Zapiekanka z łososiem
- Łosoś wędzony (300 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Cebula (50 g)
- Czosnek (5 g)
- Makaron fusilli (200 g)
- Groszek zielony mrożony (200 g)
- Masło (20 g)
- Bulion warzywny (30 ml)
- Ser gouda (150 g)
Przepis na zapiekankę z łososiem krok po kroku
Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu. Zachowaj około pół szklanki wody z gotowania makaronu.
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę z czosnkiem.
Łososia pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Podsmaż chwilkę.
Dodaj groszek, wlej bulion i wodę z gotowania makaronu. Dodaj śmietanę, sól oraz pieprz cytrynowy do smaku i wymieszaj.
W naczyniu żaroodpornym umieść makaron, wlej sos z patelni i wymieszaj.
Ser zetrzyj na tarce i posyp wierzch makaronu z sosem.
Zapiecz całość przez 20 minut w 180 stopniach.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki z łososiem
Ta dobra zapiekanka z łososiem to szybkie danie, które wykonasz w kilka minut. Danie z łososia z makaronem przygotowane w piekarniku to smaczne rozwiązanie, jeśli potrzebny Ci pomysł na obiad. Niech na Twoim stole zagości ta pyszna zapiekanka.
Łosoś jest rybą, którą najchętniej kupują konsumenci w Polsce. Można kupić go w postaci filetów, dzwonków, tuszek czy steków. Na sklepowych półkach dostępny jest w formie świeżej, wędzonej, mrożonej czy w puszce. Podzielić łososia możemy również ze względu na akwen, z którego pochodzi.
Łosoś jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera w sobie aminokwasy egzogenne, które są niezbędne, ale nasz organizm sam ich nie wytwarza, czyli leucynę, izoleucynę, walinę i lizynę. Ma wysoką kaloryczność i zaliczany jest do ryb tłustych. A co za tym idzie, jest niezwykle zasobny w wielonienasycone kwasy tłuszczowe w tym omega-3. Z witamin łosoś zawiera głównie witaminę D, a także witaminy z grupy B. Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny.
Aby wykonać przepis na zapiekankę z łososiem potrzebujesz na początku makaronu. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. Zostaw kilka łyżek wody po gotowaniu. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj łososia. Następnie wsyp zamrożony groszek, wlej bulion i wodę po makaronie. Wlej śmietanę i dopraw. Wsyp makaron i całość wymieszaj. Następnie zapiecz.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić zapiekankę z łososiem. Jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Do jej wykonania może być użyty łosoś wędzony lub świeży, według uznania. Za każdym razem powstaje smaczna zapiekanka.
Alergeny w zapiekance z łososiem
Lista alergenów dla zapiekanki z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
- Ser gouda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron fusilli
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zapiekanki z łososiem
Łosoś jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera w sobie aminokwasy egzogenne, które są niezbędne, ale nasz organizm sam ich nie wytwarza, czyli leucynę, izoleucynę, walinę i lizynę.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.