Przepis na ciastka z ciecierzycy krok po kroku
- Ciecierzyca konserwowa 450 g
- Mleczko kokosowe 100 ml pół szklanki
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) 120 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 180 g
- Proszek do pieczenia 30 g bezglutenowy
- Banan 200 g 2 małe sztuki
- Daktyle 120 g
Podgrzej mleko kokosowe i umieść w nim daktyle.
Gdy lekko zmiękną przełóż je do miski.
Dodaj do nich banana i ciecierzycę odsączoną z zalewy, całość zblenduj do powstania gładkiej masy.
Dodaj masło orzechowe, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszaj mąkę z resztą składników i zagnieć ciasto.
Podziel ciasto na 20 różnych części, uformuj okrągłe ciastka i lekko spłaszcz w dłoniach.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 12-15 minut.
Często zadawane pytania
-
Beza pavlova
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Wegańskie bezy
-
Ciasto bezglutenowe
-
Gofry bezglutenowe
-
Ciasteczka z kleiku ryżowego
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Ciasteczka bezglutenowe
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Fit sernik na zimno
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasta i ciastka bezglutenowe

(liczba kalorii)
Ciastka z ciecierzycy - cechy przepisu
Więcej o ciastkach z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy to doskonały pomysł na dobre ciastka z masłem orzechowym. Zdrowe ciasteczka mogą spożywać osoby na diecie redukującej oraz chorujące na cukrzycę. Przepis na ciastka z ciecierzycy jest prosty, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyce w puszce, banany, daktyle, masło orzechowe, mleko kokosowe, skrobia ziemniaczana, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciastka z ciecierzycy? Podgrzej mleko kokosowe i umieść w nim daktyle. Gdy lekko zmiękną, przełóż je do miski. Dodaj do nich banana i ciecierzycę odsączoną z zalewy, całość zblenduj do powstania gładkiej masy. Dodaj masło orzechowe, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszaj mąkę z resztą składników i zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 20 różnych części, uformuj okrągłe ciastka i lekko spłaszcz w dłoniach, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 12-15 minut.
Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Ziarna zawierają dużo błonnika, dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Mąka ziemniaczana jest bardzo dobrym dodatkiem do słodkich wypieków, mąka nie zawiera glutenu, więc może być stosowana przez osoby chorujące na celiakię jako zamiennik mąki pszennej. Mąka ziemniaczana produkowana jest z ziemniaków. Ziemniaki są bardzo popularnym na całym świecie warzywem.
Podsumowując pyszne wege ciasteczka z masłem orzechowym doskonale sprawdzą się jako bezglutenowy dodatek do kawy i herbaty. Zdrowe ciasteczka w wersji fit mają niewysoką ilość kalorii i niski indeks glikemiczny. Ciasteczka można przechowywać w szczelnej puszce lub słoiku przez około 7 dni. Ciastka możesz wzbogacić poprzez dodatek gorzkiej czekolady lub wiórków kokosowych.
Wartości odżywcze ciastek z ciecierzycy
Energia i białka
(80g)
Węglowodany w ciastkach z ciecierzycy
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy w przepisie na ciastka z ciecierzycy
(80g)
Składniki mineralne w przepisie na ciastka z ciecierzycy
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ciastkach z ciecierzycy
Lista alergenów dla ciastek z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia