Babeczki z nutellą

Opublikowano: 12.01.2022 r., 8:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babeczki z nutellą podane w papilotkach na blaszce do pieczenia.
Babeczki z nutellą
Babeczki z nutellą to doskonała propozycja na pyszne babeczki z mąki owsianej. Dzięki dodatkowi mąki z owsa babeczki mają wyższą zawartość błonnika pokarmowego. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
491 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło (250 g)
  • Banan 3 duże sztuki (400 g)
  • Proszek do pieczenia (50 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (120 g)
  • Krem czekoladowy typu nutella (230 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, forma na muffiny

Przepis na babeczki z nutellą krok po kroku

W misce umieść masło w temperaturze pokojowej, ubij je do powstania białej puszystej masy.

Dodaj jajka i zmiksuj.

Banana rozgnieć widelcem, dodaj wraz z masłem orzechowym do masy.

Przesiej mąkę owsianą i proszek do pieczenia, zmiksuj wszystkie składniki.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami.

Napełnij je do 1/4 wysokości ciastem, dodaj łyżeczkę nutelli i wypełnij ciastem do 3/4 wysokości.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na babeczki z nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat babeczek z nutellą

Babeczki z nutellą to świetny pomysł na szybkie i łatwe do zrobienia muffinki. Babeczki sprawdzą się świetnie jako słodkie drugie śniadanie lub jako deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na babeczki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia pysznych babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, banan, masło orzechowe, proszek do pieczenia, masło, nutella.

Jak zrobić babeczki z nutellą? W misce umieść masło w temperaturze pokojowej, ubij je do powstania białej puszystej masy. Dodaj jajka i zmiksuj. Banana rozgnieć widelcem, dodaj wraz z masłem orzechowym do masy. Przesiej mąkę owsianą i proszek do pieczenia, zmiksuj wszystkie składniki. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełnij je do 1/4 wysokości ciastem, dodaj łyżeczkę nutelli i wypełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

Mąka owsiana produkowana jest z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Mąka owsiana zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego. Maka z owsa jest źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Mąka jest bardzo dobrym produktem w diecie osób chorujących na cukrzycę. Mąkę owsianą można dodawać do mięsa mielonego zamiast pieczywa, można przygotowywać na ich bazie pyszne i zdrowe ciasta. Jeśli nie masz, w spiżarni mąki owsianej możesz użyć płatków, które należy rozdrobnić w malakserze. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Banany są również źródłem wielu witamin takich jak witamina A, C, E oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pyszne babeczki świetnie sprawdzą się dla dzieci i dorosłych jako deser. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Pieczone w piekarniku babeczki możesz przechowywać pod przykryciem przez około 2-3 dni. Jeśli nie chcesz używać nutelli, możesz ją zamienić na kostkę gorzkiej lub mlecznej czekolady.

Alergeny w babeczkach z nutellą

Lista alergenów dla babeczek z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Wartości odżywcze babeczek z nutellą

na 100g gotowej potrawy

Babeczki z nutellą to słodki wyrób zawierający dużą ilość błonnika pokarmowego. Zawiera również duża ilość cukru, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Mąka owsiana nie zawiera glutenu, więc babeczki mogą spożywać osoby z nadwrażliwością na niego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
364.29
491.80
Białko (g)
7.93
10.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
32.90
44.41
Węglowodany przyswajalne (g)
29.56
39.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.33
4.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
23.44
31.64
Tłuszcze nasycone (g)
14.53
19.61
Tłuszcze nienasycone (g)
8.91
12.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.51
8.78
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.40
3.25
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
81.19
109.61
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
124.33
167.84
Witamina B6 (mg)
0.20
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.24
Witamina C (mg)
2.27
3.07
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.36
Witamina E (mg)
1.85
2.49
Retinol (µg (mcg))
121.53
164.06
Tiamina (mg)
0.20
0.27
Ryboflawina (mg)
0.29
0.40
Niacyna (mg)
1.46
1.97
Foliany (µg (mcg))
30.59
41.29
Beta karoten (µg (mcg))
30.02
40.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
64.31
86.82
Potas (mg)
595.36
803.74
Wapń (mg)
173.44
234.14
Fosfor (mg)
394.16
532.12
Magnez (mg)
64.66
87.30
Żelazo (mg)
2.23
3.01
Cynk (mg)
1.34
1.80
Miedź (mg)
0.20
0.27
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z nutellą 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek z nutellą

Koszt składników
50.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
400 g
2 szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Banan
400 g
3 duże sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.67
Za 400 g
Proszek do pieczenia
50 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 50 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
120 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
5.71
Za 120 g
Krem czekoladowy typu nutella
230 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
7.23
Za 230 g
Koszt składników
50.40