Przepis na ciasto ze śliwkami i bezą krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek.

Do miski dodaj mąki, łyżkę proszku do pieczenia, cukier puder, pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią, żółtka i masło.

Posiekaj nożem masło, następnie zagnieć dłoniami.

Ciasto ułóż na dnie blachy, nakłuj widelcem. Piecz 20 minut.

Umyj śliwki i usuń pestki. Pokrój w dużą kostkę.

Do owoców wsyp 35 g mąki ziemniaczanej i wymieszaj.

Śliwki ułóż na podpieczonym spodzie.

Białka ubij na sztywno, dodając do nich stopniowo cukier wymieszany z połową opakowania cukru z prawdziwą wanilią.

Jak będą już ubite, dodaj 15 g mąki ziemniaczanej. Krótko zmiksuj.

Bezę wyłóż na śliwki i posyp migdałami. Piecz przez 50 minut.

Ciasto ze śliwkami i bezą
Ciasto ze śliwkami i bezą
Koszt przygotowania dania
29.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
418 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
72

Ciasto ze śliwkami i bezą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą to sprawdzony przepis na słodki deser. Jest to pyszne i proste ciasto, które jest bardzo łatwe do zrobienia – polecam. Przepis na ciasto ze śliwkami i bezą jest dobry na każdą okazję. Najdzie Cię ochota na coś słodkiego do kawy? Nie ma problemu. Może szykuje Ci się impreza urodzinowa lub spotkanie ze znajomymi? Placek w takim wydaniu będzie świetną opcją. Dobre także dla dzieci – chętnie je zjedzą. Sprawdź, jak zrobić ciasto ze śliwkami i bezą. To prosty, sprawdzony przepis, który zawsze się udaje.

Ciasto ze śliwkami i bezą jest ciastem kruchym. Ma dobre, owocowe nadzienie złożone ze śliwek. Całość przykryta jest bezą, na której są płatki migdałów. Ciasto kruche oraz beza mają waniliowy aromat, poprzez dodanie do nich cukru z prawdziwą wanilią. Płatki migdałów podczas pieczenia nabierają znakomitego smaku. Jest bardzo pysznym i łatwym w przygotowaniu ciastem. Wygląda ładnie i można go podać w każdej sytuacji. Jak zrobisz ciasto ze śliwkami i bezą otrzymasz szybko łatwe i pyszne ciasto.

Przepis na ciasto ze śliwkami i bezą ma wysoki indeks glikemiczny. Jeżeli chcesz obniżyć indeks glikemiczny, dobrze jest zamienić cukier na erytrytol, a mąkę pszenną wysoko oczyszczoną na mąkę z pełnego ziarna. Poza obniżeniem indeksu glikemicznego ciasto będzie miało mniejszą kaloryczność. Wzbogaci się też w błonnik, składniki mineralne oraz witaminy. Zamiast erytrytolu można użyć też ksylitolu lub stewii. Mają one równie niski indeks glikemiczny oraz znikomą kaloryczność.

Upieczenie tego placka jest proste i mało wymagające. Ciasto ze śliwkami i bezą jest sprawdzonym przepisem, dlatego upiecz je już dzisiaj. Jak zrobić ciasto ze śliwkami i bezą? Zacznij od rozgrzania piekarnika. Do blachy włóż papier do pieczenia. Zrób ciasto kruche: połącz mąkę pszenną oraz krupczatkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem z prawdziwą wanilią, masłem i żółtkami. Najpierw najlepiej jest posiekać nożem masło, a następnie zagniatać wszystko rękami. Trzeba robić to szybko, ponieważ ciasto kruche nie lubi ciepła. Ciasto ułóż w blaszce na dnie. Wyrównaj je i nakłuj widelcem. Podpiecz spód przez 20 minut. W tym czasie przygotuj śliwki: umyj, wypestkuj i pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj śliwki z mąką ziemniaczaną. Jak spód będzie podpieczony, wyłóż śliwki. Na końcu zrób bezę. Miksuj białka z cukrem na sztywną pianę. Dodaj skrobię i cukier z prawdziwą wanilią. Jeszcze krótko zmiksuj i wylej na śliwki. Wsyp na wierzch migdały. Piecz ciasto przez 50 minut.

*W przepisie na ciasto ze śliwkami i bezą masło i jajka muszą być zimne.

Wartości odżywcze ciasta ze śliwkami i bezą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
238.98 kcal
418.21 kcal
Białko
4.50 g
7.88 g
Fenyloalanina
0.07 mg
0.12 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście ze śliwkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
32.39 g
56.68 g
Węglowodany przyswajalne
31.26 g
54.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.13 g
1.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
10.76 g
18.83 g
Tłuszcze nasycone
6.43 g
11.26 g
Tłuszcze nienasycone
4.33 g
7.58 g
Tłuszcze jednonasycone
3.51 g
6.14 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.82 g
1.44 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
63.69 mg
111.46 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto ze śliwkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
95.39 µg (mcg)
166.93 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
4.34 mg
7.60 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.88 mg
1.54 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
86.43 µg (mcg)
151.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.34 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.30 mg
Niacyna
1.54 mg
2.70 mg
Foliany
38.29 µg (mcg)
67.00 µg (mcg)
Beta karoten
101.45 µg (mcg)
177.54 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto ze śliwkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
18.81 mg
32.92 mg
Potas
145.22 mg
254.14 mg
Wapń
21.41 mg
37.46 mg
Fosfor
64.51 mg
112.89 mg
Magnez
16.52 mg
28.90 mg
Żelazo
1.51 mg
2.65 mg
Cynk
0.43 mg
0.76 mg
Miedź
0.09 mg
0.16 mg
Mangan
0.20 mg
0.35 mg
Brak danych dla: jajko, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ze śliwkami i bezą 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście ze śliwkami i bezą

Lista alergenów dla ciasta ze śliwkami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Cena przygotowania ciasta ze śliwkami i bezą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
180 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 180 g
Cukier puder
65 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 65 g
Mąka pszenna typ 500
260 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
220 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Śliwki
1100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
11.00
Za 1100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Migdały - płatki
50 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
4.69
Za 50 g
Koszt składników
54.20
Jak oceniasz przepis na ciasto ze śliwkami i bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób