Przepis na babeczki z nutellą krok po kroku
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 400 g 2 szklanki
- Jajko 4 szt.
- Masło 250 g
- Banan 400 g 3 duże sztuki
- Proszek do pieczenia 50 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) 120 g
- Krem czekoladowy typu nutella 230 g
W misce umieść masło w temperaturze pokojowej, ubij je do powstania białej puszystej masy.
Dodaj jajka i zmiksuj.
Banana rozgnieć widelcem, dodaj wraz z masłem orzechowym do masy.
Przesiej mąkę owsianą i proszek do pieczenia, zmiksuj wszystkie składniki.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Napełnij je do 1/4 wysokości ciastem, dodaj łyżeczkę nutelli i wypełnij ciastem do 3/4 wysokości.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka owsiane
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane fit
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto bananowe fit
-
Brownie z cukinii
-
Ciasteczka owsiane bez cukru
-
Ciastka owsiane z masłem orzechowym
-
Ciasto owsiane z miodem
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciastka owsiane z miodem
-
Ciasto owsiane z czekoladą
-
Ciasteczka owsiane z żurawiną
-
Fit ciasto z rabarbarem
-
Ciasta owsiane z orzechami
-
Ciasto drożdżowe bezglutenowe
-
Ciasta owsiane

(liczba kalorii)
Babeczki z nutellą - cechy przepisu
Więcej o babeczkach z nutellą
Babeczki z nutellą to świetny pomysł na szybkie i łatwe do zrobienia muffinki. Babeczki sprawdzą się świetnie jako słodkie drugie śniadanie lub jako deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na babeczki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia pysznych babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, banan, masło orzechowe, proszek do pieczenia, masło, nutella.
Jak zrobić babeczki z nutellą? W misce umieść masło w temperaturze pokojowej, ubij je do powstania białej puszystej masy. Dodaj jajka i zmiksuj. Banana rozgnieć widelcem, dodaj wraz z masłem orzechowym do masy. Przesiej mąkę owsianą i proszek do pieczenia, zmiksuj wszystkie składniki. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełnij je do 1/4 wysokości ciastem, dodaj łyżeczkę nutelli i wypełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Mąka owsiana produkowana jest z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Mąka owsiana zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego. Maka z owsa jest źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Mąka jest bardzo dobrym produktem w diecie osób chorujących na cukrzycę. Mąkę owsianą można dodawać do mięsa mielonego zamiast pieczywa, można przygotowywać na ich bazie pyszne i zdrowe ciasta. Jeśli nie masz, w spiżarni mąki owsianej możesz użyć płatków, które należy rozdrobnić w malakserze. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Banany są również źródłem wielu witamin takich jak witamina A, C, E oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pyszne babeczki świetnie sprawdzą się dla dzieci i dorosłych jako deser. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Pieczone w piekarniku babeczki możesz przechowywać pod przykryciem przez około 2-3 dni. Jeśli nie chcesz używać nutelli, możesz ją zamienić na kostkę gorzkiej lub mlecznej czekolady.
Wartości odżywcze babeczek z nutellą
Energia i białka
(135g)
Węglowodany w babeczkach z nutellą
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy w przepisie na babeczki z nutellą
(135g)
Składniki mineralne w przepisie na babeczki z nutellą
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w babeczkach z nutellą
Lista alergenów dla babeczek z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- krem czekoladowy typu nutella
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella