Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Opublikowano: 03.03.2022 r., 15:30 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to pyszny klasyk wśród ciast. Szybkie, smaczne i dobre nie tylko na weekend. Zobacz, jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
475 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka krupczatka (360 g)
  • Cukier (220 g)
  • Masło (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Śmietana 12% (75 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (210 g)
  • Śliwki (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką krok po kroku

Do dużej miski wsyp krupczatkę, 110 g cukru, płaską łyżkę proszku do pieczenia, szczyptę soli oraz 100 g masła.

Posiekaj nożem.

Dodaj jajko, żółtko, śmietanę i aromat waniliowy.

Zagnieć ciasto.

Odstaw ciasto do lodówki.

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Do blaszki włóż papier do pieczenia.

Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Umyj, osusz.

Mąkę pszenną połącz ze 110 g cukru oraz 100 g masła.

Zagnieć ciasto, powinno być sypkie.

Wstaw do lodówki.

Dno blaszki wyłóż ciastem, które przygotowałeś pierwsze. Wyrównaj i nakłuj widelcem.

Na cieście ułóż śliwki. Dziura po pestce powinna być skierowana do góry.

Posyp ciasto kruszonką.

Piecz ciasto 50 minut.

Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasta ze śliwkami i kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to pyszny klasyk wśród ciast. Szybkie, smaczne i dobre nie tylko na weekend. Zobacz, jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką. To bardzo prosty przepis. Robi się szybko, a przy tym smak jest bardzo dobry. Wspaniałe, kruche ciasto z waniliowym aromatem, śliwki oraz kruszonka – najlepszy sposób na wypiek, który zrobisz ekspresowo. Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką jest lubiany chyba przez wszystkich. Uwaga! Może znikać, zanim zdąży ostygnąć – takie dobre jest to ciasto.

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką jest prostym przepisem na ciasto, które jest dobrze znane przez większość Polaków. Ciasto jest stosunkowo niskie i idealnie słodkie – po prostu pyszne. Jak zrobisz kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką, możesz przechowywać je poza lodówką. Najlepiej użyć świeżych śliwki w sezonie letnim.

Pyszny i szybki placek ze śliwkami oraz kruszonką jest smaczną propozycją na deser. Możesz podać go w zwykły dzień, jak też od święta. Każdy pretekst na kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką jest dobry. Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką? Bardzo prosty przepis – sam zobacz. Przygotuj spód ciasta: mąkę, proszek do pieczenia oraz masło posiekaj nożem. Dodaj jajko, żółtko, aromat waniliowy oraz śmietanę. Zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki, by je schłodzić. Nastaw piekarnik, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Śliwki należy wypestkować, umyć i wysuszyć. Należy jeszcze przygotować kruszonkę. Mąkę pszenną wymieszaj z masłem i cukrem. Kruszonka powinna być sypka. Ją wstaw także do lodówki. Na dno blachy wyłóż ciasto (spód). Wyrównaj i nakłuj widelcem. Ułóż śliwki dziurą po pestce do góry. Posyp owoce kruszonką. Placka upiecz, a następnie ostudź. Jak będzie chłodne, posyp je cukrem pudrem.

*Do przepisu na kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką, masło, jajka i śmietana muszą być wyjęte prosto z lodówki.

Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką niestety nie należy do wypieku z niskim indeksem glikemicznym. Jeżeli chciałbyś zjeść taki placek w zdrowszej wersji, wystarczy zrobić parę rzeczy, które „ulepszą” pod względem zdrowotnym ten wypiek. Jednocześnie, ciasto jest równie pyszne. Dobre dla osób na diecie z niskim indeksem glikemicznym będzie użycie erytrytolu zamiast cukru. Gdy nie jesteś przyzwyczajony do zamienników cukru, polecam na początku wymienić połowę ilości cukru na erytrytol bądź inny zamiennik cukru. Również mąka powinna być zastąpiona inną. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem byłaby mąka o typie minimum 720.

Alergeny w kruchym cieście ze śliwkami i kruszonką

Lista alergenów dla kruchego ciasta ze śliwkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchego ciasta ze śliwkami i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Przepis na ciasto kruche ze śliwkami należy do wysokokalorycznych. Śliwki są źródłem antyoksydantów, witaminy C, E. Dostarczają także witaminy z grupy B oraz błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
279.74
475.57
Białko (g)
4.49
7.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
41.83
71.10
Węglowodany przyswajalne (g)
40.99
69.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
1.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
10.90
18.53
Tłuszcze nasycone (g)
7.20
12.24
Tłuszcze nienasycone (g)
3.70
6.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.13
5.33
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
0.96
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.45
85.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
97.80
166.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.31
5.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
90.24
153.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.54
Ryboflawina (mg)
0.18
0.31
Niacyna (mg)
2.35
4.00
Foliany (µg (mcg))
61.69
104.87
Beta karoten (µg (mcg))
85.59
145.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
10.78
18.33
Potas (mg)
108.95
185.22
Wapń (mg)
19.47
33.11
Fosfor (mg)
54.63
92.87
Magnez (mg)
11.54
19.62
Żelazo (mg)
2.34
3.98
Cynk (mg)
0.39
0.66
Miedź (mg)
0.08
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta ze śliwkami i kruszonką 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta ze śliwkami i kruszonką

Koszt składników
37.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
360 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 360 g
Cukier
220 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 12%
75 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Mąka pszenna typ 500
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Śliwki
600 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Koszt składników
37.90