Przepis na kruche ciasto ze śliwkami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g
- Mąka ziemniaczana 8 g 1 łyżeczka
- Cukier 150 g
- Proszek do pieczenia 8 g 2 łyżeczki
- Masło 250 g
- Żółtko jajka 3 szt.
- Śliwki 1500 g
- Cukier wanilinowy 10 g
- Cynamon 5 g
- Cukier puder 40 g
Śliwki umyj i osusz na sitku. Następnie przekrój na pół i wyciągnij pestki.
Przełóż śliwki na dużą patelnię. Dodaj 50 g cukru, cukier waniliowy oraz cynamon. Smaż całość, aż powstanie coś na kształt konfitury.
Wymieszaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej z dwoma łyżkami wody. Następnie dodaj kilka łyżek powstałego ze śliwek syropu. Wymieszaj i dodaj do owoców. Wymieszaj całość i chwilę zagotuj, by zgęstniało. Odstaw.
Masło pokrój w kostkę. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj cukier, proszek do pieczenia i wcześniej pokrojone masło.
Ciasto rozcieraj palcami na kształt kruszonki.
Dodaj żółtka i całość zagnieć w jednolite ciasto. Podziel na pół. Owiń ciasta w folię i schłodź w zamrażalniku.
Nagrzej piekarnik do 175 st. C.
Ciasto wyciągnij z zamrażalnika. Jedną połowę pokrój w plastry i wyłóż nim spód formy. Podklejaj palcami, by ciasto całkowicie pokryło dno.
Na ciasto wyłóż masę ze śliwek. Wierzch posyp startą na tarce pozostałą połową ciasta.
Piecz ciasto przez 40 minut na złoty kolor.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Tarta ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
-
Kruchy placek ze śliwkami
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Szybki placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami Thermomix
-
Tarta ze śliwkami i budyniem
-
Placek ze śliwkami

(liczba kalorii)
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto pijana śliwka
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową
-
Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
-
Racuchy ze śliwkami
-
Ciasta ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami - cechy przepisu
Więcej o kruchym cieście ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami to wypiek, który koniecznie musisz wykonać w okresie jesiennym. Pyszny kruchy spód oraz szybka konfitura śliwkowa przykryta kruszonką to wypiek naprawdę zachwycający.
Ten dobry przepis na kruche ciasto ze śliwkami wykonasz w kilka chwil. Tym bardziej że spód i kruszonka powstają równocześnie. Na początku przygotuj „konfiturę”. Podgotuj świeże śliwki z cukrami i cynamonem. Następnie zagęść całość mąką ziemniaczaną. By wykonać kruche ciasto wymieszaj masło, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodaj żółtka i zagnieć. Chwilę schłodź, by nie było zbyt miękkie. Dno tortownicy wyłóż połową ciasta. Na kruchym spodzie wyłóż śliwki i posyp startym, pozostałym ciastem. Całość piecz w 175 stopniach.
Do wykonania ciasta konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu całemu ciastu. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.
Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Już wyjaśniam jak zrobić cukier waniliowy. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.
Ciasto śliwkowe to wypiek obowiązkowy w okresie jesiennym. Szczególnie jeśli jest to tak smaczny placek ze śliwkami na kruchym cieście.
Wartości odżywcze kruchego ciasta ze śliwkami
Energia i białka
(160g)
Węglowodany w kruchym cieście ze śliwkami
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy w przepisie na kruche ciasto ze śliwkami
(160g)
Składniki mineralne w przepisie na kruche ciasto ze śliwkami
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kruchym cieście ze śliwkami
Lista alergenów dla kruchego ciasta ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka