Dania z groszkiem

dania z groszkiem

Zielony groszek to jedyne warzywo wśród strączkowych, które można bez problemu jeść na surowo. Doskonale smakuje saute wyciągnięty z łupiny, a także gotowany z marchewką. Nie dość, że jest naprawdę przepyszny, to w dodatku zawiera wiele cennych właściwości odżywczych, składników mineralnych i witamin. Zielony groszek polecany jest nie tylko jako dodatek do dań, ale też pełnowartościowy składnik menu osób pragnących zredukować wagę. Warto wobec tego włączyć go do swojego codziennego jadłospisu.

Dania z groszkiem - polecane przepisy

Dania z groszkiem - pozostałe przepisy

Dania z groszkiem – zbiór przepisów na potrawy z dodatkiem groszku 

Dania z groszkiem są w naszym kraju bardzo popularne, głównie za sprawą cennych wartości odżywczych zielonego groszku, które znamy od lat. Bardzo często korzystamy z właściwości prozdrowotnych groszku, używając zwłaszcza młodego warzywa do obiadu. Potrawy z groszkiem można robić zarówno ze świeżych warzyw, jak i tych z puszki. Dlaczego warto jeść groszek konserwowy? Jakie są najciekawsze potrawy na ciepło z tym warzywem strączkowym? Sprawdź przepis na pysze danie z groszkiem i dowiedz się, za jakie właściwości cenimy zielony groszek najbardziej.

Najciekawsze przepisy na dania z groszkiem – sprawdź potrawy na obiad!

Historia zielonego groszku, krok po kroku

Groszek zielony nazywany jest także niedojrzałymi nasionami grochu. Groszek spotkać można głównie w południowo-zachodniej Azji, gdzie rośnie na dziko. W naszym kraju sprzedaje się go głównie jako wyrób konserwowy z puszki. Właśnie tam zaczęła się jego historia – szacuje się, że groszek rośnie już od ponad 10 tysięcy lat. Jego właściwości odżywcze i smak najpierw poznali mieszkańcy Indii oraz Chińczycy. Dopiero na przełomie XVI / XVII stulecia groszek zielony pojawił się w średniowiecznej Europie. Właśnie wtedy kucharze zaczęli dodawać go do obiadu i innych potraw. Wówczas pełnił funkcję taką, jak dzisiejsze ziemniaki – mianowicie stanowił pełnowartościowy posiłek, który był bardzo ceniony i lubiany przez ludzi. Zielonym groszkiem zachwycał się nawet sam Ludwik XIV!

Groszek konserwowy stał się popularny w całej Europie mniej więcej na początku XX wieku. Przez konieczność przeprowadzania na nim procesu pasteryzacji warzywo zostało pozbawione jednak swojego charakterystycznego zielonego koloru. W XXI wieku zaczęto również mrozić groszek, aby w ten sposób utrwalić i zachować jego świeżość na dłużej. Cofnijmy się jednak jeszcze do poprzednich lat. Warto wiedzieć, że XX-wieczna medycyna ludowa i badania naukowe z tamtego okresu świadczą bowiem, iż zielony groszek wykazywał silne działanie antykoncepcyjne. Za takie działanie odpowiadała zawarta w groszku substancja m-ksylohydrochinon. Utworzono na jej bazie skuteczny preparat, który niedługo potem zmniejszył u kobiet ilość ciąż o ponad 50%. Nie zdążono jednak wykorzystać w pełni właściwości antykoncepcyjnych groszku, bo pojawiła się pigułka hormonalna. Warto dodać, że groszek pozyskać można z grochu zwyczajnego typowego, polnego lub cukrowego.

Jakie właściwości zdrowotne ma groszek zielony?

Zielony groszek ma fantastyczne oddziaływanie na ludzki organizm. Sprawdza się znakomicie niemal pod każdym względem. Mnóstwo w nim witamin wspierających codzienne funkcjonowanie każdego człowieka. Na wstępie warto podkreślić, że w groszku znajduje się dużo witamin z grupy B, zwłaszcza B3 (niacyna), dzięki której można obniżyć ilość złego cholesterolu, a także ochronić układ krążenia i ustrzec się przed niektórymi chorobami serca. W groszku są też witaminy A, C i E, które podnoszą odporność immunologiczną, a także znacznie poprawiają stan skóry – właśnie przez to określa się je „witaminami młodości”. W zielonym warzywie strączkowym jest również witamina K, która pozwala na zachowanie odpowiedniej krzepliwości krwi i wchłanianie się wapnia do organizmu.

W zielonym groszku znajdują się łatwo przyswajalne mikroelementy, takie jak żelazo, potas, fosfor, sód i wapń. Właśnie takie substancje sprawiają, że nasz organizm jest silniejszy i mniej wrażliwy na różne schorzenia i choroby. Gdy będziesz zatem regularnie jeść groszek, nie powinieneś mieć problemów z bólami głowy albo zmęczeniem. Warto dodać, że jedzenie tego strączkowego warzywa może również zapobiec osteoporozie, zmniejszyć ryzyko pojawienia się choroby sercowo-naczyniowej, zwalczyć przeziębienie, poprawić samopoczucie, zapobiec niedokrwistości, a nawet ochronić przed nowotworem żołądka. Warzywo jest bowiem bogate w chlorofilinę i przeciwutleniacze, dzięki czemu w naturalny sposób zapobiega wchłanianiu rakotwórczych substancji przez nasz organizm.

Przepis na dania z groszkiem – najpyszniejsze proste potrawy z groszkiem

Czy zielony groszek ma jakieś negatywne właściwości? Jak im zapobiec?

Okazuje się, że zielony groszek nie jest wyłącznie pozytywnym warzywem strączkowym. Ma on bowiem liczne antyodżywcze właściwości – powoduje wzdęcia czy utrudnia wchłanianie się niektórych pierwiastków do organizmu (zwłaszcza żelaza). Jeśli chcesz zapobiec negatywnym właściwościom groszku i w dalszym ciągu spożywać go w daniach obiadowych czy przekąskach, koniecznie zastosuj poniższe podpunkty:

  1. Aby zmniejszyć antyodżywcze związki młodego zielonego groszku, warto jeść go bezpośrednio z puszki. Można również przed spożyciem moczyć świeży groszek w wodzie, co powinno pomóc wyzbyć się jego negatywnych cech.
  2. Nie jedz groszku zbyt często, a na pewno nie spożywaj go zbyt dużo na raz. Wówczas nie powinieneś nabawić się problemów żołądkowych.
  3. Najlepiej jeść w pełni ugotowany groszek, ponieważ półsurowy ma w sobie znacznie wyższą zawartość związków, które odpowiedzialne są za jego negatywne właściwości odżywcze.
  4. Groszek powinno się jeść zawsze z produktami bogatymi w minerały, np. z mięsem. Jak wiadomo, jest ono jednak pełne żelaza, którego wchłanianie do organizmu groszek może utrudniać. Właśnie dlatego należy przed podaniem mięsa z groszkiem zawsze skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny. W ten sposób, czyli dzięki obecności witaminy C, skutecznie poprawisz przyswajanie żelaza.

Polecane dania z groszkiem, czyli co na ciepło warto zaserwować na obiad?

Zastanawiasz się nad tym, co podać swoim najbliższym na obiad? A może szukasz sposobu na to, jak przemycić zielony groszek do jadłospisu rodziny? Oto kilka pomysłów na dania z groszkiem, które zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Są pyszne i w dodatku proste do zrobienia, więc nawet laik w kuchnie nie będzie miał problemu z ich przygotowaniem.

  • Zasmażana marchewka z groszkiem – nie jest pełnowartościowym posiłkiem, ale może stać się sycącym dodatkiem np. do każdego mięsnego obiadu. Podawana na ciepło będzie doskonałym źródłem cennych składników odżywczych dla organizmu.
  • Omlet z groszkiem – sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnego omleta. Możesz zrobić go zarówno na obiad, jak i śniadanie, dodając ulubione przyprawy do smaku. To bardzo pożywne białkowo-tłuszczowe danie.
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem – jeśli jesteś osobą zapracowaną i nie masz czasu na tworzenie wymyślnych dań obiadowych, właśnie ten przepis sprawdzi się znakomicie. Potrawę robi się szybko i w łatwy sposób.
  • Risotto z zielonym groszkiem – jest smaczne, sycące i niezwykle kremowe. Warto zrobić je z parmezanem i pietruszką koniecznie na maśle, które podkreśli aromat dania.
  • Zupa krem z groszkiem i grzankami – to smaczny pomysł na ciepły i treściwy obiad. Wspaniale sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą, skutecznie rozgrzewając organizm. Do zupy, zamiast grzanek, użyć można również groszku ptysiowego, który wspaniale dopełni smak potrawy.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto