Ciasto ze śliwkami

Opublikowano: 07.04.2021 r., 17:40 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto ze śliwkami, posypane cukrem pudrem wyłożone na papierze do pieczenia.
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami, idealnie słodkie, przełamane smakiem lekko kwaśnych śliwek. Delikatne i puszyste, z chrupiącą kruszonką to idealny deser i podwieczorek.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 50 min
320 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 2,5 szklanki (320 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Proszek do pieczenia 3 łyżeczki (15 g)
  • Jajko 1 sztuka (1 szt.)
  • Cukier 2 łyżki (20 g)
  • Śliwki (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na ciasto ze śliwkami krok po kroku

W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.

Masło pokrój w małą kostkę.

Do miski z mąką dodaj masło i jajko.

Całość wyrabiaj ręką lub mikserem na jednolite, gładkie ciasto, do połączenia wszystkich składników.

Z powstałego ciasta uformuj kulę i zawiń ją w folię lub woreczek.

Odłóż do lodówki na minimum 30 minut.

W tym czasie umyj śliwki, przekrój je na pół i usuń pestki.

Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie równe części.

Pierwszą część rozwałkuj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto wyłóż kawałki śliwek.

Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nią śliwki.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piecz w tej temperaturze ok. 50 min.

Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta ze śliwkami

Pyszne, delikatne, puszyste ciasto z soczystymi, słodkawo-kwaśnymi śliwkami. Idealne dla osób rozpoczynających przygodę z gotowaniem, czy pieczeniem, ponieważ jest super proste, szybkie i niewymagające. Podczas pieczenia zapach ciasta unosi się po całym mieszkaniu i ciężko mu się oprzeć - nie ma wątpliwości, że cokolwiek się zmarnuje. To idealny pomysł na pyszny podwieczorek, deser, czy coś słodkiego do popołudniowej kawy.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami? Do jego przygotowania niezbędne są mąka, jajka, masło, trochę sody kuchennej lub proszku do pieczenia, cukru oraz oczywiście śliwki. Odmiana śliwek nie odgrywa większej roli, tak naprawdę można wykorzystać każdą dostępną w Polsce. Ważne, aby były dojrzałe, soczyste oraz jak najmniej twarde, aby ich pokrojenie nie stwarzało problemu. Powinny być niezbyt kwaśne, dawać wyczuć lekką słodycz. Dobrze też aby łatwo odchodziły z nich pestki, znacząco ułatwi to i skraca czas przygotowywania ciasta.

Przygotowanie najlepiej zacząć od wymieszania wszystkich składników ciasta - mąki, jajek, proszku do pieczenia i masła. Zamiast cukru, w wersji dietetycznej, mozna wykorzystać dowolny słodzik, na przykład ksylitol lub erytrytol, dzięki którym ciasto będzie równie słodkie, ale znacznie mniej kaloryczne. Wszystkie te składniki wystarczy wyrobić ręcznie na jednolite ciasto. Można wspomóc sie mikserem, natomiast nie jest on obowiązkowym elementem wyposażenia kuchennego. Następnie czas zabrać się za śliwki - wystarczy przekroić je na pół, pozbyć się pestek i w takiej formie wykładać na rozwałkowane placki ciasta. Nic prostszego!

Jak długo piec ciasto śliwkowe? W temperaturze 180 stopni wystarcza 50-60 minut. Po upływie tego czasu ciasto należy wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. W przeciwnym razie, jeśli zaczniemy je kroić, gdy będzie jeszcze gorące, może się bardzo łatwo rozpadać. Dopiero po wystudzeniu łatwo da się pokroić.

Ten przepis na ciasto ze śliwkami to najlepszy pomysł na deser czy podwieczorek dla całej rodziny - koniecznie się z nim zapoznaj jeśli jeszcze nie wiesz jak upiec dobry placek ze śliwkami.

Alergeny w cieście ze śliwkami

Lista alergenów dla ciasta ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
200.36
320.58
Białko (g)
3.81
6.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
23.26
37.21
Węglowodany przyswajalne (g)
22.37
35.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
1.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
10.91
17.45
Tłuszcze nasycone (g)
7.33
11.73
Tłuszcze nienasycone (g)
3.58
5.72
Cholesterol (mg)
39.42
63.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
100.99
161.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.96
9.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
88.82
142.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.34
Ryboflawina (mg)
0.13
0.20
Niacyna (mg)
1.57
2.52
Foliany (µg (mcg))
34.96
55.93
Beta karoten (µg (mcg))
137.64
220.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
7.66
12.26
Potas (mg)
224.58
359.32
Wapń (mg)
52.77
84.43
Fosfor (mg)
108.33
173.32
Magnez (mg)
12.41
19.86
Żelazo (mg)
1.35
2.16
Cynk (mg)
0.33
0.54
Miedź (mg)
0.08
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ze śliwkami 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ze śliwkami

Koszt składników
27.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
320 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 320 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
15 g
3 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Śliwki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Koszt składników
27.10