Ciasto ze śliwkami i kruszonką
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (350 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier puder (200 g)
- Masło (300 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
- Śliwki (700 g)
Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką krok po kroku
Masło (200 g) o temperaturze pokojowej przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier puder. Składniki miksujemy do momentu uzyskania jednolitej i puszystej masy.
Następnie dodajemy jajka i dalej całość miksujemy do połączenia się produktów.
Mąkę pszenną (250 g) łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy ją za pomocą sitka do masy z jajkami. Ponownie miksujemy całość na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
Śliwki dokładnie myjemy. Kroimy na połówki. Usuwamy pestki.
Masę przelewamy do blaszki. Na górę ciasta układamy przygotowane owoce. Pozostałe składniki przekładamy na deskę. Siekamy nożem do momentu połączenia się.
Ciasto posypujemy kruszonką.
Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Ciasto ze śliwkami
- Placek ze śliwkami
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Tarta ze śliwkami
- Kruche ciasto ze śliwkami
- Ciasto ze śliwkami i budyniem
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
- Ciasto ze śliwkami i bezą
- Ciasto śliwkowe
- Placek ze śliwkami i kruszonką
- Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
- Tarta ze śliwkami i kruszonką
- Kruchy placek ze śliwkami
- Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
- Szybki placek ze śliwkami
- Ciasto czekoladowe ze śliwkami
- Biszkopt ze śliwkami
- Placek ze śliwkami
Więcej informacji na temat ciasta ze śliwkami i kruszonką
Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem śliwek i kruszonki jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto ze śliwkami i kruszonką? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku masło (200 g) o temperaturze pokojowej przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier puder i za pomocą miksera składniki ucieramy na jednolitą i puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy całość. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną (250 g) z proszkiem do pieczenia. Mieszankę przesiewamy przez sitko do miski z jajkami i ponownie miksujemy całość. Śliwki dokładnie myjemy i przecinamy na pół. Usuwamy z nich pestki. Masę przelewamy do blaszki, a na górę ciasta układamy owoce. Pozostałe składniki przekładamy na deskę i za pomocą noża siekamy do momentu połączenia się produktów. Przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Kruszonka do ciasta z owocami i pysznym spodem odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście ze śliwkami i kruszonką
Lista alergenów dla ciasta ze śliwkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta ze śliwkami i kruszonką
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.