Przepis na ciasteczka bezglutenowe krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij, aż masa zbieleje.

Do miski z jajkami przesiej mąkę kukurydzianą i ryżową wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj masę delikatnie, aż składniki się połączą.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką wykładaj masę, pomiędzy ciasteczkami zostawiaj odstęp 3-4 cm.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-20 minut.

Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Ciasteczka bezglutenowe podane na półmisku.
Ciasteczka bezglutenowe
Koszt przygotowania dania
8.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
290 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Ciasteczka bezglutenowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciasteczkach bezglutenowych

Ciasteczka bezglutenowe to szybkie biszkopty na bazie mąki kukurydzianej. Bezglutenowe biszkopty mogą być bazą do ciast i deserów. Przepis na ciasteczka bezglutenowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby je przygotować. Do zrobienia ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kukurydziana, mąka ryżowa, jajka, cukier, kakao i proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasteczka bezglutenowe? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij aż masa zbieleje. Przesiej mąkę kukurydzianą i ryżową wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj masę delikatnie, aż składniki się połączą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką wykładaj masę, pomiędzy ciasteczkami zostawiaj odstęp 3-4 cm. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-20 minut. Ciasteczka możesz przechowywać przez 2 tygodnie, najlepiej w zamkniętym słoju.

Mąka kukurydziana jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów pochodzących ze skrobi. Nie zawiera glutenu więc mogą ją spożywać osoby z celiakią. Kukurydza będąca bazą do wykonania mąki jest źródłem witaminy A, niektórych witamin z grupy B oraz witaminy E. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Witamina A jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej wchłania się z jego dodatkiem.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Podsumowując ciasteczka z mąki bezglutenowej są świetne dla dzieci i dorosłych. Mogą być spożywane bez obaw przez osoby z nietolerancją glutenu oraz osoby zdrowe. Pyszne ciasteczka bez glutenu są dobre jako baza deserów na bazie kremów z serka mascarpone lub jako spód do ciast na zimno. Pamiętaj aby wybrać proszek do pieczenia bez glutenu lub dodać taką samą ilość sody oczyszczonej.

Wartości odżywcze ciasteczek bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
263.66 kcal
290.02 kcal
Białko
8.58 g
9.44 g

Węglowodany w ciasteczkach bezglutenowych

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
48.20 g
53.02 g
Węglowodany przyswajalne
44.91 g
49.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.29 g
3.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
5.17 g
5.69 g
Tłuszcze nasycone
2.09 g
2.29 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.58 g
2.84 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol
149.34 mg
164.28 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasteczka bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
64.23 µg (mcg)
70.66 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.21 mg
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina C
0.18 mg
0.20 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina D
0.80 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina E
0.43 mg
0.47 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Retinol
64.23 µg (mcg)
70.66 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.26 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.33 mg
Niacyna
2.18 mg
2.40 mg
Foliany
69.41 µg (mcg)
76.35 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
60.64 mg
66.71 mg
Potas
470.35 mg
517.39 mg
Wapń
156.12 mg
171.73 mg
Fosfor
353.36 mg
388.69 mg
Magnez
41.42 mg
45.56 mg
Żelazo
2.90 mg
3.19 mg
Cynk
1.14 mg
1.25 mg
Miedź
0.24 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek bezglutenowych 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach bezglutenowych

Lista alergenów dla ciasteczek bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasteczek bezglutenowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
200 g
1 szklanka
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 200 g
Mąka ryżowa
100 g
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Proszek do pieczenia
20 g
bezglutenowy
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Koszt składników
24.60
Jak oceniasz przepis na ciasteczka bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób