Przepis na biszkopt bezglutenowy krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miseczka, tortownica 22 cm

Rozgrzej piekarnik do 185 stopni Celsjusza, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij na sztywno, zacznij dodawać stopniowo cukier (przy tym ciągle miksując).

Dodawaj stopniowo żółtka i cały czas mieszaj.

Na końcu dodaj mąki i wymieszaj je już łyżką.

Masę wlej do tortownicy i wstaw do pieczenia.

Piecz przez pół godziny.

Biszkopt bezglutenowy
Biszkopt bezglutenowy
Koszt przygotowania dania
7.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
324 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
76

Biszkopt bezglutenowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o biszkopcie bezglutenowym

Wysoki biszkopt bezglutenowy, bo zrobiony z mąką ziemniaczaną oraz z mąką kukurydzianą. To prawdziwa gratka dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Przepis na biszkopt bezglutenowy jest dobry jako podstawa do wielu ciast i różnych słodkich deserów. Jest to przepis niesamowicie prosty i uniwersalny, który zawsze i każdemu się uda. Pasuje do wielu kremów i dodatków, dzięki czemu przygotowanie czegoś słodkiego bez glutenu staje się proste. Ciasto jest delikatne i puchate, co chwalą sobie zwłaszcza dzieci.

Dzięki temu, że korzysta się z mąk, które nie zawierają tego białka, osoby z nadwrażliwością na gluten lub celiakią mogą zjeść pyszny deser. Jak zrobić biszkopt bezglutenowy dla tych, którzy muszą unikać glutenu? By biszkopt bezglutenowy był odpowiedni dla takich osób wystarczy wykorzystać dobry rodzaj mąki. Może to być mąka jaglana bądź ryżowa. Są także specjalne maki bezglutenowe, które można kupić robiąc zakupy w większym hipermarkecie, na działach lub w sklepach ze zdrową żywnością albo w internecie. Nie każda mąka bez glutenu spełni dobrze swoją funkcję, ponieważ każda się trochę od siebie różni. W tym przepisie na biszkopt bezglutenowy zrobiony jest on z mąki ziemniaczanej i z mąki kukurydzianej. Poza rodzajem mąki reszta pozostaje taka sama.

Jak zrobić biszkopt bezglutenowy, aby był wysoki? Sekretem wysokiego ciasta jest odpowiednia średnica tortownicy oraz w miarę wysoki rant. Przepis na biszkopt bezglutenowy z 6 jajek zrób w tortownicy o średnicy 22. Pamiętaj, by przed pieczeniem jajka wyjąć z lodówki, by nie były zimne. Można to zrobić na dwie godziny przed rozpoczęciem pieczenia.

By zrobić dobrze upieczony biszkopt bez glutenu z mąki kukurydzianej oraz z mąki ziemniaczanej należy podczas pieczenia pilnować stopnia wypieczenia. Za pomocą patyczka do szaszłyka na środku ciasta sprawdź, czy jest ono już gotowe. Patyczek, na którym pozostał ślad surowego ciasta jeszcze się nie nadaje do wyjęcia z piekarnika. Gdy patyczek pozostaje suchy można zakończyć pieczenie.

Jeśli zrobisz biszkopt bezglutenowy po upieczeniu i ostudzeniu odwróć ciasto do góry dnem i wyłóż na dużą deskę do krojenia, na której znajduje się papier do pieczenia. Tak ułożony biszkopt nie będzie miał wgłębienia po środku i z boków pozostanie na równej wysokości. Do biszkoptu możesz dodać kakao i zrobić czekoladową wersję. Bardzo fajne są też aromaty o ulubionych smakach. Wariacji na biszkopt bezglutenowy jest bardzo dużo, wszystko jest kwestią Twojego gustu. W niczym nie odbiega on od tradycyjnie pieczonego biszkoptu.

Wartości odżywcze biszkoptu bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
270.11 kcal
324.13 kcal
Białko
7.29 g
8.75 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w biszkopcie bezglutenowym

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
50.79 g
60.94 g
Węglowodany przyswajalne
49.49 g
59.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
4.61 g
5.54 g
Tłuszcze nasycone
1.89 g
2.27 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na biszkopt bezglutenowy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6
0.20 mg
0.24 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.15 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.31 mg
Niacyna
1.18 mg
1.41 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
42.43 µg (mcg)
50.91 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na biszkopt bezglutenowy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
71.54 mg
85.84 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Potas
215.27 mg
258.32 mg
Wapń
34.29 mg
41.14 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Fosfor
122.39 mg
146.87 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
17.71 mg
21.25 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.50 mg
1.80 mg
Cynk
0.73 mg
0.87 mg
Miedź
0.07 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu bezglutenowego 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie bezglutenowym

Lista alergenów dla biszkoptu bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania biszkoptu bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
220 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Mąka kukurydziana
85 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 85 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
17.00
Jak oceniasz przepis na biszkopt bezglutenowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób