Kluski lane

Opublikowano: 15.02.2022 r., 18:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski lane podane na rosole.
Kluski lane
Kluski lane to tradycyjny dodatek do zup, który nigdy się nie nudzi. Są pyszne, łatwe i naprawdę smaczne. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka chwil.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
182 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (60 g)
  • Mleko 2% (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska, rózga

Przepis na kluski lane krok po kroku

Do miski wbij jajka i wrzuć mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Dodaj mleko i odrobinę soli.

Masę przełóż do rękawa do pieczenia z dziurą na jednym z krańców.

W garnku zagotuj 1 l wody.

Powoli wyciskaj z rękawa masę wprost do gotującej się wody.

Powstałe kluski gotuj 2 min od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na kluski lane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat klusek lanych

Kluski lane to tradycyjny dodatek do zup, który nigdy się nie nudzi. Są pyszne, łatwe i naprawdę smaczne. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Stanowią nie tylko piękną dekorację, ale również pełnowartościowe źródło białka i węglowodanów. Idealnie sprawdzą się dla dzieci, a także osób na diecie lekkostrawnej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski lane, które będą łatwe, a przy okazji naprawdę smaczne, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Do jego przygotowania wystarczą tylko trzy składniki. Głównym jest mąka pszenna. Najlepiej w tym wypadku sprawdzi się ta o najniższym typie, idealnym wyborem będzie typ 450 lub 500. Mąka pszenna ze względu na sporą zawartość glutenu idealnie wiąże pozostałe składniki, dzięki czemu kluski mają idealną konsystencję, a także są miękkie. Stanowi najlepszy wybór, choć oczywiście można ją zastąpić. Na diecie redukcyjnej sprawdzi się wymieszanie jej z wersją pełnoziarnistą, która dostarczy nieco więcej błonnika i przy okazji obniży indeks glikemiczny całości. Można też dodać nieco mąki ziemniaczanej, jednak należy uważać, by z nią nie przesadzić, gdyż ciasto będzie wtedy zbyt twarde. Kolejnym ważnym składnikiem są jajka. Dobrze zadbać o ich jakość, gdyż zależy od tego smak całego dania. Najlepiej sprawdzą się jajka od kur z wolnego wybiegu, dostarczają one nie tylko pełnowartościowego białka, ale również zdrowych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które wspaniale wpływają na układ krwionośny, a także immunologiczny. Nie należy zapominać również o dodatku mleka, dzięki któremu całość ma odpowiednią konsystencję. Najlepiej użyć mleka o obniżonej zawartości kwasów tłuszczowych, które jest nieco zdrowsze.

Przepis na lane kluski idealnie sprawdzi się nawet dla początkujących osób. Jest prosty i pozwala stworzyć łatwy dodatek do obiadu. Lane kluski sprawdzą się idealnie do rosołu, ale również zupy pomidorowej. Ten sprawdzony przepis pozwala je zrobić w kilka chwil. Wszystkie składniki, które są do nich potrzebne, zapewne znajdziesz w swojej spiżarni. Kluski są szybkie, proste, i bardzo tanie. To pomysł na dodatek, który odmieni każde twoje danie.

Alergeny w kluskach lanych

Lista alergenów dla klusek lanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze klusek lanych

na 100g gotowej potrawy

To dodatek o dość wysokim indeksie glikemicznym, więc nie sprawdzi się na diecie osób z cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
202.68
182.42
Białko (g)
12.14
10.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
23.92
21.53
Węglowodany przyswajalne (g)
23.92
21.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
6.23
5.60
Tłuszcze nasycone (g)
2.95
2.66
Tłuszcze nienasycone (g)
3.27
2.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.12
Tiamina (mg)
0.33
0.30
Ryboflawina (mg)
0.42
0.38
Niacyna (mg)
2.13
1.92
Foliany (µg (mcg))
73.21
65.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
87.26
78.54
Potas (mg)
136.74
123.06
Wapń (mg)
51.68
46.52
Fosfor (mg)
164.63
148.17
Magnez (mg)
19.55
17.59
Żelazo (mg)
2.77
2.49
Cynk (mg)
1.13
1.01
Miedź (mg)
0.10
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek lanych 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek lanych

Koszt składników
11.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Mleko 2%
20 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Koszt składników
11.50