Przepis na ciastka brownie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, rózga, miska, rondelek, blacha

W rondelku roztop masło, dodaj kostki czekolady (50 g) i mieszaj do całkowitego roztopienia i połączenia składników.

Jajko wbij do miski i ubij z ksylitolem na puszystą masę.

Połącz masę czekoladową z masą jajeczną, przesiej mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Jajka ubijać z dodatkiem cukru przez ok. 5 - 7 minut na puszystą masę.

Pozostałą czekoladę posiekaj i dodaj do masy.

Na blachę wyłożoną papierem łyżką wykładaj porcje ciasta, formując ciasteczka.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10 minut.

ciasteczka brownie
ciasteczka brownie
Koszt przygotowania dania
7.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
82 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Ciastka brownie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ciastkach brownie

Ciastka brownie to pyszne, czekoladowe ciasteczka, jedne z najbardziej popularnych i lubianych na całym świecie. Mają intensywny kakaowy smak, są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Świetnie sprawdzą się na podwieczorek, deser, czy przekąskę na wynos, a także jako coś słodkiego podczas imprez, czy przyjęć. Uwielbiają je również dzieci. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka brownie, aby były naprawdę najlepsze, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, które będą niezbędne do ich przygotowania to masło, jajka, mąka, cukier, czekolada oraz proszek do pieczenia. Z tych kilku tanich i łatwo dostępnych produktów w mgnieniu oka powstają smaczne, mocno czekoladowe ciasteczka. Jeśli chcesz przygotować je w nieco zdrowszej wersji, masło możesz zastąpić olejem roślinnym, na przykład rzepakowym, cukier ksylitolem lub erytrytolem oraz wykorzystać mąkę w wyższym typie, czyli wyższej zawartości błonnika i składników mineralnych. Warto wybrać czekoladę gorzką i wymieszać ją częściowo z czekoladą mleczną. Możesz też całkowicie zrezygnować z czekolady i wykorzystać po prostu dobre, naturalne, niesłodzone kakao, wiele osób w ciastkach brownie najlepiej ceni jednak miękkie, płynne kawałki roztopionej czekolady. Przepis na ciastka brownie jest bardzo prosty, szybki i na pewno poradzisz sobie z ich przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego, czy cukierniczego. Wystarczy rozpuścić w rondelku masło z czekoladą, ubić jajka z cukrem lub słodzikiem i wszystkie masy wymieszać razem z mąką i proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać pokruszoną czekoladę. To wszystko! Po uformowaniu okrągłych ciasteczek wystarczy wstawić je do piekarnika na około 10 minut. Jak widzisz to nic skomplikowanego. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na czekoladowe ciasteczka brownie z kawałkami czekolady.

Wartości odżywcze ciastek brownie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kalorie)
414.06 kcal
82.81 kcal
Białko
11.37 g
2.27 g

Węglowodany w ciastkach brownie

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany
45.81 g
9.16 g
Węglowodany przyswajalne
43.53 g
8.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.28 g
0.46 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz
25.39 g
5.08 g
Tłuszcze nasycone
16.80 g
3.36 g
Tłuszcze nienasycone
8.58 g
1.72 g
Tłuszcze jednonasycone
7.29 g
1.46 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.29 g
0.26 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
112.54 mg
22.51 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciastka brownie

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A
128.65 µg (mcg)
25.73 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.01 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.05 mg
0.01 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.44 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.61 mg
0.12 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
126.51 µg (mcg)
25.30 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.03 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.04 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.92 mg
0.18 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
23.77 µg (mcg)
4.75 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciastka brownie

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód
49.19 mg
9.84 mg
Potas
312.04 mg
62.41 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
101.15 mg
20.23 mg
Fosfor
205.75 mg
41.15 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
54.07 mg
10.81 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
2.72 mg
0.54 mg
Cynk
1.39 mg
0.28 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.38 mg
0.08 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek brownie 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciastkach brownie

Lista alergenów dla ciastek brownie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada mleczna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciastek brownie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
30 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Czekolada mleczna
50 g
3.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Mąka pszenna typ 500
25 g
2 łyżki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Proszek do pieczenia
2 g
1/4 łyżeczki
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Koszt składników
45.10
Jak oceniasz przepis na ciastka brownie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób