Przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 335 g 2,5 szklanki
  • Masło 200 g 1 kostka
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier puder 62 g 0,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
  • Budyń (proszek) 80 g 2 opakowania
  • Mleko 1,5% 625 ml 2,5 szklanki
  • Śliwki 1200 g Przed usunięciem pestek
  • Kasza manna 12 g 1 łyżka
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, tarka, duża miska, papier do pieczenia, rózga, folia spożywcza, miska, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm, siekaczka do ciasta kruchego

Do miski lub na stolnicę wsyp mąkę, dodaj 4 łyżki cukru pudru, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia i jajko.

Za pomocą siekaczki lub noża siekaj mąkę z masłem i jajkiem.

Gdy powstanie kruszonka za pomocą dłoni zbierz ją w jedną kulkę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20-30 minut.

Kiedy ciasto będzie się chłodzić przygotuj budyń.

Zagotuj 3/4 mleka, w 1/4 rozpuść budyń oraz pozostałą ilość cukru pudru. Wlej do gotującego się mleka rozpuszczony budyń i energicznie mieszając doprowadź do bulgotania.

Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

Śliwki dokładnie umyj.

Podziel je na połówki, usuń pestki i przełóż do miski. Pamiętaj aby sprawdzić czy nie są robaczywe.

Do śliwek dodaj łyżkę kaszy manny i dokładnie wymieszaj.

Ciasto podziel na pół. Jedną połowę zawiń ponownie w folię i odłóż do zamrażarki. Pozostałą cześć rozpodobnij na dno blachy do pieczenia wyłożonej papierem.

Spód piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Na upieczony spód połóż śliwki, wylej budyń i rozdrobnij drugą część ciasta.

Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto ze śliwkami i budyniem podane na białym talerzyku, w tle śliwki
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Koszt przygotowania dania
23.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
313 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Ciasto ze śliwkami i budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście ze śliwkami i budyniem

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

ciasto ze śliwkami i budyniem to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Ciasto śliwkowe z budyniem jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Dobre i łatwe, kruche ciasto ze śliwkami i budyniem wykonasz w parę minut. Proste ciasto z masą budyniową jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Placek na szybko zachwyci swoim smakiem każdego. Przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. Idealnie do wykonania sprawdzi się ciasto biszkoptowe, wtedy placek będzie świetną propozycją na piknik. A jak zrobić ciasto ze śliwkami i budyniem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Łatwy i szybki placek to świetna propozycja na deser pod koniec lata, a na początku jesieni przywoła odrobinę lata.

Wartości odżywcze ciasta ze śliwkami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (195g)
Energia (kalorie)
160.94 kcal
313.83 kcal
Białko
3.41 g
6.65 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście ze śliwkami i budyniem

Na 100g
Na porcję (195g)
Węglowodany
21.80 g
42.51 g
Węglowodany przyswajalne
21.11 g
41.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (195g)
Tłuszcz
7.10 g
13.85 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.78 g
9.33 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.32 g
4.52 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.01 g
3.92 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.31 g
0.60 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier puder.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto ze śliwkami i budyniem

Na 100g
Na porcję (195g)
Ryboflawina
0.12 mg
0.23 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
23.45 µg (mcg)
45.72 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier puder, budyń (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto ze śliwkami i budyniem

Na 100g
Na porcję (195g)
Potas
150.43 mg
293.35 mg
Wapń
45.93 mg
89.57 mg
Fosfor
66.10 mg
128.89 mg
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Magnez
11.53 mg
22.48 mg
Brak danych dla: cukier puder, budyń (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
1.68 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej
Cynk
0.33 mg
0.64 mg
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ze śliwkami i budyniem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście ze śliwkami i budyniem

Lista alergenów dla ciasta ze śliwkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta ze śliwkami i budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
335 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 335 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
62 g
0,5 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 62 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Budyń (proszek)
80 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mleko 1,5%
625 ml
2,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.56
Za 625 ml
Śliwki
1200 g
Przed usunięciem pestek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 1200 g
Kasza manna
12 g
1 łyżka
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 12 g
Liczba porcji:
Razem
38.10
Łączny koszt
23.01
Jak oceniasz przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób