Keks bezglutenowy
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (80 g)
- Marchewka (200 g)
- Orzechy włoskie (150 g)
- Rodzynki (150 g)
- Banan - 1 banan (120 g)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Mleko owsiane (80 ml)
Przepis na keks bezglutenowy krok po kroku
Marchew dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Odciśnij z niej sok i wymieszaj z rozgniecionym bananem.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia (bezglutenowym). Dodaj do miski z marchewką.
Wsyp pozostałe składniki i dokładnie całość wymieszaj.
Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Więcej informacji na temat keksu bezglutenowego
Pyszny keks bezglutenowy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu, spotkania ze znajomymi czy deseru podczas świąt. Ciasto z marchewką, bananem i orzechami jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Słodki poczęstunek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz dodać ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić keks bezglutenowy? Przygotowanie go jest proste. Na początku marchew dokładnie myjemy i ścieramy ją na tarce na drobnych oczkach. Banana rozgniatamy na miazgę i łączymy go z marchewką, która uprzednio została wyciśnięta z soku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia (bezglutenowym) i dodajemy ją do miski z marchewką. Wsypujemy także pozostałe składniki i dokładnie je mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na keks bezglutenowy nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki owsianej, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest ona doskonałym zamiennikiem mąki pszennej, ponieważ ma właściwości spajające oraz w porównaniu z pszenicą mąka owsiana nie zawiera glutenu. Ponadto posiada duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K, D, E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Mąka ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest idealna dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi mąka chroni nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.
Ciasto z mąki bezglutenowej odpowiednio przygotowane jest najlepsze. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Idealnie sprawdzi się dla początkujących w pieczeniu ciast. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na keks świąteczny bezglutenowy na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.
Alergeny w keksie bezglutenowym
Lista alergenów dla keksu bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- mleko owsiane
Wartości odżywcze keksu bezglutenowego
Ciasto nie zawiera glutenu, dzięki czemu idealnie sprawdzi się u osób chorujących na celiakię lub posiadających alergię na gluten. Posiada średni IG, dlatego osoby z cukrzycą powinny spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.