Dango

Opublikowano: 15.08.2022 r., 6:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dango
Dango
Dango to japońskie kluseczki z mąki ryżowej, które serwuje się jako rodzaj słodkiej przekąski. Zwykle podaje się je do zielonej herbaty, bo świetnie się z nią komponują.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
274 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka ryżowa bardzo klejącej (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, patyczki do szaszłyków

Przepis na dango krok po kroku

Mąkę przesiej do miski. Dodawaj do niej stopniowo, ciepłą, ale nie gorącą wodę (ok. 85 ml na 1/3 szklanki). Całość mieszaj ręką, do powstania gęstej, klejącej masy.

Z masy ulep małe kuleczki, wielkości moreli.

W garnku zagotuj wodę i włóż do nich kulki. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.

Kluski przełóż do bardzo zimnej wody na kilka minut.

Kluseczki nabij na patyczek do szaszłyków.

Możesz podawać je z owocowymi sosami.

Jak oceniasz przepis na dango
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat dango

Dango to japońskie kluseczki z mąki ryżowej, które serwuje się jako rodzaj słodkiej przekąski. Zwykle podaje się je do zielonej herbaty, bo świetnie się z nią komponują. Zwykle podawane są z przeróżnymi sosami, które nieco podkręcają ich smak.

Przepis na dango to dobra opcja dla wszystkich miłośników azjatyckiej kuchni. Podaje się je nabite na długą wykałaczkę lub patyczek. Można znaleźć mnóstwo przepisów na te kluseczki. Czasami do ciasta dodaje się nieco barwnika, by całość miała ładniejszy kolor i lepiej się prezentowała. Zwłaszcza jeśli słodkości mają być podawane dzieciom. Choć przepis na kluski jest niezwykle prosty, jest jeden ważny szczegół, do jego przygotowania należy użyć specjalnej mąki. Nie sprawdzi się zwykła mąka ryżowa, która dostępna jest w większości sklepów. Potrzebna jest mąka ryżowa bardzo kleista. Jeśli posiada się w domu ryż, który charakteryzuje się dużą kleistością, można go zmielić w młynku do kawy na proszek i użyć go zamiast mąki. Bez użycia takiego rodzaju mąki kluski po prostu nie wyjdą. Zamiast tego będą się rozklejać i rozgotowywać. Czego oczywiście każdy miłośnik gotowania chciałby uniknąć. Taką mąkę można oczywiście bez problemu zakupić w internecie — zwłaszcza w sklepach z żywnością azjatycką. Gdy użyje się odpowiedniej mąki, kluseczki są gotowe w kilka minut i odznaczają się dużą sprężystością. Najlepiej użyć mąk: shiratamako, mochiko, jōshinko, dangoko.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dango, by były tradycyjne, a przy tym najlepsze, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Dango to kluski, jednak bliżej im do słodkiego deseru. Można dostać je w azjatyckich restauracjach, jednak najlepsze są te zrobione w domu. Dango są jadane przez cały rok, na różne sposoby, zależnie od pory roku. Zazwyczaj podaje się po trzy-cztery sztuki nabite na szpadkę. te kluski są tak popularne w Japonii, że powstają nawet o nich piosenki. Dlatego warto spróbować przygotować je własnoręcznie, by przekonać się na własnej skórze, skąd ich wyjątkowa popularność.

Alergeny w dango

Lista alergenów dla dango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dango

Wartości odżywcze dango

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego warto ją ograniczyć.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
366.00
274.50
Białko (g)
5.95
4.46
Fenyloalanina (mg)
0.32
0.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
80.10
60.08
Węglowodany przyswajalne (g)
77.70
58.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.40
1.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
1.42
1.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.60
0.45
Tłuszcze nienasycone (g)
0.82
0.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.44
0.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
0.28
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.44
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.14
0.11
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
2.59
1.94
Foliany (µg (mcg))
4.00
3.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
0.00
0.00
Potas (mg)
76.00
57.00
Wapń (mg)
10.00
7.50
Fosfor (mg)
98.00
73.50
Magnez (mg)
35.00
26.25
Żelazo (mg)
0.35
0.26
Cynk (mg)
0.80
0.60
Miedź (mg)
0.13
0.10
Mangan (mg)
1.20
0.90
Szacunkowy indeks glikemiczny dango 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dango

Koszt składników
7.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
150 g
bardzo klejącej
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Koszt składników
7.00