Przepis na kluski kładzione krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Do miski wbij jajka, dodaj mleko i wymieszaj.

Wsyp mąkę i sól, zmiksuj do powstania gładkiej masy.

Masa powinna być gęsta, aby nie spływała z łyżki.

W garnku rozgrzej wodę i na wrzątek łyżką nakładaj kluski.

Gotuj przez około 5 minut, gdy będą gotowe, wypłyną na wierzch.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, aż będzie złota.

Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.

Kluski kładzione podane z podsmażoną cebulką na białym talerzu.
Kluski kładzione
Koszt przygotowania dania
5.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
549 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Kluski kładzione - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kluskach kładzionych

Kluski kładzione to wersja klusek, które przygotowuje się z bardzo gęstego ciasta. Mają one bardziej zwartą konsystencję i mniej poszarpany kształt niż kluski lane. Kładzione kluski przegotować można także z mąki razowej. Kluski to proste danie, które zasmakuje każdemu. Przepis na kluski kładzione jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, jajka, mleko, sól, cebula, olej rzepakowy.

Jak zrobić kluski kładzione? Do miski wbij jajka, dodaj mleko i wymieszaj. Wsyp mąkę i sól, zmiksuj do powstania gładkiej masy. Masa powinna być gęsta, aby nie spływała z łyżki. W garnku rozgrzej wodę i na wrzątek łyżką nakładaj kluski. Gotuj przez około 5 minut, gdy będą gotowe, wypłyną na wierzch. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, aż będzie złota. Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.

Cebula to bardzo znane na całym świecie warzywo. Jest ono dodatkiem do prawie każdego dania na słono. Cebula dodana do dań jarskich nadaje im lekko mięsnego posmaku. Cebula świetnie wzmacnia aromat grzybów, dlatego często występuje z nimi w duecie. Cebula ma bardzo silne właściwości prozdrowotne. Zawiera ona dużą ilość witaminy C oraz kwercetyny. Witamina C jest naturalną substancją o działaniu chroniącym przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu chroni nas przed powstaniem nowotworów. Witamina C bierze także udział w syntezie kolagenu w naszym ciele.

Podsumowując pyszne tradycyjne kluski świetnie sprawdzą się jako dodatek do zupy. Można je także podać z gulaszem warzywnym lub mięsnym. Łatwe kluski sprawdzą się także jako danie jarskie podane z okrasą z cebulki. Można je podać również na słodko z owocami lub domową konfiturą i śmietaną kwaśną. Szybkie kluski są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i odsmażyć na maśle przed podaniem. Sprawdzony przepis na domowe kluski można dowolnie modyfikować, dodając ulubione zioła i przyprawy.

Wartości odżywcze klusek kładzionych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
219.71 kcal
549.28 kcal
Białko
7.22 g
18.06 g

Węglowodany w kluskach kładzionych

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
30.63 g
76.58 g
Węglowodany przyswajalne
29.25 g
73.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.38 g
3.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
7.27 g
18.18 g
Tłuszcze nasycone
1.59 g
3.98 g
Tłuszcze nienasycone
5.68 g
14.19 g
Tłuszcze jednonasycone
3.82 g
9.55 g
Tłuszcze wielonasycone
1.86 g
4.65 g
Cholesterol
59.32 mg
148.31 mg

Witaminy w przepisie na kluski kładzione

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
29.30 µg (mcg)
73.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.08 mg
5.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.46 µg (mcg)
1.16 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
29.15 µg (mcg)
72.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.90 mg
7.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
81.37 µg (mcg)
203.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1.64 µg (mcg)
4.11 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kluski kładzione

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
29.23 mg
73.08 mg
Potas
121.19 mg
302.98 mg
Wapń
38.11 mg
95.28 mg
Fosfor
89.50 mg
223.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.76 mg
39.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.99 mg
4.97 mg
Cynk
0.62 mg
1.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek kładzionych 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach kładzionych

Lista alergenów dla klusek kładzionych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania klusek kładzionych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 3,2%
150 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na kluski kładzione
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób