Przepis na czekoladowo-kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, aromat waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Śliwki umyj i przekrój na pół. Usuń pestki.

Roztop masło w garnuszku na małym ogniu - nie spal. Ostudź.

Mikserem ubij jajka razem z cukrem aż powstanie puszysta piana. Dodaj do tego jogurt i aromat. Wymieszaj łyżką.

Do masy dodaj mąkę, kakao, wiórki, proszek do pieczenia, sodę i łagodnie wymieszaj do połączenia składników.

Jako ostatnie dodaj roztopione masło i wymieszaj łyżką aż wszystko ładnie się połączy.

Wlej masę do tortownicy. Na wierzch wyłóż śliwki. Połóż owoce przekrojoną stroną do góry.

Piecz w piekarniku w 165 stopniach Celsjusza do suchego patyczka, około 45 minut.

Gdy ciasto wystygnie posyp je cukrem pudrem.

Czekoladowo-kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami
Czekoladowo-kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami
Koszt przygotowania dania
16.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
259 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
58

Czekoladowo-kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o czekoladowo-kokosowym cieście jogurtowym ze śliwkami

Przepyszne ciasto śliwkowe o smaku czekoladowo-kokosowym to istne niebo w gębie. Ciasto to jest szybkie. Wprost idealne dla fanów smaku kokosowego. Musisz spróbować tej wersji przepisu na placka śliwkowego z kokosem i czekoladą. Chrupiący wierzch z wilgotnym wnętrzem kusi by spróbować tego deseru. By wykonać to ciasto użyj prawdziwego kakao. Alternatywą jest wykorzystanie stopionej tabliczki czekolady. Świetnie smakuje posypane cukrem pudrem.

Wartości odżywcze czekoladowo-kokosowego ciasta jogurtowego ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
236.26 kcal
259.88 kcal
Białko
4.82 g
5.30 g

Węglowodany w czekoladowo-kokosowym cieście jogurtowym ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
33.34 g
36.68 g
Węglowodany przyswajalne
31.13 g
34.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.22 g
2.44 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
10.84 g
11.92 g
Tłuszcze nasycone
7.77 g
8.55 g
Tłuszcze nienasycone
2.96 g
3.25 g
Cholesterol
47.25 mg
51.98 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na czekoladowo-kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
2.95 mg
3.24 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.16 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.13 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
1.11 mg
1.22 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
26.62 µg (mcg)
29.29 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na czekoladowo-kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
74.87 mg
82.36 mg
Potas
200.17 mg
220.19 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
68.49 mg
75.34 mg
Fosfor
106.32 mg
116.95 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
27.85 mg
30.64 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
1.55 mg
1.71 mg
Cynk
0.58 mg
0.63 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.23 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny czekoladowo-kokosowego ciasta jogurtowego ze śliwkami 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w czekoladowo-kokosowym cieście jogurtowym ze śliwkami

Lista alergenów dla czekoladowo-kokosowego ciasta jogurtowego ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania czekoladowo-kokosowego ciasta jogurtowego ze śliwkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
240 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jogurt naturalny 2%
250 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 250 g
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Proszek do pieczenia
8 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Soda oczyszczona
10 g
1,5 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Śliwki
450 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Wiórki kokosowe
50 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koszt składników
34.70
Jak oceniasz przepis na czekoladowo-kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób