Przepis na kluski z serem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, praska do ziemniaków

Ser wymieszaj dokładnie z jajkiem.

Do miski z serem przesiej mąkę i cukier waniliowy. Całość dokładnie wyrób rękami na gładką masę.

Ciasto podziel na mniejsze części, a każdą z nich zroluj

Każdą rolkę ciasta spłaszcz i wykrawaj z nich kluski, krojąc pod skosem.

W garnku zagotuj 2 l wody i wkładaj kluski partiami.

Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.

Kluski z serem podane ze śmietaną.
kluski z serem
Koszt przygotowania dania
8.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
245 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Kluski z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kluskach z serem

Kluski z serem to danie, które skradnie serca wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej w najprostszym wydaniu. Są smaczne, lekkie i proste w przygotowaniu. Będą doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania można znaleźć w każdym większym sklepie, a także w domowej spiżarni.

Przepis na kluski z serem jest bardzo prosty, a przy okazji szybki. Choć może się wydawać, że własnoręczne ich przygotowanie wiąże się z wieloma godzinami pracy i długim staniem w kuchni, nie jest to prawda. Do przygotowania ciasta dobrze jest wykorzystać stolnicę, na której można z łatwością wyrobić, ale również rozwałkować poszczególne partie klusek. Dobrze jest przygotować nieco więcej mąki, którą można użyć do podsypywania. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do blatu ani rąk, więc stworzenie klusek jest łatwiejsze. To również dobry patent, by zapobiec ich rozpadaniu się. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość mąki sprawi, że będą one zbyt twarde. Do klusek najlepiej sprawdzi się mąka pszenna o najniższym typie. Dobra jest zarówno 450 czy 500. Mąka pszenna jest idealnym wyborem, gdyż sprawia, że kluski są bardzo miękkie. Można ją również zastąpić mąką ziemniaczaną.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski z serem, które będą smaczne a przy okazji proste, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Tak przygotowane są naprawdę pyszne. Ich głównym składnikiem jest oczywiście ser. Od wyboru twarogu zależy konsystencja ciasta, dlatego dobrze jest wybrać odpowiedni. To doskonały pomysł na szybki posiłek, który sprawdzi się na obiad. Ze względu na brak konieczności wstępnej obróbki termicznej są niezwykle szybkie, dlatego są dobre nawet w przypadku awaryjnego posiłku. To dobra opcja na zdrowy obiad na słodko, który idealnie sprawdzi się nawet dla dzieci. Robi się je z serem białym, który dostarcza sporo białka, jednak warto wybrać wersję o obniżonej zawartości tłuszczu. Dzięki temu są jeszcze zdrowsze i bezpieczne dla układu krwionośnego. Dlatego spokojnie mogą gościć w codziennym menu.

Wartości odżywcze klusek z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(166g)
Energia (kalorie)
147.96 kcal
245.62 kcal
Białko
11.46 g
19.03 g

Węglowodany w kluskach z serem

Na 100g
Na porcję
(166g)
Węglowodany
15.69 g
26.04 g
Węglowodany przyswajalne
15.69 g
26.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(166g)
Tłuszcz
4.24 g
7.03 g
Tłuszcze nasycone
3.11 g
5.16 g
Tłuszcze nienasycone
1.13 g
1.87 g
Tłuszcze jednonasycone
0.88 g
1.47 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
0.41 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
43.22 mg
71.75 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kluski z serem

Na 100g
Na porcję
(166g)
Witamina B6
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.28 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.37 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.06 mg
1.76 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
34.46 µg (mcg)
57.20 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kluski z serem

Na 100g
Na porcję
(166g)
Sód
247.18 mg
410.32 mg
Potas
107.90 mg
179.11 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
69.37 mg
115.16 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
153.42 mg
254.67 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
12.31 mg
20.44 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.02 mg
1.70 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.56 mg
0.93 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z serem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach z serem

Lista alergenów dla klusek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klusek z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier waniliowy
15 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Koszt składników
23.60
Jak oceniasz przepis na kluski z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób