Kluski z makiem

Opublikowano: 12.06.2021 r., 15:30 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
świąteczne kluski z makiem i orzechami
Kluski z makiem
Kluski z makiem, czyli odmiana tradycyjnej świątecznej, Bożonarodzeniowej kutii. Słodki posiłek nie tylko od Święta.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
911 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Masa makowa (450 g)
  • Makaron kokardki (150 g)
  • Orzechy włoskie 2 garści (60 g)
  • Rodzynki 2 garści (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na kluski z makiem krok po kroku

Makaron ugotuj al dente.

Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj z rodzynkami i masą makową.

Makaron podawaj z przygotowaną masą makową.

Jak oceniasz przepis na kluski z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat klusek z makiem

Kluski z makiem to tradycyjna, domowa potrawa świąteczna. Przygotowywana najczęściej w Wigilię Bożego Narodzenia na rodzinną uroczystą kolację. Kluski z makiem to jedna z obowiązkowych dwunastu potraw na wigilijnym stole. Przypomina jedno z najpopularniejszych dań z makiem, jakim jest kutia, czyli gotowana pszenica z makiem i bakaliami. Jednak w odróżnieniu do kutii domowe kluski z makiem zamiast ziaren pszenicy zawierają makaron. To pyszny, słodki posiłek serwowany najczęściej jako deser i zakończenie wigilijnego ucztowania, podawany z domowym kompotem z owocowego suszu. To zdecydowanie danie, które warto znać i umieć przygotować, aby móc cieszyć się tym wyjątkowym, niepowtarzalnym smakiem podczas wspólnego świętowania i ucztowania. Jeśli nie wiesz jak zrobić kluski z makiem jesteś w odpowiednim miejscu, przedstawiamy najlepszy i najprostszy przepis na kluski z makiem, który posmakuje każdemu. Ciasto na kluski z makiem możesz przygotować samodzielnie, od podstaw, otrzymując w ten sposób w pełni domowe danie. Dla znacznego ułatwienia i oszczędności czasu możesz jednak wykorzystać także gotowy makaron, na przykład w kształcie wstążek, czy łazanek - dzięki temu nie spędzisz, aż tak wielu godzin w kuchni, a danie będzie równie smaczne. Jak zrobić mak do klusek? Tutaj również są dwie możliwości. Możesz kupić gotową masę makową i doprawić ją wedle uznania, na przykład rodzynkami, migdałami, orzechami, czy innymi bakaliami oraz miodem, a także przygotować ją samodzielnie od podstaw, mieląc mak w specjalnie przeznaczonym do tego młynku. Do masy najlepiej dodać miód, bakalie, odrobinę masła, skórkę pomarańczową, opcjonalnie aromat migdałowy. Tak więc makaron, masa makowa lub mak oraz Twoje ulubione dodatki to wszystkie składniki, które będą potrzebne do przygotowania tego posiłku. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis na to jak zrobić kluski z makiem, gwarantujemy, że będzie to jeden z najsmaczniejszych posiłków na Twoim wigilijnym stole.

Alergeny w kluskach z makiem

Lista alergenów dla klusek z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
    • Makaron kokardki
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze klusek z makiem

na 100g gotowej potrawy

Posiłek ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, aby go zmniejszyć należy ugotować makaron al dente, a masę makową najlepiej przygotować samodzielnie z dodatkiem ksylitolu zmiast cukru, czy miodu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
364.58
911.46
Białko (g)
7.66
19.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
59.70
149.26
Węglowodany przyswajalne (g)
54.41
136.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.29
13.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
11.87
29.67
Tłuszcze nasycone (g)
7.02
17.56
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
46.88
117.19
Wapń (mg)
237.38
593.44
Żelazo (mg)
2.47
6.17
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z makiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek z makiem

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa makowa
450 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 450 g
Makaron kokardki
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Rodzynki
60 g
2 garści
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Koszt składników
29.00