Biszkopt bezglutenowy

Opublikowano: 28.10.2021 r., 17:26 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopt bezglutenowy
Biszkopt bezglutenowy
Wysoki biszkopt bezglutenowy, bo zrobiony z mąką ziemniaczaną oraz z mąką kukurydzianą. To prawdziwa gratka dla osób, które nie mogą jeść glutenu.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 10 min
324 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (220 g)
  • Mąka kukurydziana (85 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miseczka, tortownica 22 cm

Przepis na biszkopt bezglutenowy krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 185 stopni Celsjusza, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij na sztywno, zacznij dodawać stopniowo cukier (przy tym ciągle miksując).

Dodawaj stopniowo żółtka i cały czas mieszaj.

Na końcu dodaj mąki i wymieszaj je już łyżką.

Masę wlej do tortownicy i wstaw do pieczenia.

Piecz przez pół godziny.

Jak oceniasz przepis na biszkopt bezglutenowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu bezglutenowego

Wysoki biszkopt bezglutenowy, bo zrobiony z mąką ziemniaczaną oraz z mąką kukurydzianą. To prawdziwa gratka dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Przepis na biszkopt bezglutenowy jest dobry jako podstawa do wielu ciast i różnych słodkich deserów. Jest to przepis niesamowicie prosty i uniwersalny, który zawsze i każdemu się uda. Pasuje do wielu kremów i dodatków, dzięki czemu przygotowanie czegoś słodkiego bez glutenu staje się proste. Ciasto jest delikatne i puchate, co chwalą sobie zwłaszcza dzieci.

Dzięki temu, że korzysta się z mąk, które nie zawierają tego białka, osoby z nadwrażliwością na gluten lub celiakią mogą zjeść pyszny deser. Jak zrobić biszkopt bezglutenowy dla tych, którzy muszą unikać glutenu? By biszkopt bezglutenowy był odpowiedni dla takich osób wystarczy wykorzystać dobry rodzaj mąki. Może to być mąka jaglana bądź ryżowa. Są także specjalne maki bezglutenowe, które można kupić robiąc zakupy w większym hipermarkecie, na działach lub w sklepach ze zdrową żywnością albo w internecie. Nie każda mąka bez glutenu spełni dobrze swoją funkcję, ponieważ każda się trochę od siebie różni. W tym przepisie na biszkopt bezglutenowy zrobiony jest on z mąki ziemniaczanej i z mąki kukurydzianej. Poza rodzajem mąki reszta pozostaje taka sama.

Jak zrobić biszkopt bezglutenowy, aby był wysoki? Sekretem wysokiego ciasta jest odpowiednia średnica tortownicy oraz w miarę wysoki rant. Przepis na biszkopt bezglutenowy z 6 jajek zrób w tortownicy o średnicy 22. Pamiętaj, by przed pieczeniem jajka wyjąć z lodówki, by nie były zimne. Można to zrobić na dwie godziny przed rozpoczęciem pieczenia.

By zrobić dobrze upieczony biszkopt bez glutenu z mąki kukurydzianej oraz z mąki ziemniaczanej należy podczas pieczenia pilnować stopnia wypieczenia. Za pomocą patyczka do szaszłyka na środku ciasta sprawdź, czy jest ono już gotowe. Patyczek, na którym pozostał ślad surowego ciasta jeszcze się nie nadaje do wyjęcia z piekarnika. Gdy patyczek pozostaje suchy można zakończyć pieczenie.

Jeśli zrobisz biszkopt bezglutenowy po upieczeniu i ostudzeniu odwróć ciasto do góry dnem i wyłóż na dużą deskę do krojenia, na której znajduje się papier do pieczenia. Tak ułożony biszkopt nie będzie miał wgłębienia po środku i z boków pozostanie na równej wysokości. Do biszkoptu możesz dodać kakao i zrobić czekoladową wersję. Bardzo fajne są też aromaty o ulubionych smakach. Wariacji na biszkopt bezglutenowy jest bardzo dużo, wszystko jest kwestią Twojego gustu. W niczym nie odbiega on od tradycyjnie pieczonego biszkoptu.

Alergeny w biszkopcie bezglutenowym

Lista alergenów dla biszkoptu bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze biszkoptu bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Przepis na biszkopt jest stworzony dla osób unikających glutenu. Można go jeść w celiakii lub nietolerancji na gluten.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
270.11
324.13
Białko (g)
7.29
8.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
50.79
60.94
Węglowodany przyswajalne (g)
49.49
59.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
1.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
4.61
5.54
Tłuszcze nasycone (g)
2.09
2.51
Tłuszcze nienasycone (g)
2.52
3.03
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
167.02
200.42
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
71.84
86.20
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.48
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.52
0.62
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.90
1.08
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
0.61
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
71.84
86.20
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.15
Ryboflawina (mg)
0.26
0.31
Niacyna (mg)
1.18
1.41
Foliany (µg (mcg))
42.43
50.91
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
71.54
85.84
Potas (mg)
215.27
258.32
Wapń (mg)
34.29
41.14
Fosfor (mg)
122.39
146.87
Magnez (mg)
17.71
21.25
Żelazo (mg)
1.50
1.80
Cynk (mg)
0.73
0.87
Miedź (mg)
0.07
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu bezglutenowego 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu bezglutenowego

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
220 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Mąka kukurydziana
85 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 85 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
17.00