Przepis na cukinię w bułce tartej krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, ręcznik papierowy, głęboki talerz

Cukinie umyj i odkrój końcówki.

Całą cukinię pokrój w plastry grubości około 5 mm.

Plasterki rozłóż na desce i oprósz solą z obu stron. Przełóż na talerz i pozostaw na 25 minut.

W tym czasie wsyp bułkę tartą do głębokiego talerza.

W drugim talerzu wymieszaj mąkę, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki pieprzu ziołowego.

Do trzeciego talerza wbij jajka i je roztrzep z pomocą widelca.

Cukinię wytrzyj ręcznikiem papierowym z nadmiaru płynu.

Na patelni rozgrzej olej.

Każdy plasterek obtocz w mące, jajku i bułce tartej.

Smaż z obu stron na złoty kolor.

Cukinia w bułce tartej ułożone w naczyniu wyłożonym serwetkami
Cukinia w bułce tartej
Koszt przygotowania dania
6.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
74 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Cukinia w bułce tartej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cukinii w bułce tartej

Cukinia w bułce tartej to nic innego jak panierowane, smażone warzywa. Takie warzywne kotleciki będą świetnym i zaskakującym daniem na obiad.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cukinię w bułce tartej, to należy zacząć od przygotowania warzywa. Dokładnie je umyj, odkrój końcówki i pokrój w plastry. Najlepsze będą nie grubsze niż 1 cm, ale najlepiej smakują takie o grubości 5 mm. Każdy plasterek dokładnie oprósz solą i odłóż na 25 minut. Ten zabieg spowoduje, że cukinia straci trochę na swojej jędrności poprzez utratę wody i tym samym będzie bardziej miękka. W głębokim talerzu wymieszaj mąkę z przyprawami. W następny talerz wsyp bułkę tartą, a w trzeci talerz wbij jajka. Plastry cukinii obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej. Teraz wystarczy cukinię usmażyć. Smażone cukinie rozkładaj jedna obok drugiej, by za bardzo nie zwilgotniały.

Tak przygotowana cukinia to będzie świetny pomysł na przekąskę. Ten prosty przepis możecie wzbogacić o np. sos czosnkowy lub po prostu ketchup.

Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Pieczarki są najbardziej popularnymi grzybami. Pomimo że składają się w ponad 90% z wody, to zawierają dużo witamin z grupy B. Udowodniono, że składniki takie jak lektyny oraz tyrozynaza zawarte w pieczarkach mają działanie przeciwnowotworowe. Chociaż w kuchni polskiej najczęściej przygotowywane są na ciepło, to również można je spożywać w formie surowej.

Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.

Przepis na cukinię w bułce tartej to świetne rozwiązanie, jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę w warzywa. Jeśli jest to dodatkowo łatwe w przygotowaniu i pyszne w smaku to nie ma już nic lepszego.

Wartości odżywcze cukinii w bułce tartej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
106.83 kcal
74.78 kcal
Białko
4.11 g
2.88 g

Węglowodany w cukinii w bułce tartej

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
10.64 g
7.45 g
Węglowodany przyswajalne
9.66 g
6.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.98 g
0.68 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
5.47 g
3.83 g
Tłuszcze nasycone
1.15 g
0.80 g
Tłuszcze nienasycone
4.32 g
3.02 g
Tłuszcze jednonasycone
2.92 g
2.04 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.40 g
0.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
48.95 mg
34.26 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na cukinię w bułce tartej

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6
0.15 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.09 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
37.88 µg (mcg)
26.51 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cukinię w bułce tartej

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
66.63 mg
46.64 mg
Potas
224.02 mg
156.82 mg
Wapń
30.45 mg
21.31 mg
Fosfor
69.92 mg
48.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.03 mg
13.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.09 mg
0.76 mg
Cynk
0.54 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii w bułce tartej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cukinii w bułce tartej

Lista alergenów dla cukinii w bułce tartej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania cukinii w bułce tartej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Mąka pszenna typ 550
48 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 48 g
Bułka tarta
48 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 48 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
22.80
Jak oceniasz przepis na cukinię w bułce tartej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób