Ciasto z budyniem czekoladowym
- Masło - 2 kostki (400 g)
- Czekolada deserowa - 1 tabliczka (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Budyń (proszek) - 2 torebki (80 g)
- Mleko 2% (750 ml)
Przepis na ciasto z budyniem czekoladowym krok po kroku
Do miski wbij jajka i ubij je wraz z cukrem.
Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.
Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
Do 150 ml mleka wsyp budyń i dobrze rozmieszaj.
Resztę mleka podgrzej. Gdy będzie się gotować, dodaj do niego rozmieszane budynie.
Budyń gotuj przez chwilę, aż do momentu zgęstnienia. Następnie go ostudź.
W dużej misce utrzyj masło z cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawaj budyń. Ubijaj aż do powstania jednolitej masy.
Gotowe ciasto przekrój na pół i przełóż kremem.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta z budyniem czekoladowym
Ciasto z budyniem czekoladowym jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają czekoladę, gdyż w tym wypieku jest jej całe mnóstwo. Ciasto jest delikatne, lekkie i pięknie się prezentuje. Może stanowić pomysł na najprostszy tort, ale sprawdzi się również na co dzień, gdyż jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Jest intensywnie czekoladowe, dlatego ciężko jest przejść obok niego obojętnie.
Przepis na ciasto z budyniem czekoladowym jest niezwykle łatwe, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Do jego stworzenia wystarczy tylko kilka chwil, więc to naprawdę dobra opcja dla osób zapracowanych, czy tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Ciasto czekoladowe, które stanowi podstawę tego wypieku jest jednym z najprostszych i co najlepsze, zawsze się udaje, dlatego jego przygotowanie nie sprawi trudności, nawet jeśli robi się je po raz pierwszy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z budyniem czekoladowym, by było naprawdę wspaniałe, a przy okazji pełne smaku, ten przepis przypadnie ci do gustu. Bazuje on na kilku składnikach, które łatwo można znaleźć w większości sklepów, ale również w domowych spiżarniach. Głównym składnikiem jest oczywiście czekolada. DO tego wypieku warto wybrać deserową, gdyż jest odpowiednio słodka. Gorzka mogłaby być zbyt ciężka, przez co ciasto nie byłoby tak smaczne. Można również sięgnąć po czekoladę mleczną, to rozwiązanie idealne dla każdego, kto kocha prawdziwe słodkości. Warto również kierować się dobrym składem. Dobrze, by zawartość kakao w czekoladzie była na poziomie 60%. To sprawi, że wypiek będzie miał naprawdę wspaniałą jakość. W tym przepisie dodaje się dość sporo cukru, jednak jest to konieczne, by ciasto było naprawdę smaczne. Bardzo ważny jest również krem budyniowy, robiony na bazie ugotowanego budyniu i masła. Jest gęsty, aksamitny i naprawdę treściwy. Masa budyniowa, choć wydaje się trudna, jest naprawdę nieskomplikowana.
Ten prosty przepis to naprawdę dobre rozwiązanie dla każdego, kto potrzebuje proste, ale również pyszne ciasto z kremem.
Alergeny w cieście z budyniem czekoladowym
Lista alergenów dla ciasta z budyniem czekoladowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada deserowa
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciasta z budyniem czekoladowym
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(193g)
Węglowodany
(193g)
Tłuszcze
(193g)
Witaminy
(193g)
Składniki mineralne
(193g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.