Przepis na ciasteczka bezglutenowe krok po kroku
- Mąka kukurydziana 200 g 1 szklanka
- Mąka ryżowa 100 g pół szklanki
- Proszek do pieczenia 20 g bezglutenowy
- Kakao 16% (proszek) 30 g
- Jajko 5 szt.
- Cukier 60 g
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij, aż masa zbieleje.
Do miski z jajkami przesiej mąkę kukurydzianą i ryżową wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj masę delikatnie, aż składniki się połączą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką wykładaj masę, pomiędzy ciasteczkami zostawiaj odstęp 3-4 cm.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Beza pavlova
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Wegańskie bezy
-
Ciasto bezglutenowe
-
Gofry bezglutenowe
-
Ciasteczka z kleiku ryżowego
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Fit sernik na zimno
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Muffinki bezglutenowe
-
Ciasta i ciastka bezglutenowe

(liczba kalorii)
Ciasteczka bezglutenowe - cechy przepisu
Więcej o ciasteczkach bezglutenowych
Ciasteczka bezglutenowe to szybkie biszkopty na bazie mąki kukurydzianej. Bezglutenowe biszkopty mogą być bazą do ciast i deserów. Przepis na ciasteczka bezglutenowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby je przygotować. Do zrobienia ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kukurydziana, mąka ryżowa, jajka, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciasteczka bezglutenowe? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij aż masa zbieleje. Przesiej mąkę kukurydzianą i ryżową wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj masę delikatnie, aż składniki się połączą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką wykładaj masę, pomiędzy ciasteczkami zostawiaj odstęp 3-4 cm. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-20 minut. Ciasteczka możesz przechowywać przez 2 tygodnie, najlepiej w zamkniętym słoju.
Mąka kukurydziana jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów pochodzących ze skrobi. Nie zawiera glutenu więc mogą ją spożywać osoby z celiakią. Kukurydza będąca bazą do wykonania mąki jest źródłem witaminy A, niektórych witamin z grupy B oraz witaminy E. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Witamina A jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej wchłania się z jego dodatkiem.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.
Podsumowując ciasteczka z mąki bezglutenowej są świetne dla dzieci i dorosłych. Mogą być spożywane bez obaw przez osoby z nietolerancją glutenu oraz osoby zdrowe. Pyszne ciasteczka bez glutenu są dobre jako baza deserów na bazie kremów z serka mascarpone lub jako spód do ciast na zimno. Pamiętaj aby wybrać proszek do pieczenia bez glutenu lub dodać taką samą ilość sody oczyszczonej.
Wartości odżywcze ciasteczek bezglutenowych
Energia i białka
(110g)
Węglowodany w ciasteczkach bezglutenowych
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy w przepisie na ciasteczka bezglutenowe
(110g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka bezglutenowe
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ciasteczkach bezglutenowych
Lista alergenów dla ciasteczek bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko