Kartacze z mięsem

Opublikowano: 20.04.2022 r., 17:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kartacze z mięsem
Kartacze z mięsem
Kartacze z mięsem to nic innego jak ziemniaczane kluski z mięsnym farszem, które idealnie sprawdza się na obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 7 min
107 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Ziemniaki późne (1500 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1/2 szklanka (125 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, miska

Przepis na kartacze z mięsem krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skóry i umyj dokładnie, a następnie podziel na dwie równe części.

Pierwszą z nich ugotuj, a drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody.

Ugotowane ziemniaki poduś lub zmiel, połącz z surowymi ziemniakami.

Dodaj mąkę i wbij jajka, masę dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie.

Cebulkę zeszklij na patelni, a po chwili dodaj mięso.

Z masy ziemniaczanej uformuj kulki, każdą z nich rozpłaszcz i dodaj odrobinę mięsnego farszu.

Zamknij kulkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie przez około 5-6 minut.

Jak oceniasz przepis na kartacze z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kartaczy z mięsem

Tradycyjne kartacze z mięsem to propozycja obiadowa, która na pewno Cię nasyci i doda energii na długie godziny. Wbrew pozorom nie jest to trudne w wykonaniu danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kartacze z mięsem, które przygotujesz w krótkim czasie. Potrawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet osoba dopiero zaczynająca swoją przygodę w kuchni.

Jest to świetne danie, gdy zostaną Ci ugotowane ziemniaki z obiadu. Zamiast je wyrzucać, przygotuj kluski z mięsem mielonym lub szare kluski również z mojego przepisu.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować mięso, ziemniaki, skrobię ziemniaczaną, olej, cebulę i opcjonalnie odrobinę boczku, z którego powstaną skwarki.

Zatem, jak zrobić kartacze z mięsem?

W pierwszej kolejności zacznij od obrania wszystkich ziemniaków. Następnie, podziel ziemniaki na dwie równe części, tak aby każda miała mniej więcej około 0,5 kg.

Pierwszą z nich ugotuj w lekko osolonej wodzie, drugą połowę zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar wody. Połącz oby dwie masy, dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj, dopraw delikatnie solą.

Mięso mielone dopraw do smaku, aby było aromatyczne. Z masy ziemniaczanej zrób kulki wielkości pięści i rozpłaszcz je. Każdą nadziej odrobiną mięsa i uformuj kulki, przypominające kluski. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie do momentu, aż nie wypłyną na wierzch.

Olej rzepakowy rozgrzej mocno na patelni i zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i boczek.

Ugotowane kluski podawaj z cebulką i boczkiem. Smaczne, domowe kluski na obiad gotowe.

To danie jest pyszne i na pewno zasmakuje całej rodzinie, ale należy pamiętać, że jest ono wysokoenergetyczne i przygotowane z produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Ziemniaki nie będą najlepszym rozwiązaniem dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność i cukrzyca typu 2. Charakteryzują się one wysokim indeksem glikemicznym. Jeśli jesteś osobą zdrową, będzie to dobry pomysł na obiad dla Ciebie. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego!

Alergeny w kartaczach z mięsem

Lista alergenów dla kartaczy z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kartaczy z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki będą bezpiecznym rozwiązaniem dla osób z chorobami glutenozależnymi, jeśli cierpisz na którąś z nich postaw na bezglutenową mąkę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
133.88
107.10
Białko (g)
6.48
5.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
15.23
12.19
Węglowodany przyswajalne (g)
13.84
11.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
5.24
4.19
Tłuszcze nasycone (g)
2.45
1.96
Tłuszcze nienasycone (g)
2.79
2.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.23
1.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
40.74
32.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
11.46
9.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.82
10.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.46
9.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.21
Ryboflawina (mg)
0.13
0.10
Niacyna (mg)
1.93
1.54
Foliany (µg (mcg))
22.08
17.67
Beta karoten (µg (mcg))
2.13
1.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
25.61
20.49
Potas (mg)
349.06
279.25
Wapń (mg)
16.28
13.03
Fosfor (mg)
93.75
75.00
Magnez (mg)
21.53
17.23
Żelazo (mg)
1.11
0.89
Cynk (mg)
0.80
0.64
Miedź (mg)
0.10
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny kartaczy z mięsem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kartaczy z mięsem

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
34.00