaku, dzięki czemu nie przytłaczają smaku innych składników.

Kapustę kiszoną odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski. Następnie zetrzyj na tarce umytą i obraną marchewkę, a także jabłko. Dodaj olej i całość wymieszaj. Tylko tyle wystarczy, by powstała smaczna słodko-kwaśna surówka.

Kapusta kiszona to produkt powstający podczas procesu zasolenia i fermentacji. Charakteryzuje się mocno kwaśnym smakiem, który wynika z obecności kwasu mlekowego. Kwas ten powstaje na skutek rozkładu cukrów obecnych w świeżej kapuście. To nadaje kapuście wielu zdrowotnych właściwości. Kiszonki to najzdrowsze probiotyki, które odpowiadają między innymi za wzmocnienie systemu odpornościowego organizmu. Dlatego szczególnie polecane są do spożywania w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta liczba zachorowań na przeziębienie. Dostarczają one również wielu witamin z grupy B, które regulują metabolizm. Wiele składników przenika również do powstałego podczas fermentacji soku. Dlatego też w ostatnich latach zwraca się szczególną uwagę na spożywanie właśnie soku z kiszenia warzyw.

Dobra surówka nie uda się bez dobrych marchewek. Jeśli jednak w Twojej lodówce masz kilka wysuszonych i pomarszczonych marchewek to nic straconego. Wystarczy, że umieścisz takie warzywa w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. Odzyskają one wówczas swoją jędrność i chrupkość.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty do ryby i wykorzystacie ten świetny pomysł na dodatek do obiadu.

Alergeny w surówce z kiszonej kapusty do ryby

Lista alergenów dla surówki z kiszonej kapusty do ryby przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kiszonej kapusty do ryby

Wartości odżywcze surówki z kiszonej kapusty do ryby

na 100g gotowej potrawy

Kiszonki to najzdrowsze probiotyki, które odpowiadają między innymi za wzmocnienie systemu odpornościowego organizmu. Dlatego szczególnie polecane są do spożywania w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta liczba zachorowań na przeziębienie. Dostarczają one również wielu witamin z grupy B, które regulują metabolizm.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
63.43
95.15
Białko (g)
0.69
1.04
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
7.82
11.72
Węglowodany przyswajalne (g)
5.18
7.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.64
3.96
Glukoza (g)
0.63
0.95
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.85
2.77
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
3.49
5.23
Tłuszcze nasycone (g)
0.33
0.49
Tłuszcze nienasycone (g)
3.16
4.74
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
140.57
210.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.26
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.07
24.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1392.33
2088.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
342.60
513.90
Potas (mg)
168.33
252.50
Wapń (mg)
22.30
33.45
Fosfor (mg)
18.83
28.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.00
15.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
1.24
Cynk (mg)
0.15
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kiszonej kapusty do ryby 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kiszonej kapusty do ryby

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
150 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Jabłko
90 g
1/2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 90 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
15.00