Ciasto z truskawkami na zimno

Opublikowano: 11.01.2022 r., 11:52 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser truskawkowy na zimno
Ciasto z truskawkami na zimno
Brak piekarnika, ale naszła Cię ochota na ciasto? Poznaj ten prosty przepis na ciasto z truskawkami na zimno – bez pieczenia. Pyszne, kremowe i łatwe.
Przygotowanie 30 min
293 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Cukier puder (200 g)
  • Biszkopty - do wyłożenia na dno (100 g)
  • Żelatyna (28 g)
  • Truskawki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
blender, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na ciasto z truskawkami na zimno krok po kroku

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż biszkoptami.

Usuń szypułki z truskawek, umyj. 75 g truskawek pokrój w plastry i zostaw do ozdoby. 225 g truskawek zblenduj blenderem.

Żelatynę wsyp do szklanki. Wlej 75 ml zimnej wody. Wymieszaj i odstaw na chwilę do napęcznienia. Podgrzej żelatynę w mikrofalówce lub garnku, nie może wrzeć! Wymieszaj żelatynę, by stała się klarowna. Ostudź.

Cukier zblenduj z serem i kilkoma kroplami aromatu.

Ubij śmietankę na sztywno.

Do sera dodaj zimną żelatynę oraz śmietankę. Zmiksuj do połączenia składników.

Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj truskawki i zmiksuj.

Na środek tortownicy zacznij dodawać po kolei po 5 łyżek masy białej i masy czerwonej. Zrób tak do wykorzystania składników.

Wierzch udekoruj truskawkami.

Wstaw do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.

Jak oceniasz przepis na ciasto z truskawkami na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta z truskawkami na zimno

Brak piekarnika, ale naszła Cię ochota na ciasto? Poznaj ten prosty przepis na ciasto z truskawkami na zimno – bez pieczenia. Pyszne, kremowe i łatwe. Ten sernik ma formę zebry. Przepis na ciasto z truskawkami na zimno przeplata bowiem dwie masy: białą i czerwoną. Powstaje piękny wzór deseru. Ciasto robi się szybko i łatwo. Ma pyszny smak truskawkowo – waniliowy. Wystarczy tylko kilka składników. Jak zrobisz ciasto z truskawkami na zimno, użyj świeżych truskawek do dekoracji. To najlepszy pomysł, zwłaszcza latem.

Ciasto z truskawkami na zimno to sernik bez pieczenia w formie zebry. Oznacza to, że składa się z dwóch kolorów, które się ze sobą przeplatają: biały i czerwony. Ciasto wygląda ładnie, a ponadto jest pyszne. To prosty przepis, który genialnie sprawdzi się latem, gdy truskawki są świeże i najlepsze.

Gdy masz ochotę na ciasto z truskawkami na zimno, ten deser jest bardzo dobrym przykładem. Jest prostym przepisem, więc nie jest problematyczne. Jak zrobić ciasto z truskawkami na zimno? Przygotuj tortownicę – wyłóż ją papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy wyłóż biszkopty. W przepisie na ciasto z truskawkami na zimno najlepiej jest wykorzystać owoce świeże, zwłaszcza do dekoracji. Jeżeli jednak masz mrożone – do blendowania będą bardzo dobre. Truskawki obierz z szypułek, umyj i część pokrój w plasterki. One posłużą do dekoracji. Pozostałe owoce zblenduj. Żelatynę dodaj do szklanki i wlej zimną wodę. Pozostaw na chwilę, ponieważ powinna napęcznieć. Następnie ją podgrzej. Możesz to zrobić w mikrofalówce albo w garnku. Najważniejszą zasadą jest to, by nie zagotować żelatyny. Ma być mocno ciepła, ale nie może wrzeć. Rozpuść ją, ostudź. Ostatecznie powinna być klarowna. Zblenduj cukier z aromatem i serem. Następnie ubij śmietankę na sztywno. Do sera dodaj żelatynę i bitą śmietanę. Zmiksuj, by wszystko się połączyło. Podziel masę na 2 części, do jednej dodaj truskawki i zmiksuj. Na środku tortownicy wylewaj po 5 łyżek, najpierw masy białej, a potem masy czerwonej. Gdy wykorzystasz składniki, wierzch udekoruj resztą truskawek. Odstaw do stężenia.

Ciasto bez pieczenia możesz zrobić w mniej kalorycznej wersji. Jak zrobić ciasto z truskawkami na zimno, by było mniej kaloryczne? To bardzo łatwe. Cukier zamień na erytrytol. Biszkopty możesz zastąpić tymi, które nie mają dodanego cukru. To wpłynie nie tylko na kaloryczność, ale też na obniżenie indeksu glikemicznego ciasta. Przepis na ciasto z truskawkami na zimno możesz też zrobić w wersji bezglutenowej. W tym celu użyj biszkoptów bezglutenowych.

Alergeny w cieście z truskawkami na zimno

Lista alergenów dla ciasta z truskawkami na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze ciasta z truskawkami na zimno

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ma średni indeks glikemiczny, który wynosi 58. Zawiera dużą ilość białka. W celu uzyskania bezglutenowego ciasta można użyć bezglutenowych biszkoptów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
154.37
293.29
Białko (g)
8.04
15.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
17.72
33.67
Węglowodany przyswajalne (g)
17.37
33.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
5.83
11.08
Tłuszcze nasycone (g)
5.23
9.93
Tłuszcze nienasycone (g)
0.61
1.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.49
0.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.88
28.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
22.81
43.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.65
18.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.10
41.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.23
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.53
25.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.93
15.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
209.79
398.60
Potas (mg)
87.88
166.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.81
100.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
99.01
188.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.45
14.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.27
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z truskawkami na zimno 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z truskawkami na zimno

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Biszkopty
100 g
do wyłożenia na dno
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Żelatyna
28 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.50
Za 28 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Koszt składników
37.00