Ciasto z budyniem czekoladowym

Opublikowano: 18.01.2022 r., 12:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowe ciasto na talerzyku.
Ciasto z budyniem czekoladowym
Ciasto z budyniem czekoladowym to wspaniały pomysł na przekąskę dla wszystkich miłośników ciast z kremem. Jest miękkie i bardzo puszyste. Sprawdzi się również jako tort.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
611 kcal
Kcal w porcji
193 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło - 2 kostki (400 g)
  • Czekolada deserowa - 1 tabliczka (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
  • Budyń (proszek) - 2 torebki (80 g)
  • Mleko 2% (750 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na ciasto z budyniem czekoladowym krok po kroku

Do miski wbij jajka i ubij je wraz z cukrem.

Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.

Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.

Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.

Do 150 ml mleka wsyp budyń i dobrze rozmieszaj.

Resztę mleka podgrzej. Gdy będzie się gotować, dodaj do niego rozmieszane budynie.

Budyń gotuj przez chwilę, aż do momentu zgęstnienia. Następnie go ostudź.

W dużej misce utrzyj masło z cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawaj budyń. Ubijaj aż do powstania jednolitej masy.

Gotowe ciasto przekrój na pół i przełóż kremem.

Jak oceniasz przepis na ciasto z budyniem czekoladowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta z budyniem czekoladowym

Ciasto z budyniem czekoladowym jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają czekoladę, gdyż w tym wypieku jest jej całe mnóstwo. Ciasto jest delikatne, lekkie i pięknie się prezentuje. Może stanowić pomysł na najprostszy tort, ale sprawdzi się również na co dzień, gdyż jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Jest intensywnie czekoladowe, dlatego ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Przepis na ciasto z budyniem czekoladowym jest niezwykle łatwe, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Do jego stworzenia wystarczy tylko kilka chwil, więc to naprawdę dobra opcja dla osób zapracowanych, czy tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Ciasto czekoladowe, które stanowi podstawę tego wypieku jest jednym z najprostszych i co najlepsze, zawsze się udaje, dlatego jego przygotowanie nie sprawi trudności, nawet jeśli robi się je po raz pierwszy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z budyniem czekoladowym, by było naprawdę wspaniałe, a przy okazji pełne smaku, ten przepis przypadnie ci do gustu. Bazuje on na kilku składnikach, które łatwo można znaleźć w większości sklepów, ale również w domowych spiżarniach. Głównym składnikiem jest oczywiście czekolada. DO tego wypieku warto wybrać deserową, gdyż jest odpowiednio słodka. Gorzka mogłaby być zbyt ciężka, przez co ciasto nie byłoby tak smaczne. Można również sięgnąć po czekoladę mleczną, to rozwiązanie idealne dla każdego, kto kocha prawdziwe słodkości. Warto również kierować się dobrym składem. Dobrze, by zawartość kakao w czekoladzie była na poziomie 60%. To sprawi, że wypiek będzie miał naprawdę wspaniałą jakość. W tym przepisie dodaje się dość sporo cukru, jednak jest to konieczne, by ciasto było naprawdę smaczne. Bardzo ważny jest również krem budyniowy, robiony na bazie ugotowanego budyniu i masła. Jest gęsty, aksamitny i naprawdę treściwy. Masa budyniowa, choć wydaje się trudna, jest naprawdę nieskomplikowana.

Ten prosty przepis to naprawdę dobre rozwiązanie dla każdego, kto potrzebuje proste, ale również pyszne ciasto z kremem.

Alergeny w cieście z budyniem czekoladowym

Lista alergenów dla ciasta z budyniem czekoladowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada deserowa
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ciasta z budyniem czekoladowym

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(193g)
Energia (kcal)
317.05
611.91
Białko (g)
4.43
8.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(193g)
Węglowodany (g)
27.78
53.61
Węglowodany przyswajalne (g)
27.40
52.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(193g)
Tłuszcz (g)
21.44
41.39
Tłuszcze nasycone (g)
14.47
27.93
Tłuszcze nienasycone (g)
6.97
13.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.02
11.61
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
1.84
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
81.22
156.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(193g)
Witamina A (µg (mcg))
192.31
371.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.59
1.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.63
1.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
189.64
366.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.22
Ryboflawina (mg)
0.17
0.32
Niacyna (mg)
0.60
1.16
Foliany (µg (mcg))
17.79
34.34
Beta karoten (µg (mcg))
33.65
64.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(193g)
Sód (mg)
63.02
121.62
Potas (mg)
127.03
245.16
Wapń (mg)
79.48
153.40
Fosfor (mg)
92.48
178.49
Magnez (mg)
15.30
29.54
Żelazo (mg)
0.83
1.60
Cynk (mg)
0.61
1.18
Miedź (mg)
0.08
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z budyniem czekoladowym 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z budyniem czekoladowym

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Czekolada deserowa
200 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Budyń (proszek)
80 g
2 torebki
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Koszt składników
34.00