Szybkie potrawy wigilijne

szybkie potrawy wigilijne

Świąteczny czas tak naprawdę zaczyna się o wiele wcześniej niż w dzień Wigilii. Już od połowy listopada ludzie zaczynają bowiem przygotowywać się na nadchodzące święta. Czas zajmuje nam nie tylko kupowanie prezentów, ale i poszukiwanie dekoracji, ozdabianie domu czy zakup produktów do gotowania potraw. W międzyczasie musimy też pracować i wykonywać obowiązki domowe, przez co niekiedy nie mamy czasu na świąteczne przyrządzanie potraw. Całe szczęście, wiele z nich można szybko ugotować nawet w dzień Wigilii.

Szybkie potrawy wigilijne - polecane przepisy

Szybkie potrawy wigilijne - pozostałe przepisy

Najciekawsze artykuły w temacie szybkie potrawy wigilijne

Szybkie potrawy wigilijne – najlepsze przepisy na proste dania na Boże Narodzenie

Szybkie potrawy wigilijne to takie, które przyrządzić można w dzień Wigilii. Szybkie dania na Wigilię powinny być przede wszystkim proste i tanie. Czy Wigilia może zostać przygotowana na szybko? Jakie przepisy na szybkie świąteczne potrawy są najprostsze? Sprawdź łatwe receptury bożonarodzeniowe i dowiedz się, jak można błyskawicznie ugotować coś dobrego na święta.

Szybkie potrawy wigilijne – przepisy na proste dania bożonarodzeniowe

Wskazówki, które ułatwią świąteczne gotowanie na szybko

Czy szybka potrawa na Wigilię jest realna do przygotowania? Oczywiście, że tak! Do niedawna na przyrządzenie wykwintnych dań świątecznych trzeba było sporego zapasu czasu. Gospodynie domowe gotowały różne potrawy kilka, a nawet kilkanaście dni przed Wigilią. Rzecz jasna, krzątanina przedświąteczna i wspólne gotowanie dań przed Wigilią mają swój urok i jest to w pewnym sensie podtrzymywanie tradycji. Powiedzmy sobie jednak szczerze – kto w dzisiejszym świecie ma czas, aby stać godzinami w kuchni przy garnkach? Każdy z nas ma multum obowiązków – praca, dzieci, dom, pasje. W tym szalonym pędzie czasami ciężko zwolnić, a więc tym bardziej ciężko jest znaleźć czas na przygotowania świąteczne. Całe szczęście istnieje sporo przepisów na łatwe i szybkie potrawy wigilijne, które można przyrządzić w sam dzień Wigilii.

Zanim przejdziemy jednak do konkretnych przepisów na najprostsze dania, warto przyswoić sobie kilka wskazówek, które ułatwią szybkie świąteczne gotowanie. Kluczową sprawą jest zrobienie sobie listy zakupów i zgromadzenie potrzebnych składników do gotowania, a następnie rozdzielenie ich na osobne grupy:

  • I – z tych produktów ugotujesz kilka dań. Ich przygotowanie jest bardzo podobne, dlatego tych wszystkich składników możesz używać w jednym czasie.
  • II – wszystkie składniki konieczne do dalszego przyrządzania wybranych potraw, już po wstępnym utworzeniu bazy z produktów grupy I.
  • III – tych składników używa się pod koniec gotowania. Często wymagają one oddzielnego przyrządzenia. Niektóre służą również wyłącznie do udekorowania potrawy.

Szybki przepis na barszcz wigilijny

Zapomniałeś zrobić barszcz na Wigilię? Nie martw się, jego zrobienie nie zajmuje wiele czasu! Przygotuj sobie ok. 6 średnich buraków, 2 litry wody, sok z cytryny, cukier, majeranek oraz przyprawy do smaku. Z tych kilku składników wyczarujesz aromatyczną zupę, którą zachwycą się wszyscy gości przy stole.

Wystarczy obrać buraki ze skórki, a następnie pokroić je w plasterki. Buraki należy zalać wodą i gotować do miękkości. Następnie dodaje się do nich ok. 4-5 kropli soku z cytryny, płaską łyżeczkę cukru, majeranek i przyprawy do smaku (najlepiej po prostu pieprz i sól). Przygotowanie zupy powinno zająć maksymalnie godzinę.

Śledzie w śmietanie – szybka potrawa wigilijna

To jedne z najprostszych i  najszybszych do przyrządzenia śledzi. Do przygotowania potrawy potrzebować będziesz opakowania filetów w zalewie, cebuli, jabłek, śmietany 18%, cytryny, natki pietruszki i przypraw do smaku. Najpierw należy odsączyć filety, podzielić je na porcje i pokroić na kilka równych kawałków. Później trzeba je ułożyć na dużym płaskim talerzu i skropić sokiem z cytryny.

Następnie trzeba obrać jabłka i zetrzeć je na grubych oczkach tarki. Do nich należy dodać pokrojoną w kostkę cebulę i doprawić całość, a następnie odłożyć na kilka minut do lodówki. Do jabłek z cebulą dodać trzeba śmietanę i zalać powstałą miksturą śledzie. Wystarczy już tylko zawinąć całość w folię aluminiową i odstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Zanim podasz śledzie gościom, udekoruj je połówkami cytryny i posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.

Sposoby na szybkie potrawy wigilijne – sprawdzone receptury świąteczne

Racuszki na Wigilię – łatwy przepis

Szukasz szybkiego pomysłu na świąteczne słodkości? Koniecznie sprawdź przepis na wigilijne racuszki, które zadowolą podniebienie zarówno tych najstarszych, jak i najmłodszych gości przy stole. Do usmażenia racuchów potrzebujesz mąki, mleka, drożdży, proszku do pieczenia, jabłek, cukru oraz aromatu pomarańczowego.

Najpierw należy przyrządzić rozczyn drożdżowy. Gdy drożdże wyrosną, należy dodać do nich proszek do pieczenia i mąkę, po czym zamieszać całość. Najlepiej, gdy ciasto będzie gęste jak gęsta śmietana. Jeśli nie możesz wyrobić takiej konsystencji, dodaj do całości mleko. Następnie należy zetrzeć obrane jabłka na tarce i dorzucić do wyrobionej masy. Ciasto nakładaj łyżką i wylewaj ostrożnie na rozgrzaną olejem patelnię. Smaż z obu stron na złoto. Warto po usmażeniu racuchów odłożyć je na papierowy ręcznik i odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec posyp wierzch racuszków cukrem pudrem.

Bożonarodzeniowy pasztet z marchewki

Jest to wegetariańska propozycja dla wigilijnych gości, którzy nie jedzą mięsa. Przyrządzenie takiego świątecznego pasztetu zajmuje godzinę, a do jego utworzenia nie potrzeba zbyt wielu składników. Zakupić należy soczewicę czerwoną, marchewki, jaja, cebulę, olej rzepakowy, koper, pietruszkę (nać) oraz dobrej jakości przecier pomidorowy. Warto wyposażyć się również w przyprawy do smaku (paprykę słodką i ostrą, pieprz oraz sól).

Należy ugotować soczewicę delikatnie przyprawioną solą i wystudzić ją. Później trzeba obrać marchewkę i zetrzeć ją na tarce, najlepiej na małych oczkach. Należy przełożyć ją go soczewicy. Następnie pokroić trzeba cebulę, zeszklić ją na rozgrzanej olejem patelni i dodać do marchewki z soczewicą. Do środka wbić jaja, dodać sól i pieprz, a także posiekany drobno koper z pietruszką. Całość się miesza i przekłada do dużej foremki. Następnie przecier pomidorowy miesza się z papryką słodką oraz ostrą, polewa wierzch masy w foremce i wstawia do piekarnika na ok. godzinę.

Krokiety z kapustą i grzybami na Wigilię

Kapusta kiszona to jeden z najważniejszych składników, jakich używa się do tworzenia wigilijnych potraw. Warto wykorzystać ją nie tylko do pierogów czy kapusty z grochem, ale również do smacznych krokietów z kapustą i grzybami, które przygotowuje się w zaledwie godzinę. Do ich przyrządzenia wystarczą: mąka, mleko, woda, sól i pieprz, kiszona kapusta, cebula, pieczarki, przecier pomidorowy, jaja oraz bułka tarta.

Najpierw należy przygotować ciasto na naleśniki z mąki, wody, jajek, mleka oraz soli i usmażyć tyle naleśników, ile uważasz za słuszne. Później obierz cebulę, pokrój w kostkę, usmaż na patelni na złoto. Wrzuć ją do garnka z pokrojoną i podgotowaną kapustą kiszoną. Wrzuć do środka pieczarki pokrojone w drobną kostkę i dopraw do smaku. Następnie dodaj dwie puszki przecieru pomidorowego i duś całość na niewielkim ogniu, mieszając. Powstały farsz zawiń w ciasto naleśnikowe, obtaczaj każdego krokieta osobno w jajku i bułce tartej, a następnie smaż na patelni z obu stron do momentu, aż krokiet się zarumieni.

Kluski marchewkowe z makiem – bardzo szybki przepis na słodkie danie

To alternatywna wersja dla tradycyjnego przepisu z makaronem. Przepis w smaku nie różni się od receptury, którą dobrze znasz, a jest o wiele zdrowszy. Do jego utworzenia wystarczą marchewki, sól morska, mak, rodzynki, orzechy włoskie, syrop klonowy (lub miód) oraz mleko migdałowe.

Marchewki należy umyć, obrać i pociąć na cienkie plastry przypominające zwijający się makaron-wstążki. Zagotuj mleko migdałowe, dodaj do niego mak i gotuj tak oba składniki przez pół godziny. Zmiksuj powstałą z nich masę, dodaj posiekane orzechy włoskie, syrop klonowy i rodzynki. Do wrzącej wody wrzuć marchewkę i dopraw ją solą. Następnie marchew trzeba gotować w ten sposób przez 5 minut. Odsącz marchewkę, zmieszaj ze słodką masą makową i ułóż w misce. Danie podawaj z pokruszonymi na górze orzechami włoskimi i dekoracją z rodzynek.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto