Ciasto na maślance ze śliwkami

Opublikowano: 04.03.2022 r., 13:40 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na maślance ze śliwkami
Ciasto na maślance ze śliwkami
Ten placek śliwkowy z kruszonką jest genialny! Pyszne, wilgotne ciasto na maślance ze śliwkami z cytrynowym aromatem to świetny pomysł na coś słodkiego.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 45 min
466 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 14 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (340 g)
  • Maślanka 2% (240 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (675 g)
  • Olej rzepakowy (225 ml)
  • Śliwki (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, aromat cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto na maślance ze śliwkami krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Do blachy włóż papier do pieczenia.

Jajka wbij do miski i dodaj 210 g cukru.

Ubijaj je, aż masa będzie puszysta i dodaj maślankę (ciągle miksując).

Dodaj 125 g oleju, 525 g mąki, łyżkę proszku do pieczenia oraz aromat cytrynowy. Zmiksuj dokładnie.

Wlej masę do blaszki.

Umyj śliwki, usuń pestki i ułóż połówki owoców na masie dziurą do góry.

100 g oleju, 150 g mąki,120 g cukru i aromat cytrynowy zagnieć.

Na wierzchu ciasta ułóż kruszonkę (rwij palcami kawałki kruszonki).

Ciasto piecz 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto na maślance ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta na maślance ze śliwkami

Ten placek śliwkowy z kruszonką jest genialny! Pyszne, wilgotne ciasto na maślance ze śliwkami z cytrynowym aromatem to świetny pomysł na coś słodkiego. Przepis na ciasto na maślance ze śliwkami zrobisz w godzinę. Jest więc szybkie, a do tego należy do najprostszych ciast. Ciasto śliwkowe najlepiej smakuje, gdy zrobisz je ze świeżych owoców. Jak zrobisz, ciasto na maślance ze śliwkami nie zdziw się, jak rodzina zje je, zanim zdąży wystygnąć. Do kawy i herbaty to super dodatek, który osłodzi Ci dzień.

Ciasto na maślance ze śliwkami jest plackiem, który jest wilgotny i delikatny. Wierzch ciasta zdobi kruszonka. Ona jest wykonana nieco inaczej niż większość przepisów na kruszonkę. Zwykle do kruszonki dodaje się masło. Przepis na ciasto na maślance ze śliwkami charakteryzuje się tym, że w kruszonce, zamiast masła, jest olej. Oznacza to, że taka receptura jest dobra, gdy nie możesz jeść produktów mlecznych. Zwróć uwagę, że w śliwkowym wypieku znajduje się maślanka, więc przepis nie należy o tych, w których wykluczone są całkowicie produkty z mleka krowiego.

Prosty do zrobienia placek śliwkowy z kruszonką masz na wyciągnięcie ręki. Idealnie słodki – ma wielu sympatyków. Jak zrobić ciasto na maślance ze śliwkami? Całość to naprawdę prosta rzecz. Nagrzej piekarnik i przygotuj blaszkę do pieczenia. W misce zmiksuj jajka z cukrem aż powstanie piana. Dodaj maślankę i miksuj chwilę. Wlej olej, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj aromat cytrynowy. Miksuj do połączenia składników. Masę przelej do blaszki. Zajmij się przygotowaniem śliwek. W przepisie na ciasto na maślance ze śliwkami owoce powinny być przekrojone na pół i pozbawione pestek. Gdy owoce są umyte i osuszone, wyłóż je na cieście. Pamiętaj, by ułożyć je skórką do dołu, a dziurą po pestce do góry. Pozostało jedynie zrobić kruszonkę. Wystarczy olej, mąkę, cukier i aromat zagnieść. Wierzch ciasta posyp kruszonką. Dobrze jest kruszonkę rwać palcami i układać na owocach. Ciasto śliwkowe upiecz. Po upieczeniu ostudź je. Dodatkowo możesz je posypać cukrem pudrem.

Ciasto na maślance ze śliwkami samo w sobie jest wypiekiem wysokokalorycznym. Ponadto ma wysoki indeks glikemiczny, sporo cukru i oleju. Zobacz, jak zrobić ciasto na maślance ze śliwkami jako zdrowsze ciasto. Na miejsce cukru wstaw erytrytol. Mąkę pszenną o typie 500 zamień na typ minimum 720. To znacząco wpłynie na wartość indeksu glikemicznego oraz kaloryczność. Mąka pełnoziarnista jest świetnym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. UWAGA! Im wyższy typ mąki, tym ciasto jest cięższe.

Alergeny w cieście na maślance ze śliwkami

Lista alergenów dla ciasta na maślance ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • maślanka 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta na maślance ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto jest wysokokaloryczne. Śliwki dostarczą witaminy C oraz E, a także przeciwutleniaczy. W cieście jest spora ilość cukru i tłuszczu. Kruszonka nie zawiera nabiału.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
252.35
466.85
Białko (g)
4.91
9.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
36.97
68.40
Węglowodany przyswajalne (g)
36.43
67.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
9.86
18.23
Tłuszcze nasycone (g)
1.42
2.62
Tłuszcze nienasycone (g)
8.44
15.62
Cholesterol (mg)
16.54
30.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.88
3.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.27
78.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
16.67
30.85
Potas (mg)
116.52
215.56
Wapń (mg)
23.03
42.60
Fosfor (mg)
54.50
100.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.77
25.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
2.96
Cynk (mg)
0.39
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na maślance ze śliwkami 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na maślance ze śliwkami

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
340 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 340 g
Maślanka 2%
240 ml
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 1
1.09
Za 240 ml
Mąka pszenna typ 500
675 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.02
Za 675 g
Olej rzepakowy
225 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.57
Za 225 ml
Śliwki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Koszt składników
30.00