Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
- Comber jagnięcy (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (30 g)
- Pieczarki marynowane (100 g)
- Cebula (200 g)
- Czosnek (10 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Masło klarowane (5 g)
- Kasza gryczana (200 g)
- Kapusta kiszona (400 g)
- Marchewka (100 g)
- Olej lniany (40 ml)
Przepis na kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej krok po kroku
Mięso na comber zmiel w maszynce lub kup już mięso mielone.
Na maśle usmaż starte na tarce pieczarki i bardzo drobno posiekaną cebulkę (100 g). Czosnek przepuść przez praskę i dodaj na patelnię. Posól odrobinę, warzywa mają być zarumienione. Ostudź lekko.
Do mięsa mielonego dodaj podsmażone warzywa. Dodaj też jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz, tymianek i oregano. Za pomocą rąk bardzo dokładnie wymieszaj masę mięsną. Zacznij formować kotlety. Do środka każdego kotleta dodaj po kawałku sera.
Na oleju rzepakowym usmaż kotleciki z każdej strony. Smaż pod przykryciem przez około 20 minut na niewielkim ogniu.
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kaszę wymieszaj z solą.
Przygotuj surówkę. Kapustę kiszoną przepłucz lekko wodą. Odciśnij. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce, a resztę cebuli pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw olej lniany, sól, erytrytol i pieprz do smaku.
Podawaj kotleciki z kaszą gryczaną oraz z surówką.
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Kiszona kapusta zasmażana
-
Sałatka z kapusty kiszonej
-
Surówka z kiszonej kapusty z majonezem
-
Surówka z kiszonej kapusty do ryby
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Surówka z kiszonej kapusty z cebulą
-
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka
-
Surówka z kiszonej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty kiszonej
-
Surówki z kiszonej kapusty
Więcej informacji na temat kotlecików mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
Smaczny przepis na przepyszne, rozpływające się w ustach mięso w formie kotlecików mielonych. Kotleciki są nadziewane serem mozzarella. Ser mozzarella pod wpływem wysokiej temperatury staje się znakomicie ciągnący.
Podawaj z kaszą gryczaną i surówką z kapusty kiszonej. Jeżeli nie przepadasz za kaszą gryczaną oczywiście możesz zamienić na każdą inną kaszę czy też makaron albo ryż. Pasować będą także ziemniaki lub pieczywo. Jest to świetna propozycja na lekki, dietetyczny obiad.
W tym daniu są ważne przyprawy. Najlepiej sprawdzi się dodatek oregano oraz tymianku co daje wspaniałe połączenie smaków.
Alergeny w kotlecikach mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
Lista alergenów dla kotlecików mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Masło klarowane
Wartości odżywcze kotlecików mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
Energia i białka
(440g)
Węglowodany
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy
(440g)
Składniki mineralne
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.