Przepis na kluski leniwe z serem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, praska do czosnku

Ser przeciśnij przez praskę i wbij jajka.

Do miski z serem przesiej mąkę i cukier. Całość dokładnie wyrób rękami na gładką masę.

Ciasto podziel na mniejsze części, a każdą z nich zroluj.

Każdą rolkę ciasta spłaszcz i wykrawaj z nich kluski, krojąc pod skosem.

W garnku zagotuj 2 l wody i wkładaj kluski partiami.

Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.

Kluski leniwe z serem podane w misce.
kluski leniwe z serem
Koszt przygotowania dania
8.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
555 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Kluski leniwe z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kluskach leniwe z serem

Kluski leniwe z serem to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają proste dania, zwłaszcza w słodkiej odsłonie. Kluski robi się tylko z kilku składników. Najlepiej smakują z dodatkiem musu owocowego lub domowego sosu waniliowego. Do ich stworzenia nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, przyda się za to odrobina cierpliwości.

Przepis na kluski leniwe z serem pozwala na przygotowanie tego smacznego dania w kilka minut. Głównym składnikiem, który jest niezbędny do ich stworzenia, jest twaróg. Najlepiej sprawdzi się ten drobno zmielony lub taki o kremowej konsystencji. Można użyć do tego dania sera dedykowanego do wypieku ciast, gdyż jest on odpowiednio słodki i drobny. Dobrze sprawdzą się też kremowe serki, takie jak mascarpone. W przypadku twarogu najlepiej użyć praski do ziemniaków lub maszynki do mielenia, by był drobniejszy. Dobrze jest kierować się również smakiem sera, im słodszy, tym bardziej odpowiedni do klusek. Nie sprawdzi się za to bardzo kwaśny ser, który wpłynie negatywnie na smak klusek. Dobrze sięgnąć po twaróg chudy lub półtłusty, gdyż zawiera on znacznie mniej tłuszczu nasyconego, którego nadmiar jest niebezpieczny dla układu krwionośnego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski leniwe z serem, które będą proste, a przy okazji naprawdę smaczne, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość można przygotować w kilka chwil. Ta potrawa to dobra alternatywa dla tradycyjnych klusek ziemniaczanych. Ze względu na udział twarogu ma mniejszy indeks glikemiczny, dzięki czemu będzie lepszą opcją dla osób z insulinoopornością. Ma również więcej białka, a do ich przygotowania niepotrzebna jest wcześniejsza obróbka termiczna głównego składnika, dzięki czemu można je przygotować nawet na ostatnią chwilę. Te kluski idealnie sprawdzą się dla dzieci, gdyż są bardzo delikatne, a przy okazji naprawdę bardzo słodkie. To dobre rozwiązanie również dla osób początkujących. Te pyszne leniwe pierogi będą świetnym rozwiązaniem na obiad na słodko. Ten prosty przepis pokazuje jak zrobić je w mniej niż pół godziny.

Wartości odżywcze klusek leniwych z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
158.83 kcal
555.90 kcal
Białko
11.29 g
39.50 g

Węglowodany w kluskach leniwe z serem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
19.08 g
66.79 g
Węglowodany przyswajalne
19.08 g
66.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
4.09 g
14.30 g
Tłuszcze nasycone
3.01 g
10.52 g
Tłuszcze nienasycone
1.08 g
3.78 g
Cholesterol
41.08 mg
143.77 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kluski leniwe z serem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
38.72 µg (mcg)
135.53 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.22 mg
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
1.31 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.79 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.14 mg
0.49 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
38.01 µg (mcg)
133.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.65 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.79 mg
Niacyna
1.19 mg
4.18 mg
Foliany
36.86 µg (mcg)
129.00 µg (mcg)
Beta karoten
8.51 µg (mcg)
29.79 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kluski leniwe z serem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
235.04 mg
822.62 mg
Potas
106.23 mg
371.79 mg
Wapń
66.51 mg
232.79 mg
Fosfor
149.32 mg
522.62 mg
Magnez
12.72 mg
44.52 mg
Żelazo
1.13 mg
3.97 mg
Cynk
0.57 mg
1.98 mg
Miedź
0.06 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek leniwych z serem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach leniwe z serem

Lista alergenów dla klusek leniwych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klusek leniwych z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
18.50
Jak oceniasz przepis na kluski leniwe z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób