Desery z nutellą

desery z nutellą

Nutella jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej kultowych kremów czekoladowych na świecie. Jej smak zna chyba większość ludzi. Kremowy, czekoladowo-orzechowy rarytas sprzedawany jest w większości miejsc na globie. Ludzie uwielbiają jeść nutellę prosto ze słoiczka. Inni dodają krem do ulubionych wypieków, np. rogalików, ciasta i tortu. Wiele ludzi smaruje nutellą naleśniki i gofry. Powstało już mnóstwo pomysłów na desery z nutellą, które zachwycają i świetnie nadają się na rozmaite okazje.

Desery z nutellą – najlepsze przepisy na słodkie przekąski z nutellą

Desery z nutellą cieszą się dużą popularnością na świecie. Ludzie doceniają słynny czekoladowo-orzechowy krem za niepowtarzalny smak i zapach. Nutella świetnie komponuje się z rozmaitymi deserami. Doskonale smakuje zarówno z serkiem mascarpone, jak i ciastem naleśnikowym, owocowym nadzieniem lub awokado. Jak zrobić szybkie, domowe desery z nutellą? Jakie są najlepsze przekąski na słodko z tym kremem? Sprawdź smaczne przepisy na desery z nutellą.

Proste przepisy na domowe desery z nutellą – sprawdź, jak zrobić

Smaczne rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą

Nutella to pyszny krem czekoladowo-orzechowy, który od lat znany jest na całym świecie. W sprzedaży ma go większość sklepów spożywczych. Nutellę można jeść prosto ze słoika. Warto jednak pamiętać, że krem pasuje również do wielu deserów. Wspaniale komponuje się z serkiem mascarpone, dżemem lub ciastem francuskim. Właśnie dlatego warto na bazie nutelli przygotować m.in. kruche rogaliki, które będą doskonałym pomysłem na deser. Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą pasują też na pierwsze lub drugie śniadanie. Przepis jest prosty – nie musisz mieć wielkiego doświadczenia kulinarnego, aby go odtworzyć. Do zrobienia rogalików potrzebujesz kremu nutella, ciasta francuskiego, skórki z pomarańczy, migdałów i jajka.

Najpierw na ok. 10 minut przed przygotowaniem wyjmij płat ciasta z lodówki. Rozwiń go i podziel wzdłuż. Pokrój ciasto w trójkąty, potem posiekaj migdały. Wszystkie kawałki ciasta posmaruj nutellą. Dodaj skórkę z pomarańczy i posiekane migdały. Zwiń rogaliki i ułóż na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszaj jajko z odrobiną wody, po czym posmaruj wierzch rogalików tak przygotowaną mieszanką. Upiecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Piecz rogaliki przez ok. 10 minut. Jeśli zajdzie potrzeba, zostaw je w środku jeszcze na dodatkowe 2 minuty. Wyłóż ciepłe rogaliki na ozdobnej paterze do ciasta. Jeśli masz ochotę, możesz również udekorować je cukrem pudrem.

Rogaliki z nutellą to doskonała propozycja zarówno na smaczne śniadanie, jak i wyjątkowy deser dla gości. Jeśli będziesz je przechowywać pod przykryciem, mogą poleżeć nawet przez 2-3 dni. Pyszne wypieki w postaci rogalików są fantastyczne zarówno świeżo po upieczeniu, jak i po przeleżeniu dwóch dni. Przygotowując je, pamiętaj jednak o ważnej kwestii – nie nakładaj do środka zbyt dużo nutelli, bo pod wpływem temperatury krem może się rozpłynąć.

Brownie z nutellą – szybkie ciasto dla niespodziewanych gości

Proste przepisy na desery z nutellą zwykle okazują się najlepsze. Przekąski na słodko z popularnym kremem zachwycają i smakują niemal każdemu, kto ich spróbuje. Wśród słodkości z nutellą zdecydowanie wyróżnia się brownie. To przepyszny, słodki wypiek z czekoladą. Robi się go zaledwie z kilku składników, więc ciasto nie jest trudne do przyrządzenia. Brownie z nutellą zajmuje niewiele czasu, więc możesz je zrobić np. dla niespodziewanych gości. Przy okazji, nie należy do najdroższych ciast – w cukierni na pewno zapłaciłbyś za takie znacznie więcej pieniędzy. Brownie z nutellą umili czas przy popołudniowej kawie, zwłaszcza że bazą jest słynny krem czekoladowo-orzechowy. Może nie należy do dietetycznych, jednak zjedzenie go od czasu do czasu nie będzie grzechem. Dzięki nutelli brownie nabiera niesamowitego smaku i zapachu – staje się delikatne i rozpływające w ustach.

Aby zrobić brownie, należy zaopatrzyć się w kilka składników: masło, cukier, nutellę, jajko, mąkę pszenną, ekstrakt waniliowy i sól. Ubij masło na wysokich obrotach – najlepiej w dużej misce. Powinieneś uzyskać kremową, gładką konsystencję. Dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez ok. 2 minuty na wysokich obrotach, aby krem zrobił się puszysty. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy do miski. Ubijaj wszystko na średnich obrotach aż do połączenia składników. Dodaj nutellę i szczyptę soli. Wsyp mąkę do miski i mieszaj – składniki muszą się ze sobą połączyć. Wlej ciasto do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wylej pozostałą część kremu orzechowo-czekoladowego na wierzch i zamieszaj – niech połączy się z resztą ciasta. Piecz brownie w 180 st. C przez ok. 30 minut.

Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto z nutellą, brownie może okazać się strzałem w dziesiątkę. Nie musisz obawiać się, że nie urośnie – brownie z natury nie jest wysokim ciastem. Warto jednak podkreślić, że jest naprawdę wilgotne i mocno kremowe. Dzięki nutelli smak ciasta jest intensywnie czekoladowo-orzechowy – w dodatku ma wspaniałą konsystencję i niesamowity zapach. Jest kleiste i zbite, za co brownie uwielbiają setki tysięcy ludzi na świecie. Najlepiej piec je z mąką typ 450 lub 500. Wówczas konsystencja brownie powinna wyjść najwłaściwsza – zwarta i jednocześnie miękka.

Przepisy na desery z nutellą – najlepsze pomysły na domowe słodkości

Zdrowy krem nutella – alternatywa dla oryginału

Jeśli uważasz, że tradycyjna nutella jest zbyt kaloryczna lub ma za mało wartości odżywczych, zawsze możesz zrobić jej fit wersję. Dietetyczną nutellę przyrządza się z awokado, bananów, kakao w proszku 16% i mleczka kokosowego. Najpierw należy przekroić awokado, przekręcić i rozdzielić połówki, usuwając pestkę. Miąższ wydrąż łyżką i włóż do miski. Obierz banana i podziel na kawałki. Dodaj kakao i mleko kokosowe, po czym zblenduj całość. Pasta jest mało słodka? Możesz posłodzić ją miodem. W taki sposób przygotowany krem można zjeść na deser od razu po przygotowaniu.

Zdrowy krem z awokado zastąpi nutellę, będąc zdrowszą alternatywą słynnego produktu. Warto dodać, że awokado nie zawiera dużej ilości węglowodanów, ale tłuszczów – właśnie dlatego świetnie sprawdzi się np. na diecie keto. Krem z awokado i kakao można wykorzystać jako bazę do różnych wegańskich deserów. Świetnie smakuje saute, ale też jako wypełnienie rogalików lub ciast. Możesz również posmarować pastą kanapki i zjeść na śniadanie lub kolację.

Przekąski na słodko, które warto zrobić z nutellą

Jednym z najbardziej ulubionych smakołyków z nutellą są oczywiście naleśniki. Można zjeść je w popularnych miejscowościach turystycznych, zwłaszcza nad morzem. Naleśniki z nutellą warto serwować z bitą śmietaną i owocami. Fantastycznie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Poza tym doskonałym pomysłem na deser są tosty francuskie z nutellą i karmelem. Są świetnym wyborem na śniadanie i podwieczorek. Do tostów warto dodać karmelizowane banany i udekorować je syropem klonowym, jeśli wciąż będziesz mieć za mało słodkości. Doskonale smakuje też deserowy słoik z nutellą – układa się w nim warstwowo nutellę z posiekanymi bakaliami i kruszonymi herbatnikami, aż słoiczek się napełni. Możesz podać deser gościom, gdyż jest naprawdę oryginalny.

Nie zapomnij o deserze lodowym! Nutella znakomicie się z takim komponuje, zwłaszcza z lodami orzechowymi, waniliowymi lub karmelowymi. Dobrym deserem okazują się też kuleczki z nutellą i płatkami owsianymi – to zdrowy i smaczny słodycz. Wystarczy wymieszać płatki owsiane z nutellą i uformować kulki. Owija się je następnie w posypkę, taką jak kakao lub wiórki kokosowe. To doskonały pomysł na coś słodkiego, ale jednocześnie bardziej pożywnego. Wśród pomysłów na desery z nutellą wyróżniają się też rurki z ciasta francuskiego. Wystarczy zwinąć ciasto w rurki, nadziać kremem orzechowo-czekoladowym i upiec na złocisto. To przyjemnie chrupiący, smaczny i szybki do przygotowania deser.

Desery z nutellą - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto