Przepis na placek ze śliwkami i kruszonką krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, skórka z cytryny, proszek do pieczenia, aromat cytrynowy
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, miska, tortownica 22 cm

Piekarnik nastaw na 200 stopni Celsjusza, a tortownicę wyłóż na dnie i po bokach papierem do pieczenia.

Ze śliwek usuń pestki i pokrój na większe kawałki.

Zrób ciasto: 210 g mąki razem z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i budyniem waniliowym oraz szczyptą soli mieść w misce i wymieszaj.

110 g cukru i 150 g masła (temperatura pokojowa) utrzyj na puszystą masę.

Dodawaj po 1 jajku stale miksując. Dodaj też startą skórkę z 1 cytryny i trochę aromatu cytrynowego.

Dodaj suche składniki i zmiksuj, by składniki się połączyły.

Kruszonka: 50 g masła, 40 g cukru i 30 g mąki połącz ze sobą tworząc kruszonkę i wstaw do lodówki na chwilę.

Wylej ciasto do tortownicy, wyłóż równomiernie śliwki i następnie posyp po całości kruszonką.

Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 45 minut.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Placek ze śliwkami i kruszonką
Placek ze śliwkami i kruszonką
Koszt przygotowania dania
15.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
437 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Placek ze śliwkami i kruszonką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placku ze śliwkami i kruszonką

Ciasto budyniowe ze śliwkami i kruszonką to dobry przykład szybkiego placka z kilku składników. Jest wilgotne i słodkie. Idealnie pasuje na niedzielny deser. Ma lekko cytrynowy posmak dzięki skórce z cytryny i aromatowi. Najlepiej będzie smakował, gdy ostygnie. Kruszonka stanie się chrupiąca. Posyp z wierzchu cukrem pudrem, gdy będzie już ostudzone. Pyszny placek ze śliwkami i kruszonką to łatwe ciasto, które jest szybkie. Jego przygotowanie zajmie kilka chwil. Dla dzieci, znajomych i rodziny będzie to dobry i szybki wypiek z owocami.

Do przepisu na placek ze śliwkami i kruszonką należy wykorzystać składniki w temperaturze pokojowej. Jedynie część masła do kruszonki ma być prosto z lodówki. Zatem jajka i 150 g masła wyjmij wcześniej z lodówki. Około 2-3 godziny wystarczą. Pozostałe 50 g masła zostaw, ponieważ kruszonka z miękkim masłem będzie trudna do zrobienia.

Ciasto budyniowe jest łatwe i szybkie do przygotowania. Jak zrobić placek ze śliwkami i kruszonką? Wypiek ten opiera się o dodatek budyniu (najlepszym będzie ten bez dodatku cukru). Dzięki niemu placek ze śliwkami i kruszonką jest niezwykle miękki i wilgotny. Oddzielnie połącz składniki suche, mokre zaś umieść w większej misce. Dopiero po zmiksowaniu mokrych składników można dodać składniki suche. Gotowe ciasto wylej do tortownicy. Przepis na placek ze śliwkami dobrze jest zrobić z nie za dużych kawałków śliwek. Wypestkuj je i pokrój na mniejsze części niż połówki. Przed położeniem śliwek na ciasto możesz posypać je odrobiną kaszy manny, a na to wyłożyć owoce. To może lekko „zebrać” soki, które mogą powstać podczas pieczenia ze śliwek. Na owoce wyłóż kruszonkę równomiernie po całym cieście.

Jesteś na diecie, ale chętnie zjadłbyś jakiegoś łatwego ciasta? Nic nie stoi na przeszkodzie. Przepis na placek ze śliwkami i kruszonką jest wysokokaloryczny, zawiera także nie za dużą ilość błonnika. Jego indeks glikemiczny jest średni. Jak zrobić placek ze śliwkami i kruszonką w zdrowszej wersji? Zamień cukier na erytrytol, ksylitol albo stewię. Zaoszczędzisz bardzo dużo kilokalorii. Mąkę pszenną o typie 500 wymień na typ 1850 i zwiększy się wartość odżywcza, zawartość błonnika, składników mineralnych oraz witamin. Zmniejszy się także indeks glikemiczny. W ten dobry sposób zjesz wartościowy deser i osłodzisz swoje kubki smakowe.

Placek ze śliwkami i kruszonką można wziąć ze sobą w podróż bez obawy, że się zepsuje czy rozpadnie. Jak zrobisz placek ze śliwkami i kruszonką masz idealne rozwiązanie do szkoły albo do pracy. To pyszny przepis na każdą okazję.

Wartości odżywcze placka ze śliwkami i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
273.53 kcal
437.65 kcal
Białko
5.15 g
8.24 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w placku ze śliwkami i kruszonką

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
31.89 g
51.02 g
Węglowodany przyswajalne
31.38 g
50.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
14.54 g
23.26 g
Tłuszcze nasycone
9.47 g
15.15 g

Witaminy w przepisie na placek ze śliwkami i kruszonką

Na 100g
Na porcję
(160g)
Ryboflawina
0.18 mg
0.28 mg

Składniki mineralne w przepisie na placek ze śliwkami i kruszonką

Na 100g
Na porcję
(160g)
Potas
105.68 mg
169.10 mg
Wapń
19.02 mg
30.44 mg
Fosfor
65.69 mg
105.11 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.39 mg
2.23 mg
Cynk
0.46 mg
0.74 mg
Miedź
0.07 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placka ze śliwkami i kruszonką 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku ze śliwkami i kruszonką

Lista alergenów dla placka ze śliwkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania placka ze śliwkami i kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
240 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 240 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Śliwki
450 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Liczba porcji:
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na placek ze śliwkami i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób