Kluski z makiem wigilijne
- Mak niebieski (400 g)
- Orzechy włoskie (200 g)
- Rodzynki (100 g)
- Suszona żurawina (100 g)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy (100 g)
- Miód (150 g)
- Cukier (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Jajko (3 szt.)
- Masło - pół kostki (100 g)
Przepis na kluski z makiem wigilijne krok po kroku
Mak zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
Zmiel go 3-krotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Posikaj orzechy włoskie.
Do maku dodaj rodzynki, żurawinę, skórkę z pomarańczy, miód, cukier, aromat migdałowy, orzechy i wymieszaj.
W misce umieść jajka, mąkę pszenną, śmietanę kremówkę i wymieszaj do powstania gładkiego ciasta.
W garnku zagotuj wodę i na wrzątek partiami umieszczaj kluski.
Kluski powinny gotować się do momentu, aż zaczną wypływać.
Kluski wymieszaj z masłem i masą makową.
Podawaj na ciepło.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat klusek z makiem wigilijnych
Kluski z makiem wigilijne to bardzo dobry pomysł na pyszne danie podczas Wigilijnej wieczerzy. Kluski na słodko można przygotować także w dzień powszedni i podać jako deser lub obiad na słodko. Przepis na kluski z makiem wigilijne jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, śmietana kremówka, jajka, mak niebieski, rodzynki, orzechy włoskie, skórka z pomarańczy, żurawina suszona, miód, cukier, aromat migdałowy, masło.
Jak zrobić kluski z makiem wigilijne? Mak zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 30 minut. Zmiel go 3 krotnie w maszynce do mielenia mięsa. Posikaj orzechy włoskie. Do maku dodaj rodzynki, żurawinę, skórkę z pomarańczy, miód, cukier, aromat migdałowy, orzechy i wymieszaj. W misce umieść jajka, mąkę pszenną, śmietanę kremówkę i wymieszaj do powstania gładkiego ciasta. W garnku zagotuj wodę i na wrzątek partiami umieszczaj kluski, które najlepiej formować za pomocą dwóch łyżek. Kluski powinny gotować się do momentu, aż zaczną wypływać. Kluski wymieszaj z masłem i masą makową. Podawaj na ciepło.
Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu.
Podsumowując kluski są dobre na święta jako słodka potrawa. Bożonarodzeniowe kluski możesz przygotować także poza okresem świątecznym. Kluski są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Przed podaniem wystarczy je podgrzać na maśle. Sprawdzony przepis możesz przygotować także z gotową masą makową.
Alergeny w kluskach z makiem wigilijnych
Lista alergenów dla klusek z makiem wigilijnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
- aromat migdałowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klusek z makiem wigilijnych
Kluski z makiem wigilijne to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Kluski wykonane z pszennej mąki nie są dobrym daniem, dla osób chorujących na celiakię i cukrzycę. Słodkie kluski zawierają dużą ilość cukru.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.