Przepis na kluski leniwe z ziemniaków krok po kroku
- Ziemniaki średnie 1000 g
- Ser twarogowy półtłusty 300 g
- Jajko 1 szt.
- Mąka ziemniaczana 75 g 3 łyżki
- Mąka pszenna typ 550 100 g 3/4 szklanki
Ziemniaki umyj i obierz. Gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odlej wodę i chwilę odparuj.
Lekko przestudzone ziemniaki razem z twarogiem przepuść przez maszynkę do mięsa.
Do masy ziemniaczano-twarogowej dodaj mąki i jajko. Całość wyrabiaj na gładkie, elastyczne ciasto. UWAGA: im dłużej wyrabiasz ciasto, tym więcej mąki będzie potrzebne, dlatego warto to zrobić dość szybko.
Na blat wyłóż ciasto i podziel na 6 części. Każdą uformuj w wałek o grubości około 3 cm.
Wałek pokrój ukośnie na 3 cm kawałki.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluski wrzucaj na wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Od czasu do czasu zamieszaj.
Kluski wyłów łyżką cedzakową.
-
Pierogi leniwe
-
Kluski leniwe
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kluseczki francuskie
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka z twarogiem
-
Kluski z twarogiem
-
Kluski leniwe na słodko
-
Gołąbki leniwe
-
Pierogi leniwe z ziemniakami
-
Kluski z tartych ziemniaków
-
Kluski z serem białym
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kluski leniwe Thermomix
-
Kluski ze śliwkami
-
Kluski z sera białego
-
Kluski leniwe dla dzieci
-
Kluski leniwe

(liczba kalorii)
Kluski leniwe z ziemniaków - cechy przepisu
Więcej o kluskach leniwych z ziemniaków
Kluski leniwe z ziemniaków to tradycyjne polskie danie. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis i przygotuj to pyszne danie na obiad.
Na początku ugotuj ziemniaki i odparuj je z nadmiaru wody. Następnie lekko przestudzone ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa razem z twarogiem. Masę z twarogu i z ziemniaków gotowanych wymieszaj dokładnie z jajkiem, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Ciasto wyrabiaj dość szybko, ponieważ z czasem będzie robiło się coraz rzadsze. Ciasto podziel na 6 części. Z każdej części uformuj wałek grubości 2-3 cm. Pokrój na ukos na kawałki grubości 2-3 cm. W dużym garnku zagotuj wodę. Kluski gotuj około 2-3 minuty od wypłynięcia. Tylko tyle wystarczy by wykonać przepis na kluski leniwe z ziemniaków. Warto również wiedzieć, z czym można je zaserwować. Na słodko podać je można z bitą śmietaną, śmietaną, cukrem, cynamonem czy bułką tartą. Aby wykonać bułkę tartą na słodko wystarczy na patelni rozpuścić masło i dodać do niego bułkę tartą oraz cukier. Taką okrasą polewa się ciepłe kluski. Przyznaję, że tak podane kluski leniwe Thermomix są według mnie najlepsze. Jeśli jednak potrzebny Ci pomysł na danie wytrawne, to możesz kluski leniwe podać z podsmażonej cebuli z dodatkiem boczku. W każdym wydaniu będą naprawdę dobre.
Te pyszne i szybkie kluski nazywają się leniwe z powodu ich przygotowania. Składniki są takie same jak do przygotowania pierogów z serem, ale tutaj wszystkie wymieszane są razem. Jeśli przygotujesz większą ilość klusek, to najsmaczniejszą formą ich odgrzania jest podsmażenie na patelni. Tutaj warto wlać na patelnię wodę i do tego odrobinę oleju. Na to ułożyć kluski i tak podgrzewać. Dzięki temu staną się miękkie od wody, a po jej wyparowaniu ładnie się zarumienią na oleju.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Wartości odżywcze klusek leniwych z ziemniaków
Energia i białka
(0g)
Węglowodany w kluskach leniwych z ziemniaków
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy w przepisie na kluski leniwe z ziemniaków
(0g)
Składniki mineralne w przepisie na kluski leniwe z ziemniaków
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kluskach leniwych z ziemniaków
Lista alergenów dla klusek leniwych z ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550