Surówka z kiszonej kapusty do ryby
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Surówka z kiszonej kapusty do ryby to tradycyjna i pyszna surówka, która będzie świetnie pasować nie tylko do ryb. Jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę.
Składniki dla 2 porcji:
- Kapusta kiszona - 150 g
- Marchewka - 50 g (1 sztuka)
- Jabłko - 90 g (1/2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Kapustę odsącz i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do miski.
- Marchewkę obierz i umyj. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty.
- Jabłko umyj, usuń gniazdo nasienne i również zetrzyj na tarce. Dodaj do warzyw.
- Wlej łyżkę oleju i dokładnie wszystko wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Kiszonki to najzdrowsze probiotyki, które odpowiadają między innymi za wzmocnienie systemu odpornościowego organizmu. Dlatego szczególnie polecane są do spożywania w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta liczba zachorowań na przeziębienie. Dostarczają one również wielu witamin z grupy B, które regulują metabolizm.