Szare kluski

Opublikowano: 15.02.2022 r., 18:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne polskie szare kluski
Szare kluski
Szare kluski to pomysł na proste danie na bazie ziemniaków. Ich przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a smakują wybornie. Mogą stanowić dodatek lub główną bazę.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
356 kcal
Kcal w porcji
303 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (160 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, duża miska

Przepis na szare kluski krok po kroku

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę przełóż do miski.

Dodaj jajka i mąkę, a także odrobinę soli.

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody.

Łyżką formuj kluski z masy ziemniaczanej i wrzucaj je do garnka z wodą.

Gotuj 5 minut od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na szare kluski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat szarych klusek

Szare kluski to pomysł na proste danie na bazie ziemniaków. Ich przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a smakują po prostu wybornie. Mogą stanowić dodatek lub główną bazę. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kopytek, gdyż mają podobny smak, za to ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Idealnie komponują się zwłaszcza z sosem pieczeniowym i pieczarkowym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szare kluski, które będą łatwe, a przy okazji naprawdę smaczne, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jego wykonanie zajmuje niewiele czasu, nie potrzeba również do tego specjalistycznego sprzętu. Przyda się tylko tarka. Kluski zawdzięczają swój kolor innej niż w przypadku tradycyjnych kopytek metodzie przygotowania. W przypadku szarych klusek ziemniaków nie poddaje się obróbce termicznej. Zamiast tego ściera się je na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dzięki temu ciasto na kluski ma zupełnie inną konsystencję i kolor. Jest nieco bardziej klejące, jednak dodatek mąki pszennej sprawia, że całość idealnie się ze sobą łączy. To właśnie ona sprawia również, że kluseczki są bardzo miękkie po ugotowaniu. W przypadku diety bezglutenowej można ją również zastąpić mąką ziemniaczana, jednak należ wtedy nieco zmniejszyć jej ilość, gdyż jej nadmiar wpłynie negatywnie na ciasto.

Przepis na szare kluski jest znany od pokoleń zwłaszcza we wschodnich rejonach Polski, to właśnie tam cieszą się największą popularnością. Ziemniaki stanowią podstawę tradycyjnej kuchni, a najlepsze jest w nich to, że można z nich przygotować tak wiele różnych potraw. Kluski są jedną z najbardziej uwielbianych. Nic dziwnego, ciężko jest przejść obok nich obojętnie, gdyż są idealnie miękkie, a przy tym naprawdę smaczne. W dodatku wszystkie składniki, które są potrzebne do ich przygotowania, można znaleźć w każdej domowej spiżarni. To dobre rozwiązanie na szybkie danie z ziemniaków. To pomysł na doskonały dodatek do dań zarówno mięsnych, jak i jarskich. Te pyszne kluski są po prostu najlepsze.

Alergeny w szarych kluskach

Lista alergenów dla szarych klusek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szarych klusek

na 100g gotowej potrawy

To dobra opcja na obiad, jednak zawiera dość wysoki indeks glikemiczny. Można go obniżyć, dodając porcję białka, np. mięso i tłuszczu, a także świeże warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(303g)
Energia (kcal)
117.65
356.48
Białko (g)
4.14
12.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(303g)
Węglowodany (g)
24.02
72.79
Węglowodany przyswajalne (g)
22.29
67.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(303g)
Tłuszcz (g)
0.72
2.19
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
1.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.29
0.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(303g)
Witamina B6 (mg)
0.27
0.80
Tiamina (mg)
0.19
0.58
Ryboflawina (mg)
0.10
0.31
Niacyna (mg)
1.74
5.27
Foliany (µg (mcg))
33.57
101.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(303g)
Sód (mg)
11.76
35.64
Potas (mg)
372.77
1129.48
Wapń (mg)
14.91
45.19
Fosfor (mg)
72.21
218.78
Magnez (mg)
24.20
73.33
Żelazo (mg)
1.48
4.47
Cynk (mg)
0.44
1.35
Miedź (mg)
0.12
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny szarych klusek 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarych klusek

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
160 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
13.00