Ciasto śliwkowe

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto śliwkowe podane na ciemnym blacie i oprószone cukrem pudrem.
Ciasto śliwkowe
Ciasto śliwkowe to wspaniała opcja na pyszny placek ze świeżymi owocami i odrobiną cynamonu. Ma wspaniały smak, a jego przygotowanie jest bardzo proste.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
304 kcal
Kcal w porcji
111 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (160 g)
  • Śliwki (500 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na ciasto śliwkowe krok po kroku

Utrzyj w misce masło, jajka i cukier.

Gdy uzyskasz puszystą pianę, wlej małymi partiami olej i wymieszaj.

Do miski przesiej suche składniki i wymieszaj.

Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Śliwki umyj, przekrój i pozbaw je pestek. Ułóż je na wierzchu ciasta.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto śliwkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta śliwkowego

Ciasto śliwkowe to wspaniała opcja na pyszny placek ze świeżymi owocami i odrobiną cynamonu. Ma wspaniały smak, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Wspaniale sprawdzi się późnym latem i jesienią, kiedy to jest najlepszy sezon śliwki. Idealnie komponuje się z popołudniową kawą.

Przepis na ciasto śliwkowe jest świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają proste ciasta z dodatkiem owoców. To właśnie ich jest w nim najwięcej, dzięki czemu placek jest delikatny, wilgotny i bardzo słodki. To ciasto to świetny sposób na wykorzystanie nadwyżki owoców w czasie sezonu. Dzięki niemu nabierają wspaniałego, słodkiego smaku i doskonale komponują się z pysznym i miękkim biszkoptem. Śliwki to owocowe, które zasługują na dużo większe uznanie, ze względu na prawdziwe bogactwo składników odżywczych, które dostarczają. Można w nich znaleźć sporo witaminy A, a także E, które są uznawane za składniki wspierające witalność. Dodatkowo to naprawdę świetne źródło błonnika pokarmowego, który reguluje trawienie i działanie całego układu pokarmowego. Mają również niezbyt wiele kalorii, dlatego wspaniale sprawdzą się nawet na diecie redukcyjnej. Dostarczają magnezu, który działa wspierająco na cały układ nerwowy. Dlatego warto, jest je wykorzystywać, w codziennej diecie, a to ciasto pozwala to robić w naprawdę łatwy sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto śliwkowe, które będzie smaczne, a przy okazji naprawdę łatwe, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Jego podstawę stanowi oczywiście śliwkowe nadzienie, jednak ciasto, które je otacza, jest równie ważne. Ten placek składa się tylko z kilku składników, które spokojnie można znaleźć w każdej domowej spiżarni. Nie potrzebuje długiego wyrabiania, czy ubijania, dlatego sprawdzi się wspaniale na co dzień. Placek ze śliwkami wspaniale orzeźwia, ze względu na jego lekko kwaskowy smak. To pyszne ciasto to dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy. Ten prosty przepis pokaże ci jak zrobić fantastyczne domowe ciasto, nawet bez proszku do pieczenia.

Alergeny w cieście śliwkowym

Lista alergenów dla ciasta śliwkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta śliwkowego

na 100g gotowej potrawy

To ciasto tak jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(111g)
Energia (kcal)
273.96
304.09
Białko (g)
4.09
4.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(111g)
Węglowodany (g)
32.27
35.82
Węglowodany przyswajalne (g)
31.65
35.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(111g)
Tłuszcz (g)
14.74
16.36
Tłuszcze nasycone (g)
1.71
1.90
Tłuszcze nienasycone (g)
13.03
14.47
Cholesterol (mg)
36.41
40.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(111g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.36
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.62
36.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(111g)
Sód (mg)
35.33
39.22
Potas (mg)
106.23
117.91
Wapń (mg)
11.67
12.96
Fosfor (mg)
48.56
53.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.68
11.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.24
1.38
Cynk (mg)
0.36
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta śliwkowego 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta śliwkowego

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Śliwki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Soda oczyszczona
4 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Koszt składników
24.50