Przepis na kartacze z mięsem krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, miska

Ziemniaki obierz ze skóry i umyj dokładnie, a następnie podziel na dwie równe części.

Pierwszą z nich ugotuj, a drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody.

Ugotowane ziemniaki poduś lub zmiel, połącz z surowymi ziemniakami.

Dodaj mąkę i wbij jajka, masę dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie.

Cebulkę zeszklij na patelni, a po chwili dodaj mięso.

Z masy ziemniaczanej uformuj kulki, każdą z nich rozpłaszcz i dodaj odrobinę mięsnego farszu.

Zamknij kulkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie przez około 5-6 minut.

kartacze z mięsem
Kartacze z mięsem
Koszt przygotowania dania
19.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
107 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
100

Kartacze z mięsem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kartaczach z mięsem

Tradycyjne kartacze z mięsem to propozycja obiadowa, która na pewno Cię nasyci i doda energii na długie godziny. Wbrew pozorom nie jest to trudne w wykonaniu danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kartacze z mięsem, które przygotujesz w krótkim czasie. Potrawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet osoba dopiero zaczynająca swoją przygodę w kuchni.

Jest to świetne danie, gdy zostaną Ci ugotowane ziemniaki z obiadu. Zamiast je wyrzucać, przygotuj kluski z mięsem mielonym lub szare kluski również z mojego przepisu.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować mięso, ziemniaki, skrobię ziemniaczaną, olej, cebulę i opcjonalnie odrobinę boczku, z którego powstaną skwarki.

Zatem, jak zrobić kartacze z mięsem?

W pierwszej kolejności zacznij od obrania wszystkich ziemniaków. Następnie, podziel ziemniaki na dwie równe części, tak aby każda miała mniej więcej około 0,5 kg.

Pierwszą z nich ugotuj w lekko osolonej wodzie, drugą połowę zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar wody. Połącz oby dwie masy, dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj, dopraw delikatnie solą.

Mięso mielone dopraw do smaku, aby było aromatyczne. Z masy ziemniaczanej zrób kulki wielkości pięści i rozpłaszcz je. Każdą nadziej odrobiną mięsa i uformuj kulki, przypominające kluski. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie do momentu, aż nie wypłyną na wierzch.

Olej rzepakowy rozgrzej mocno na patelni i zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i boczek.

Ugotowane kluski podawaj z cebulką i boczkiem. Smaczne, domowe kluski na obiad gotowe.

To danie jest pyszne i na pewno zasmakuje całej rodzinie, ale należy pamiętać, że jest ono wysokoenergetyczne i przygotowane z produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Ziemniaki nie będą najlepszym rozwiązaniem dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność i cukrzyca typu 2. Charakteryzują się one wysokim indeksem glikemicznym. Jeśli jesteś osobą zdrową, będzie to dobry pomysł na obiad dla Ciebie. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego!

Wartości odżywcze kartaczy z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
133.88 kcal
107.10 kcal
Białko
6.48 g
5.19 g

Węglowodany w kartaczach z mięsem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
15.23 g
12.19 g
Węglowodany przyswajalne
13.84 g
11.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.39 g
1.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
5.24 g
4.19 g
Tłuszcze nasycone
2.45 g
1.96 g
Tłuszcze nienasycone
2.79 g
2.23 g
Tłuszcze jednonasycone
2.23 g
1.78 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
0.45 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
40.74 mg
32.60 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kartacze z mięsem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
11.46 µg (mcg)
9.17 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.29 mg
0.23 mg
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
12.82 mg
10.26 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
11.46 µg (mcg)
9.17 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.10 mg
Niacyna
1.93 mg
1.54 mg
Foliany
22.08 µg (mcg)
17.67 µg (mcg)
Beta karoten
2.13 µg (mcg)
1.71 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kartacze z mięsem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
25.61 mg
20.49 mg
Potas
349.06 mg
279.25 mg
Wapń
16.28 mg
13.03 mg
Fosfor
93.75 mg
75.00 mg
Magnez
21.53 mg
17.23 mg
Żelazo
1.11 mg
0.89 mg
Cynk
0.80 mg
0.64 mg
Miedź
0.10 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kartaczy z mięsem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kartaczach z mięsem

Lista alergenów dla kartaczy z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kartaczy z mięsem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na kartacze z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób