Przepis na kartacze z mięsem krok po kroku
- Ziemniaki późne 1500 g
- Mięso mielone wieprzowe 500 g
- Mąka pszenna typ 500 125 g 1/2 szklanka
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Jajko 3 szt.
Ziemniaki obierz ze skóry i umyj dokładnie, a następnie podziel na dwie równe części.
Pierwszą z nich ugotuj, a drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody.
Ugotowane ziemniaki poduś lub zmiel, połącz z surowymi ziemniakami.
Dodaj mąkę i wbij jajka, masę dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie.
Cebulkę zeszklij na patelni, a po chwili dodaj mięso.
Z masy ziemniaczanej uformuj kulki, każdą z nich rozpłaszcz i dodaj odrobinę mięsnego farszu.
Zamknij kulkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie przez około 5-6 minut.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kluski z makiem
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Bogracz z kluskami
-
Kopytka ziemniaczane
-
Kopytka ze szpinakiem
-
Kluski i kluseczki

(liczba kalorii)
Kartacze z mięsem - cechy przepisu
Więcej o kartaczach z mięsem
Tradycyjne kartacze z mięsem to propozycja obiadowa, która na pewno Cię nasyci i doda energii na długie godziny. Wbrew pozorom nie jest to trudne w wykonaniu danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kartacze z mięsem, które przygotujesz w krótkim czasie. Potrawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet osoba dopiero zaczynająca swoją przygodę w kuchni.
Jest to świetne danie, gdy zostaną Ci ugotowane ziemniaki z obiadu. Zamiast je wyrzucać, przygotuj kluski z mięsem mielonym lub szare kluski również z mojego przepisu.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować mięso, ziemniaki, skrobię ziemniaczaną, olej, cebulę i opcjonalnie odrobinę boczku, z którego powstaną skwarki.
Zatem, jak zrobić kartacze z mięsem?
W pierwszej kolejności zacznij od obrania wszystkich ziemniaków. Następnie, podziel ziemniaki na dwie równe części, tak aby każda miała mniej więcej około 0,5 kg.
Pierwszą z nich ugotuj w lekko osolonej wodzie, drugą połowę zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar wody. Połącz oby dwie masy, dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj, dopraw delikatnie solą.
Mięso mielone dopraw do smaku, aby było aromatyczne. Z masy ziemniaczanej zrób kulki wielkości pięści i rozpłaszcz je. Każdą nadziej odrobiną mięsa i uformuj kulki, przypominające kluski. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie do momentu, aż nie wypłyną na wierzch.
Olej rzepakowy rozgrzej mocno na patelni i zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i boczek.
Ugotowane kluski podawaj z cebulką i boczkiem. Smaczne, domowe kluski na obiad gotowe.
To danie jest pyszne i na pewno zasmakuje całej rodzinie, ale należy pamiętać, że jest ono wysokoenergetyczne i przygotowane z produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Ziemniaki nie będą najlepszym rozwiązaniem dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność i cukrzyca typu 2. Charakteryzują się one wysokim indeksem glikemicznym. Jeśli jesteś osobą zdrową, będzie to dobry pomysł na obiad dla Ciebie. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego!
Wartości odżywcze kartaczy z mięsem
Energia i białka
(80g)
Węglowodany w kartaczach z mięsem
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy w przepisie na kartacze z mięsem
(80g)
Składniki mineralne w przepisie na kartacze z mięsem
(80g)
-
ziemniak,
mięso,
mąka pszenna,
cebula,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kartaczach z mięsem
Lista alergenów dla kartaczy z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko