Przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g 2 szklanki
- Masło 125 g 1/2 kostki
- Kakao 16% (proszek) 20 g 2 łyżki
- Jajko 1 szt.
- Mleko 2% 125 ml 1/2 szklanki
- Śliwki 200 g
Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem i dodaj jajko.
Do utartego masła dodaj suche składniki i wymieszaj.
Dodaj mleko i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestkę.
Dodaj owoce do ciasta i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Szybki murzynek
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Fit ciasto czekoladowe
-
Ciasto z kremem czekoladowym
-
Murzynek wilgotny
-
Ciasto czekoladowe z owocami
-
Ciasto murzynek

(liczba kalorii)
Ciasto czekoladowe ze śliwkami - cechy przepisu
Więcej o cieście czekoladowym ze śliwkami
Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie prosty przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami. Wykonanie jest ekspresowe, a smak niesamowity. Zatem jak zrobić ciasto czekoladowe ze śliwkami?
Będziesz potrzebować podstawowych składników do ciasta, czyli mąka, masło, kakao, jajko i mleko. Przy wyborze kakao zwróć uwagę na skład. Zależy nam na wysokiej zawartości kakao i niskiej zawartości cukru. Pamiętaj aby w każdej porze roku sięgać po nasze polskie sezonowe produkty. Jesienią do takich produktów należą między innymi śliwki, jabłka i dynia. Skorzystajmy zatem i wykorzystajmy je na maksa. Są to owoce sezonowe, więc bez problemu dostaniecie je w okresie jesiennym. Nadadzą się one idealnie ze względu na swój słodki smak z nutą kwasowości. Możesz zdecydować jaką odmianę wybierzesz ze względu na Twoje preferencje żywieniowe. Mogą to być renklody, bardzo duże i idealnie okrągłe o soczystym i słodkim miąższu, lekko kwaskowata lubaszka, której ciemnogranatowa skórka przyciąga każdy wzrok lub nasza najbardziej popularna wszystkim znana śliwka węgierka, która doda naszym wypiekom słodki, ale nieco cierpkawy posmak. Wszystkie odmiany będą dobre. Wystarczy, że przekroisz je na pół i usuniesz pestkę. Odłóż owoce na bok. Teraz przygotujemy ciasto. Wystarczy, że wymieszasz mąką z proszkiem do pieczenia i kakao. Warto przesiać mąkę przez sito, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem i jajkiem. Następnie połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko i wymieszaj.
Przełóż ciasto na blachę do pieczenia. Ważne jest aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło.
Na wierzch ciasta dodaj wcześniej przygotowane owoce.
Upiecz pyszne, domowe ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Skoro już znasz przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami, koniecznie przygotuj je dla swoich bliskich.
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego ze śliwkami
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w cieście czekoladowym ze śliwkami
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na ciasto czekoladowe ze śliwkami
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto czekoladowe ze śliwkami
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście czekoladowym ze śliwkami
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko