Cukinia w bułce tartej

Opublikowano: 08.02.2022 r., 23:32 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cukinia w bułce tartej ułożone w naczyniu wyłożonym serwetkami
Cukinia w bułce tartej
Cukinia w bułce tartej to nic innego jak panierowane, smażone warzywa. Takie warzywne kotleciki będą świetnym i zaskakującym daniem na obiad.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 15 min
74 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukinia (600 g)
  • Mąka pszenna typ 550 4 łyżki (48 g)
  • Bułka tarta 4 łyżki (48 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, ręcznik papierowy, głęboki talerz

Przepis na cukinię w bułce tartej krok po kroku

Cukinie umyj i odkrój końcówki.

Całą cukinię pokrój w plastry grubości około 5 mm.

Plasterki rozłóż na desce i oprósz solą z obu stron. Przełóż na talerz i pozostaw na 25 minut.

W tym czasie wsyp bułkę tartą do głębokiego talerza.

W drugim talerzu wymieszaj mąkę, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki pieprzu ziołowego.

Do trzeciego talerza wbij jajka i je roztrzep z pomocą widelca.

Cukinię wytrzyj ręcznikiem papierowym z nadmiaru płynu.

Na patelni rozgrzej olej.

Każdy plasterek obtocz w mące, jajku i bułce tartej.

Smaż z obu stron na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na cukinię w bułce tartej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat cukinii w bułce tartej

Cukinia w bułce tartej to nic innego jak panierowane, smażone warzywa. Takie warzywne kotleciki będą świetnym i zaskakującym daniem na obiad.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cukinię w bułce tartej, to należy zacząć od przygotowania warzywa. Dokładnie je umyj, odkrój końcówki i pokrój w plastry. Najlepsze będą nie grubsze niż 1 cm, ale najlepiej smakują takie o grubości 5 mm. Każdy plasterek dokładnie oprósz solą i odłóż na 25 minut. Ten zabieg spowoduje, że cukinia straci trochę na swojej jędrności poprzez utratę wody i tym samym będzie bardziej miękka. W głębokim talerzu wymieszaj mąkę z przyprawami. W następny talerz wsyp bułkę tartą, a w trzeci talerz wbij jajka. Plastry cukinii obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej. Teraz wystarczy cukinię usmażyć. Smażone cukinie rozkładaj jedna obok drugiej, by za bardzo nie zwilgotniały.

Tak przygotowana cukinia to będzie świetny pomysł na przekąskę. Ten prosty przepis możecie wzbogacić o np. sos czosnkowy lub po prostu ketchup.

Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Pieczarki są najbardziej popularnymi grzybami. Pomimo że składają się w ponad 90% z wody, to zawierają dużo witamin z grupy B. Udowodniono, że składniki takie jak lektyny oraz tyrozynaza zawarte w pieczarkach mają działanie przeciwnowotworowe. Chociaż w kuchni polskiej najczęściej przygotowywane są na ciepło, to również można je spożywać w formie surowej.

Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.

Przepis na cukinię w bułce tartej to świetne rozwiązanie, jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę w warzywa. Jeśli jest to dodatkowo łatwe w przygotowaniu i pyszne w smaku to nie ma już nic lepszego.

Alergeny w cukinii w bułce tartej

Lista alergenów dla cukinii w bułce tartej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze cukinii w bułce tartej

na 100g gotowej potrawy

100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
106.83
74.78
Białko (g)
4.11
2.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
10.64
7.45
Węglowodany przyswajalne (g)
9.66
6.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
5.47
3.83
Tłuszcze nasycone (g)
1.15
0.80
Tłuszcze nienasycone (g)
4.32
3.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.92
2.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.40
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.95
34.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.15
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.09
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.88
26.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
66.63
46.64
Potas (mg)
224.02
156.82
Wapń (mg)
30.45
21.31
Fosfor (mg)
69.92
48.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.03
13.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.09
0.76
Cynk (mg)
0.54
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii w bułce tartej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii w bułce tartej

Koszt składników
22.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Mąka pszenna typ 550
48 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 48 g
Bułka tarta
48 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 48 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
22.80