Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami na oleju krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza, a dno i boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

Śliwki przekrój na pół i wypestkuj.

Cukier i jajka utrzyj aż powstanie puszysta masa.

Dodaj olej oraz mleko i ponownie zmiksuj.

Na końcu dodaj mąkę i 2 łyżeczki proszku do pieczenia i miksuj aż składniki się połączą.

Wylej ciasto do tortownicy.

Ułóż śliwki tak, by skórka była od dołu.

Posyp je odrobiną cukru (opcjonalnie) oraz cynamonem.

Piecz ciasto przez godzinę.

Można posypać cukrem pudrem.

Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
Koszt przygotowania dania
11.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
437 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
81

Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szybkim cieście ze śliwkami na oleju

Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto ze śliwkami na oleju, do którego wystarczy zaledwie kilka składników. Świetna propozycja na ekspresowy placek z owocami. Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju jest niesamowicie mięciutkie i wilgotne. Ciasto możesz wziąć ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły, ponieważ bardzo dobrze sprawdzi się w lunchboxie. Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami na oleju jest pyszny, a do tego wykonanie - proste. Ciężko jest się opanować, by nie jeść go, gdy jest jeszcze gorący.

Prosty i szybki placek jest kuszącą propozycją, gdy nie masz czasu na długie stanie w kuchni. Jak zrobić szybkie ciasto ze śliwkami na oleju? Całość zajmie dosłownie kwadrans (oraz 60 minut - czas pieczenia). Przed zrobieniem ciasta przygotuj piekarnik – nagrzej go, oraz tortownicę – wyłóż papierem do pieczenia. Polecam posmarować boki olejem i dopiero przyłożyć papier. Będzie to o wiele wygodniejsze. Samo ciasto wymaga jedynie za pomocą miksera połączenia po kolei poszczególnych składników. Na początku miesza się wszystkie produkty mokre, a na koniec dodaje się mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie miksuj za długo ciasta, wystarczy jedynie kilka chwil, by masa się połączyła. Gdy wylejesz ją już do tortownicy wyłóż owoce. Je wystarczy pokroić tylko na połówki i ułożyć dziurką do góry. Dzięki temu zbyt dużo soków nie przedostanie się do ciasta. Nie ma potrzeby wciskania owoców. Na owoce można wsypać odrobinę gruboziarnistego cukru i/lub cynamonu. Ciasto do pieczenia jest gotowe. Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami na oleju, jak widać, jest łatwy i przyjemny. Podczas pieczenia sprawdzaj za pomocą patyczka do szaszłyka stopień wypieczenia ciasta. Gdy placek będzie gotowy patyczek będzie suchy (nie będzie na nim mokrego i surowego ciasta). Jedynie może być wilgotny – wtedy należy zakończyć pieczenie, ponieważ szybkie ciasto ze śliwkami na oleju jest już odpowiednio wypieczone.

Jak zrobić szybkie ciasto ze śliwkami na oleju, by było bardziej odżywcze? Jest to bardzo proste. W przepisie na szybkie ciasto ze śliwkami na oleju wystarczy wymienić cukier na ksylitol albo erytrytol. Ponadto mąkę warto dodać pełnoziarnistą. W przypadku placka bezglutenowego użyj mąki i proszku do pieczenia w wersji nie zawierającej tego białka.

Takie zestawienie - łatwe i smaczne - jest najlepsze, dlatego są one najchętniej wykonywane. Jak zrobisz szybkie ciasto ze śliwkami na oleju z pewnością zostanie zjedzone w ekspresowym tempie. Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju jest po prostu pyszne – nic więcej dodawać nie trzeba.

Wartości odżywcze szybkiego ciasta ze śliwkami na oleju

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
265.43 kcal
437.97 kcal

Węglowodany w szybkim cieście ze śliwkami na oleju

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
40.10 g
66.16 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
39.68 g
65.47 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
9.27 g
15.29 g
Tłuszcze nasycone
1.62 g
2.68 g

Witaminy w przepisie na szybkie ciasto ze śliwkami na oleju

Na 100g
Na porcję
(165g)
Ryboflawina
0.21 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szybkie ciasto ze śliwkami na oleju

Na 100g
Na porcję
(165g)
Potas
113.41 mg
187.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
23.00 mg
37.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.53 mg
0.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego ciasta ze śliwkami na oleju 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szybkim cieście ze śliwkami na oleju

Lista alergenów dla szybkiego ciasta ze śliwkami na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania szybkiego ciasta ze śliwkami na oleju

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
220 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Mleko 2%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
125 ml
0,5 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 500
525 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 525 g
Śliwki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Liczba porcji:
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób