Przepis na ciasto na maślance ze śliwkami krok po kroku
- Jajko 2 szt.
- Cukier 340 g
- Maślanka 2% 240 ml
- Mąka pszenna typ 500 675 g
- Olej rzepakowy 225 ml
- Śliwki 1000 g
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Do blachy włóż papier do pieczenia.
Jajka wbij do miski i dodaj 210 g cukru.
Ubijaj je, aż masa będzie puszysta i dodaj maślankę (ciągle miksując).
Dodaj 125 g oleju, 525 g mąki, łyżkę proszku do pieczenia oraz aromat cytrynowy. Zmiksuj dokładnie.
Wlej masę do blaszki.
Umyj śliwki, usuń pestki i ułóż połówki owoców na masie dziurą do góry.
100 g oleju, 150 g mąki,120 g cukru i aromat cytrynowy zagnieć.
Na wierzchu ciasta ułóż kruszonkę (rwij palcami kawałki kruszonki).
Ciasto piecz 45 minut.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Tarta ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
-
Kruchy placek ze śliwkami
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Szybki placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami Thermomix
-
Placek ze śliwkami

(liczba kalorii)
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto pijana śliwka
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową
-
Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
-
Racuchy ze śliwkami
-
Ciasta ze śliwkami
Ciasto na maślance ze śliwkami - cechy przepisu
Więcej o cieście na maślance ze śliwkami
Ten placek śliwkowy z kruszonką jest genialny! Pyszne, wilgotne ciasto na maślance ze śliwkami z cytrynowym aromatem to świetny pomysł na coś słodkiego. Przepis na ciasto na maślance ze śliwkami zrobisz w godzinę. Jest więc szybkie, a do tego należy do najprostszych ciast. Ciasto śliwkowe najlepiej smakuje, gdy zrobisz je ze świeżych owoców. Jak zrobisz, ciasto na maślance ze śliwkami nie zdziw się, jak rodzina zje je, zanim zdąży wystygnąć. Do kawy i herbaty to super dodatek, który osłodzi Ci dzień.
Ciasto na maślance ze śliwkami jest plackiem, który jest wilgotny i delikatny. Wierzch ciasta zdobi kruszonka. Ona jest wykonana nieco inaczej niż większość przepisów na kruszonkę. Zwykle do kruszonki dodaje się masło. Przepis na ciasto na maślance ze śliwkami charakteryzuje się tym, że w kruszonce, zamiast masła, jest olej. Oznacza to, że taka receptura jest dobra, gdy nie możesz jeść produktów mlecznych. Zwróć uwagę, że w śliwkowym wypieku znajduje się maślanka, więc przepis nie należy o tych, w których wykluczone są całkowicie produkty z mleka krowiego.
Prosty do zrobienia placek śliwkowy z kruszonką masz na wyciągnięcie ręki. Idealnie słodki – ma wielu sympatyków. Jak zrobić ciasto na maślance ze śliwkami? Całość to naprawdę prosta rzecz. Nagrzej piekarnik i przygotuj blaszkę do pieczenia. W misce zmiksuj jajka z cukrem aż powstanie piana. Dodaj maślankę i miksuj chwilę. Wlej olej, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj aromat cytrynowy. Miksuj do połączenia składników. Masę przelej do blaszki. Zajmij się przygotowaniem śliwek. W przepisie na ciasto na maślance ze śliwkami owoce powinny być przekrojone na pół i pozbawione pestek. Gdy owoce są umyte i osuszone, wyłóż je na cieście. Pamiętaj, by ułożyć je skórką do dołu, a dziurą po pestce do góry. Pozostało jedynie zrobić kruszonkę. Wystarczy olej, mąkę, cukier i aromat zagnieść. Wierzch ciasta posyp kruszonką. Dobrze jest kruszonkę rwać palcami i układać na owocach. Ciasto śliwkowe upiecz. Po upieczeniu ostudź je. Dodatkowo możesz je posypać cukrem pudrem.
Ciasto na maślance ze śliwkami samo w sobie jest wypiekiem wysokokalorycznym. Ponadto ma wysoki indeks glikemiczny, sporo cukru i oleju. Zobacz, jak zrobić ciasto na maślance ze śliwkami jako zdrowsze ciasto. Na miejsce cukru wstaw erytrytol. Mąkę pszenną o typie 500 zamień na typ minimum 720. To znacząco wpłynie na wartość indeksu glikemicznego oraz kaloryczność. Mąka pełnoziarnista jest świetnym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. UWAGA! Im wyższy typ mąki, tym ciasto jest cięższe.
Wartości odżywcze ciasta na maślance ze śliwkami
Energia i białka
(185g)
Węglowodany w cieście na maślance ze śliwkami
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy w przepisie na ciasto na maślance ze śliwkami
(185g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto na maślance ze śliwkami
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście na maślance ze śliwkami
Lista alergenów dla ciasta na maślance ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- maślanka 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia