Kluski kładzione

Opublikowano: 18.03.2022 r., 9:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski kładzione podane z podsmażoną cebulką na białym talerzu.
Kluski kładzione
Kluski kładzione to wspaniała propozycja na dodatek do obiadu. Kluski świetnie sprawdzają się podane na słodko i słono. Można je podać także jako samodzielny posiłek. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
549 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mleko 3,2% pół szklanki (150 ml)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kluski kładzione krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj mleko i wymieszaj.

Wsyp mąkę i sól, zmiksuj do powstania gładkiej masy.

Masa powinna być gęsta, aby nie spływała z łyżki.

W garnku rozgrzej wodę i na wrzątek łyżką nakładaj kluski.

Gotuj przez około 5 minut, gdy będą gotowe, wypłyną na wierzch.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, aż będzie złota.

Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.

Jak oceniasz przepis na kluski kładzione
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat klusek kładzionych

Kluski kładzione to wersja klusek, które przygotowuje się z bardzo gęstego ciasta. Mają one bardziej zwartą konsystencję i mniej poszarpany kształt niż kluski lane. Kładzione kluski przegotować można także z mąki razowej. Kluski to proste danie, które zasmakuje każdemu. Przepis na kluski kładzione jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, jajka, mleko, sól, cebula, olej rzepakowy.

Jak zrobić kluski kładzione? Do miski wbij jajka, dodaj mleko i wymieszaj. Wsyp mąkę i sól, zmiksuj do powstania gładkiej masy. Masa powinna być gęsta, aby nie spływała z łyżki. W garnku rozgrzej wodę i na wrzątek łyżką nakładaj kluski. Gotuj przez około 5 minut, gdy będą gotowe, wypłyną na wierzch. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, aż będzie złota. Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.

Cebula to bardzo znane na całym świecie warzywo. Jest ono dodatkiem do prawie każdego dania na słono. Cebula dodana do dań jarskich nadaje im lekko mięsnego posmaku. Cebula świetnie wzmacnia aromat grzybów, dlatego często występuje z nimi w duecie. Cebula ma bardzo silne właściwości prozdrowotne. Zawiera ona dużą ilość witaminy C oraz kwercetyny. Witamina C jest naturalną substancją o działaniu chroniącym przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu chroni nas przed powstaniem nowotworów. Witamina C bierze także udział w syntezie kolagenu w naszym ciele.

Podsumowując pyszne tradycyjne kluski świetnie sprawdzą się jako dodatek do zupy. Można je także podać z gulaszem warzywnym lub mięsnym. Łatwe kluski sprawdzą się także jako danie jarskie podane z okrasą z cebulki. Można je podać również na słodko z owocami lub domową konfiturą i śmietaną kwaśną. Szybkie kluski są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i odsmażyć na maśle przed podaniem. Sprawdzony przepis na domowe kluski można dowolnie modyfikować, dodając ulubione zioła i przyprawy.

Alergeny w kluskach kładzionych

Lista alergenów dla klusek kładzionych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze klusek kładzionych

na 100g gotowej potrawy

Kluski kładzione to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Na wchłanianie węglowodanów ma wpływ zawartość tłuszczu w daniu, jeśli chcesz wiec obniżyć indeks potrawy, dodaj do niej tłuszcz.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
219.71
549.28
Białko (g)
7.22
18.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
30.63
76.58
Węglowodany przyswajalne (g)
29.25
73.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
3.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.27
18.18
Tłuszcze nasycone (g)
1.59
3.98
Tłuszcze nienasycone (g)
5.68
14.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.82
9.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.86
4.65
Cholesterol (mg)
59.32
148.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
29.30
73.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.08
5.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
1.16
Witamina E (mg)
0.18
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.15
72.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.90
7.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
81.37
203.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.64
4.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
29.23
73.08
Potas (mg)
121.19
302.98
Wapń (mg)
38.11
95.28
Fosfor (mg)
89.50
223.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.76
39.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.99
4.97
Cynk (mg)
0.62
1.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek kładzionych 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek kładzionych

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 3,2%
150 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
21.50