Ciastka czekoladowe
- Masło - 1/5 kostki (50 g)
- Czekolada gorzka - 1,5 kostki (bez dodatku cukru) (150 g)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - niecała 1/2 szklanki (100 g)
- Mąka pszenna typ 750 - niecała 1/2 szklanki (100 g)
- Proszek do pieczenia - pół łyżeczki (2 g)
- Kakao niesłodzone - 2,5 łyżki (25 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 5 łyżek (50 g)
- Jajko - 1 sztuka (1 szt.)
- Mleko 1,5% - 3-4 łyżki (40 ml)
Przepis na ciastka czekoladowe krok po kroku
Masło pokrój w kostkę i odstaw w temperaturze pokojowej, do lekkiego ocieplenia. Czekoladę drobno posiekaj.
W misce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Do masła wsyp ksylitol i ubijaj mikserem kilka minut do połączenia składników. Dodaj jajko i ponownie ubijaj 2-3 minut.
Dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem, wymieszaj i na koniec dodaj mleko.
Łyżką nabieraj porcje ciasta i na blasze do pieczenia układaj, formując ciasteczka.
Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciastka brownie
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciastek czekoladowych
Ciastka czekoladowe to deser i przekąska, których chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Pyszne ciasteczka z kakao i czekoladą uwielbiają wszyscy i sprawdzają się w każdej sytuacji, również dla dzieci. Przepis na ciasteczka czekoladowe ma wiele swoich odmian i można przygotować je na wiele sposobów. Jak zrobić ciastka czekoladowe, które będą nie tylko pyszne, ale jednocześnie zdrowe, sycące i odżywcze? Poznaj nasz przepis na ciasteczka kakaowe w wersji fit, które będą równie smaczne i dobre co tradycyjne ciasteczka, a jednocześnie można je śmiało włączać do swojej codziennej diety bez wyrzutów sumienia. Jak zrobić ciastka czekoladowe? Najlepiej przygotować je z gorzką czekoladą i z kakao (naturalnym, ciemnym kakao, bez dodatku cukru), dlatego przede wszystkim należy sprawdzić czy mamy te składniki. Oprócz tego, niezbędna będzie także mąka - możesz wykorzystać mąkę owsianą, orkiszową lub pół na pół mąkę pszenną i pełnoziarnistą. Przygotuj także masło, a najlepiej dobrą, dobrej jakości margarynę roślinną, jajko, oraz mleko (lub naturalny, niesłodzony napój roślinny). Do posłodzenia, zamiast tradycyjnego białego, czy brązowego cukru wykorzystaj naturalne słodziki na przykład ksylitol lub erytrytol - dzięki temu znacząco obniży się kaloryczność i indeks glikemiczny ciasteczek. Przygotowanie ciastek czekoladowych nie powinno zająć Ci więcej niż 15-20 minut. Możesz przygotować je w większej ilości i wykorzystywać jako deser, czy przekąskę, czy drugie śniadanie przez kilka kolejnych dni. Idealnie smakują z kubkiem ciepłego mleka, czy kawy. Są niezwykle proste w przygotowaniu - wystarczy, że wymieszasz razem wszystkie suche składniki z dodatkiem pokruszonej czekolady, a roztopione masło/margarynę wymieszasz z cukrem, jajkiem i mlekiem. Po połączeniu tych dwóch mas wystarczy już tylko uformować niewielkie ciasteczka i piec je ok. 15 minut. Tak przygotowane ciasta będą jednocześnie chrupiące, delikatne i rozpływające się w ustach, a ten słodki, czekoladowy smak to coś czemu nikt się nie oprze.
Alergeny w ciastkach czekoladowych
Lista alergenów dla ciastek czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 1,5%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
- Mąka pszenna typ 750
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciastek czekoladowych
Dzięki zamianie cukru na ksylitol oraz częściowo mąki pszennej na pełnoziarnistą, ciasteczka są mniej kaloryczne i mają mniejszy indeks glikemiczny, przez co są znacznie lepsze dla zdrowia.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.