Przepis na zapiekankę z łososiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz cytrynowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne

Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu. Zachowaj około pół szklanki wody z gotowania makaronu.

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę z czosnkiem.

Łososia pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Podsmaż chwilkę.

Dodaj groszek, wlej bulion i wodę z gotowania makaronu. Dodaj śmietanę, sól oraz pieprz cytrynowy do smaku i wymieszaj.

W naczyniu żaroodpornym umieść makaron, wlej sos z patelni i wymieszaj.

Ser zetrzyj na tarce i posyp wierzch makaronu z sosem.

Zapiecz całość przez 20 minut w 180 stopniach.

Zapiekanka z łososiem w białym naczyniu żaroodpornym
Zapiekanka z łososiem
Koszt przygotowania dania
47.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
4
50

Zapiekanka z łososiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z łososiem

Ta dobra zapiekanka z łososiem to szybkie danie, które wykonasz w kilka minut. Danie z łososia z makaronem przygotowane w piekarniku to smaczne rozwiązanie, jeśli potrzebny Ci pomysł na obiad. Niech na Twoim stole zagości ta pyszna zapiekanka.

Łosoś jest rybą, którą najchętniej kupują konsumenci w Polsce. Można kupić go w postaci filetów, dzwonków, tuszek czy steków. Na sklepowych półkach dostępny jest w formie świeżej, wędzonej, mrożonej czy w puszce. Podzielić łososia możemy również ze względu na akwen, z którego pochodzi.

Łosoś jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera w sobie aminokwasy egzogenne, które są niezbędne, ale nasz organizm sam ich nie wytwarza, czyli leucynę, izoleucynę, walinę i lizynę. Ma wysoką kaloryczność i zaliczany jest do ryb tłustych. A co za tym idzie, jest niezwykle zasobny w wielonienasycone kwasy tłuszczowe w tym omega-3. Z witamin łosoś zawiera głównie witaminę D, a także witaminy z grupy B. Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny.

Aby wykonać przepis na zapiekankę z łososiem potrzebujesz na początku makaronu. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. Zostaw kilka łyżek wody po gotowaniu. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj łososia. Następnie wsyp zamrożony groszek, wlej bulion i wodę po makaronie. Wlej śmietanę i dopraw. Wsyp makaron i całość wymieszaj. Następnie zapiecz.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić zapiekankę z łososiem. Jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Do jej wykonania może być użyty łosoś wędzony lub świeży, według uznania. Za każdym razem powstaje smaczna zapiekanka.

Wartości odżywcze zapiekanki z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
203.65 kcal
0.00 kcal
Białko
12.08 g
0.00 g

Węglowodany w zapiekance z łososiem

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
17.51 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
16.03 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.48 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
9.34 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
6.00 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
3.34 g
0.00 g
Tłuszcze jednonasycone
2.68 g
0.00 g
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
0.00 g
Cholesterol
33.62 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z łososiem

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A
77.64 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.00 mg
Witamina B12
1.13 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
3.87 mg
0.00 mg
Witamina D
4.71 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.00 mg
Retinol
57.89 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.00 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.00 mg
Niacyna
1.93 mg
0.00 mg
Foliany
17.99 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Beta karoten
231.51 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z łososiem

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
326.95 mg
0.00 mg
Potas
158.33 mg
0.00 mg
Wapń
121.88 mg
0.00 mg
Fosfor
180.53 mg
0.00 mg
Magnez
25.11 mg
0.00 mg
Żelazo
0.80 mg
0.00 mg
Cynk
1.08 mg
0.00 mg
Miedź
0.15 mg
0.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z łososiem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z łososiem

Lista alergenów dla zapiekanki z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron fusilli
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zapiekanki z łososiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś wędzony
300 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
36.00
Za 300 g
Śmietana 18%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Makaron fusilli
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Groszek zielony mrożony
200 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.44
Za 200 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Bulion warzywny
30 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.64
Za 30 ml
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Koszt składników
77.90
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób