Kluski z makiem wigilijne

Opublikowano: 10.02.2022 r., 20:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wigilijne kluski z makiem
Kluski z makiem wigilijne
Kluski z makiem wigilijne to wspaniała propozycja na pyszne danie bożonarodzeniowe. Słodkie kluski można przygotować z makiem białym lub niebieskim. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
970 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mak niebieski (400 g)
  • Orzechy włoskie (200 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Suszona żurawina (100 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (100 g)
  • Miód (150 g)
  • Cukier (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło - pół kostki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat migdałowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, maszynka do mielenia

Przepis na kluski z makiem wigilijne krok po kroku

Mak zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 30 minut.

Zmiel go 3-krotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Posikaj orzechy włoskie.

Do maku dodaj rodzynki, żurawinę, skórkę z pomarańczy, miód, cukier, aromat migdałowy, orzechy i wymieszaj.

W misce umieść jajka, mąkę pszenną, śmietanę kremówkę i wymieszaj do powstania gładkiego ciasta.

W garnku zagotuj wodę i na wrzątek partiami umieszczaj kluski.

Kluski powinny gotować się do momentu, aż zaczną wypływać.

Kluski wymieszaj z masłem i masą makową.

Podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na kluski z makiem wigilijne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat klusek z makiem wigilijnych

Kluski z makiem wigilijne to bardzo dobry pomysł na pyszne danie podczas Wigilijnej wieczerzy. Kluski na słodko można przygotować także w dzień powszedni i podać jako deser lub obiad na słodko. Przepis na kluski z makiem wigilijne jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, śmietana kremówka, jajka, mak niebieski, rodzynki, orzechy włoskie, skórka z pomarańczy, żurawina suszona, miód, cukier, aromat migdałowy, masło.

Jak zrobić kluski z makiem wigilijne? Mak zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 30 minut. Zmiel go 3 krotnie w maszynce do mielenia mięsa. Posikaj orzechy włoskie. Do maku dodaj rodzynki, żurawinę, skórkę z pomarańczy, miód, cukier, aromat migdałowy, orzechy i wymieszaj. W misce umieść jajka, mąkę pszenną, śmietanę kremówkę i wymieszaj do powstania gładkiego ciasta. W garnku zagotuj wodę i na wrzątek partiami umieszczaj kluski, które najlepiej formować za pomocą dwóch łyżek. Kluski powinny gotować się do momentu, aż zaczną wypływać. Kluski wymieszaj z masłem i masą makową. Podawaj na ciepło.

Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu.

Podsumowując kluski są dobre na święta jako słodka potrawa. Bożonarodzeniowe kluski możesz przygotować także poza okresem świątecznym. Kluski są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Przed podaniem wystarczy je podgrzać na maśle. Sprawdzony przepis możesz przygotować także z gotową masą makową.

Alergeny w kluskach z makiem wigilijnych

Lista alergenów dla klusek z makiem wigilijnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • aromat migdałowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek z makiem wigilijnych

na 100g gotowej potrawy

Kluski z makiem wigilijne to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Kluski wykonane z pszennej mąki nie są dobrym daniem, dla osób chorujących na celiakię i cukrzycę. Słodkie kluski zawierają dużą ilość cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
396.04
970.31
Białko (g)
9.28
22.74
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
46.43
113.75
Węglowodany przyswajalne (g)
42.04
103.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.39
10.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
20.96
51.34
Tłuszcze nasycone (g)
8.83
21.63
Tłuszcze nienasycone (g)
12.13
29.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.31
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
1.03
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.46
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.00
4.89
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
62.60
153.38
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
28.07
68.78
Potas (mg)
242.14
593.25
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
263.59
645.80
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
226.46
554.82
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
83.64
204.93
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.58
8.78
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.99
4.87
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.48
1.18
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z makiem wigilijnych 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek z makiem wigilijnych

Koszt składników
85.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mak niebieski
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Suszona żurawina
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
85.50