Składniki dla 36 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, cukier, bezglutenowy proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego krok po kroku

W misce utrzyj masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta piana.

Wbijaj jajka pojedynczo. I po każdym chwilę miksuj do połączenia składników.

Wsyp do miski z masą kleik ryżowy, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i sezam.

Wymieszaj wszystko dokładnie.

Z masy formuj dłońmi kulki wielkości orzecha.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim kulki z ciasta w niewielkiej odległości.

W każdej kulce zrób wgłębienie.

Piecz ciasteczka przez 20-25 minut w 180 st. C do ciemnozłotego koloru.

Po upieczeniu wgłębienia możesz napełnić dżemem.

Ciasteczka z kleiku ryżowego na srebrnej paterze
Ciasteczka z kleiku ryżowego - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - ciasteczka z kleiku ryżowego

W skrócie
Kalorii w porcji
73 kcal
Wielkość
jednej porcji
20 g
Indeks glikemiczny
85

Wartości odżywcze ciasteczek z kleiku ryżowego

na 100g gotowej potrawy

Ryż to zboże, które jest bardzo bogate w witaminy z grupy B. Znaleźć w nim można również magnez i żelazo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
365.04
73.01
Białko (g)
3.77
0.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
18.63
3.73
Węglowodany przyswajalne (g)
17.80
3.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
0.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
31.64
6.33
Tłuszcze nasycone (g)
20.79
4.16
Tłuszcze nienasycone (g)
10.85
2.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.92
1.78
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.93
0.39
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
149.71
29.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
256.70
51.34
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.01
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.05
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.10
0.02
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.09
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.00
0.20
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
252.47
50.49
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.01
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.02
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.25
0.05
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.67
4.13
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
51.48
10.30
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
98.80
19.76
Potas (mg)
146.60
29.32
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
78.86
15.77
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
127.75
25.55
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.46
3.09
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
0.19
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.59
0.12
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.03
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek z kleiku ryżowego 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach z kleiku ryżowego

Lista alergenów dla ciasteczek z kleiku ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Więcej informacji na temat ciasteczek z kleiku ryżowego

Ciasteczka z kleiku ryżowego to szybkie i łatwe rozwiązanie na deser dla dzieci. To także świetny pomysł na pyszne drugie śniadanie lub podwieczorek.

Przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Na samym początku wystarczy ubić masło w temperaturze pokojowej z cukrem na gładką, jasną, puszystą masę. Do takiej masy dodaje się pozostałe składniki jak jajka, kleik ryżowy, proszek do pieczenia, wiórki koksowe i nasiona sezamu. Warto wzbogacić przepis również o cukier waniliowy. Z powstałej formy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczaj, dodatkowo robiąc w nich wgłębienie (ten krok możesz pominąć). W to wgłębienie możesz później włożyć dżem lub marmoladę, dodatkowo ozdabiając ciasteczka. Ciasteczka piecz w 180 stopniach, aż się zarumienią. Potrwa to około 20-25 minut, ale zaglądaj od czasu do czasu do ciasteczek. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego.

Kleik ryżowy jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się z ryżu. To zboże, które jest bardzo bogate w witaminy z grupy B. Znaleźć w nim można również magnez i żelazo. Przede wszystkim jest to dobre źródło węglowodanów. Kleik ryżowy przygotowuje się szczególnie dla dzieci, ale jest polecany również po operacjach, czy podczas wymiotów. Powstający podczas gotowania „klej” jest bardzo łatwostrawny, a dodatkowo łagodzi podrażnienia układu pokarmowego.

Aby ułatwić przygotowanie posiłków w sklepach znaleźć można przygotowany i wysuszony produkt. Łatwo jednak zrobić taki kleik samodzielnie. Wystarczy gotować ryż do momentu jego całkowitego rozpadu na papkę. Podczas gotowania należy mieszać kleik, by nie przywarł do dna. Następnie można go dodatkowo przetrzeć przez sitko, dzięki czemu jego struktura będzie jeszcze gładsza. Ryż w taki sposób można ugotować na wodzie lub jeśli nie ma przeciwwskazań na mleku.

W ciasteczkach mamy również wiórki kokosowe. Wiórki kokosowe produkuje się z miąższu kokosa. Na początku miąższ należy wysuszyć, a następnie zetrzeć i rozdrobnić na wiórki. Oprócz popularnego używania do ciast, deserów czy lodów można spotkać ich dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Kokos znany jest ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawiera witaminę C oraz E. Znaleźć w nim można również wapń, cynk i fosfor. Dlatego też wskazuje się na jego pozytywne oddziaływanie na stan skóry, paznokci i włosów. Bardzo popularną maską na włosy jest właśnie zwykły olej kokosowy, który powstaje poprzez tłoczenie wysuszonego miąższu kokosa. Warto więc uzupełnić swoją dietę w łyżkę wiórków kokosowych, tym bardziej że taka porcja zawiera tylko ok. 40 kcal

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek z kleiku ryżowego

Koszt składników
31.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kleik ryżowy
190 g
bezsmakowy
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.27
Za 190 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
250 g
w temperaturze pokojowej
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
6 g
płaska łyżeczka, bezglutenowy lub zwykły
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Cukier drobny
100 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 100 g
Cukier waniliowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Wiórki kokosowe
24 g
4 łyżki
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 24 g
Sezam nasiona
18 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 18 g
Koszt składników
31.70
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób