Przepis na wegańskie bezy krok po kroku
- Ciecierzyca konserwowa 400 g 1 puszka
- Cukier 200 g 1 szklanka
Z ciecierzycy konserwowej odlej całą wodę do osobnej miseczki.
Ciecierzycę możesz schować do pudełka i użyć do innego przepisu.
Wodę z ciecierzycy ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Zajmie to około 10 minut.
Do piany dodawaj po 1 łyżce cukru i ubijaj do rozpuszczenia.
Na koniec dodaj do całości aromat waniliowy.
Podaną masę przełóż do rękawa cukierniczego.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, a na jej powierzchnię wyciskaj w dość sporych odstępach bezy.
-
Beza pavlova
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto bezglutenowe
-
Gofry bezglutenowe
-
Ciasteczka z kleiku ryżowego
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Ciasteczka bezglutenowe
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Fit sernik na zimno
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Muffinki bezglutenowe
-
Ciasta i ciastka bezglutenowe

(liczba kalorii)
Wegańskie bezy - cechy przepisu
Więcej o wegańskich bezach
Wegańskie bezy będą świetną alternatywą dla tradycyjnych słodkości robionych na bazie białek jaj. Choć ten przepis wydaje się wręcz niemożliwy do odwzorowania w roślinnej wersji, nie jest to prawda. Ta wersja jest nie tylko równie smaczna i prosta, ale również pozwala ograniczyć marnowanie żywności. Całość zabiera niewiele czasu, a pozwala na stworzenie wspaniałych smakołyków.
Przepis na wegańskie bezy, choć może wydawać się niezwykle skomplikowany, a przy tym na pewno kosztowny i nie do wykonania w domu, w istocie jest bardzo prosty. Do jego przygotowania wystarczą dwa składniki, które łatwo zdobyć w każdym większym sklepie. Pierwszym z nich jest cukier. Można użyć zarówno białego, jak i brązowego, w tym wypadku nie ma to większej różnicy. Ze względu na dość sporą zawartość cukru nie będzie to jednak dobra opcja dla osób z cukrzycą czy insulinoopornoscią. Za to dzięki eliminacji jaj i braku mąki sprawdzi się dla tych, którzy cierpią z powodu alergii czy nietolerancji pokarmowych. Całość sprawdzi się również dla osób z celiakią. Głównym składnikiem z którego powstają bezy jest aquafaba. Choć ta nazwa brzmi nieco egzotycznie, to jest to po prostu wody z konserwowej ciecierzycy. Wystarczy kupić jedną puszkę, by dysponować idealną ilością do stworzenia wspaniałych bez. Ten przepis umożliwia również niemarnowanie żywności w duchu zero waste. To podwójnie ekologiczna opcja. Całość robiona z ciecierzycy, dlatego jest też nieco zdrowszą opcją i w pełni roślinną.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie bezy z cieciorki w sposób niezwykle prosty, to ta opcja na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta i pełna smaku, choć receptura może powodować pewne obawy ze względu na specyficzny produkt, na którym bazuje. Jednak aquafaba jest świetną bazą, gdyż jej smak po upieczeniu jest niewyczuwalny, a dzięki dodatkowi wanilii, całość ma przyjemną, słodkawą nutę. Ten sprawdzony przepis to świetny pomysł na pyszny deser. Sprawdzi się nawet dla dzieci. Można użyć ich również do ciasta, jako jedna duża beza, albo małe dekoracje. Te wege bezy smakują równie pysznie co tradycyjna wersja, a ich przygotowanie zabiera tylko kilka chwil.
Wartości odżywcze wegańskich bez
Energia i białka
(60g)
Węglowodany w wegańskich bezach
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy w przepisie na wegańskie bezy
(60g)
Składniki mineralne w przepisie na wegańskie bezy
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wegańskich bezach
Lista alergenów dla wegańskich bez przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegańskie bezy