Przepis na kluseczki francuskie krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, miska, łyżka cedzakowa

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem szczypty soli.

Białka oddziel od żółtek a następnie białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

Masło wymieszaj na puszystą masę, następnie dodaj do niego żółtka i wymieszaj.

Do masła dodaj mąkę i ubite białka. Następnie składniki dokładnie połącz.

Małą łyżeczką wrzucaj po odrobinie masy na gotującą się wodę (łyżeczkę za każdym razem zamocz we wrzątku).

Kluseczki gotuj około 3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Ugotowane kluski wyciągnij łyżką cedzakową i podawaj od razu po przygotowaniu. Wtedy smakują najlepiej.

Często zadawane pytania

Kluseczki francuskie podane z dodatkiem zupy w białym, głębokim talerzu.
Kluseczki francuskie
Koszt przygotowania dania
3.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
286 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
71

Kluseczki francuskie - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kluseczkach francuskich

Kluseczki francuskie z mąki pszennej to doskonały dodatek do zup. Kluseczki te doskonale smakują również z dodatkiem sosów (np śmietanowego, pieczarkowego, serowego, brokułowego czy pieczeniowego). Możesz przygotować również kluski francuskie z boczkiem. Kluski francuskie dobrze sprawdzą się również jako dodatek do dań mięsnych. Przepis na kluseczki francuskie jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować.Do wykonania kluseczek francuskich potrzebujesz następujących produktów spożywczych: masła roślinnego, jajka, mąki pszennej oraz soli. Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić kluski francuskie? Na początek nastaw wodę z solą, aby była wrząca gdy skończysz przygotowywać ciasto. Następnie białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kolejno wymieszaj masło na puszystą masę i dodaj do niego żółtka. Do masy z masła dodaj mąkę i ubite jajka, składniki dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wkładaj łyżeczką do wrzącej wody. Kluski gotuj 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Po tym czasie kluseczki wyciągnij przy użyciu łyżki cedzakowej i podawaj je bezpośrednio po przygotowaniu.

Jajka, które użyjemy do przygotowania naszych klusek są świetnym źródłem wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy A, D, E, K oraz niektóre z witamin a grupy B, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, selen czy jod. Jest to również doskonałe źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Jedno jajko jest stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączane jest do diety osób odchudzających się. Dodatkowo żółtko jaja jest źr∂złem luteiny, która korzystnie wpływa na narząd wzroku.

Podsumowując kluseczki francuskie do zupy to doskonała propozycja na smaczny dodatek węglowodanowy do większości zup. Kluseczki te świetnie sprawdzą się również jako dodatek do mięsa oraz sosów. Jest to doskonały wybór na dodatek w diecie wegetariańskiej, niskotłuszczowej oraz bezmlecznej.

Wartości odżywcze kluseczek francuskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
229.04 kcal
286.30 kcal
Białko
11.24 g
14.05 g

Węglowodany w kluseczkach francuskich

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
20.97 g
26.21 g
Węglowodany przyswajalne
20.29 g
25.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.68 g
0.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
10.59 g
13.23 g
Tłuszcze nasycone
3.92 g
4.90 g
Tłuszcze nienasycone
6.67 g
8.34 g
Tłuszcze jednonasycone
3.29 g
4.12 g
Tłuszcze wielonasycone
3.37 g
4.22 g

Witaminy w przepisie na kluseczki francuskie

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6
0.12 mg
0.15 mg
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina E
1.03 mg
1.28 mg
Tiamina
1.37 mg
1.71 mg
Ryboflawina
0.43 mg
0.54 mg
Niacyna
2.19 mg
2.73 mg
Foliany
81.15 µg (mcg)
101.44 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kluseczki francuskie

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
156.53 mg
195.66 mg
Potas
115.83 mg
144.79 mg
Wapń
39.30 mg
49.13 mg
Fosfor
151.11 mg
188.89 mg
Magnez
14.64 mg
18.30 mg
Żelazo
2.34 mg
2.93 mg
Cynk
1.05 mg
1.31 mg
Miedź
0.10 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kluseczek francuskich 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluseczkach francuskich

Lista alergenów dla kluseczek francuskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750

Cena przygotowania kluseczek francuskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło roślinne
25 g
5.50
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 25 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 750
75 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 75 g
Koszt składników
14.50
Jak oceniasz przepis na kluseczki francuskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86.8% osób