Dania z groszkiem
-
Zupa krem z groszku
Zupa krem z groszku zielonego to doskonały pomysł na pyszny wegetariański obiad. Zupę możesz przygotować przez cały rok, ponieważ możesz …
10 + 15 min łatwy 4 227 kcal
-
Zupa z groszkiem
Pyszna zupa z groszkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 45 min łatwy 5 192 kcal
-
Zupa z zielonego groszku
Pyszna zupa z zielonego groszku to świetna alternatywa na lunch lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia. Zupę możesz przygotować dzień …
10 + 20 min łatwy 4 109 kcal
Dania z groszkiem - przepisy
-
Zupa groszkowa
Zupa groszkowa to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu zupa z zielonego groszku doskonale sprawdzi się …
30 + 25 min łatwy 4 203 kcal
-
Krem z zielonego groszku
Krem z zielonego groszku to świetna alternatywa na lunch lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia. Zupę krem możesz przygotować dzień …
10 + 20 min łatwy 4 113 kcal
-
Kurczak w potrawce
Kurczak w potrawce to pyszne, łatwostrawne danie. Będzie to idealne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego obiadu, a w Twojej lodówce jest …
15 + 20 min łatwy 4 462 kcal -
Zapiekanka z łososiem
Ta dobra zapiekanka z łososiem to szybkie danie, które wykonasz w kilka minut. Danie z łososia z makaronem przygotowane w …
30 + 30 min łatwy 2 -
Makaron z groszkiem
Makaron z groszkiem z puszki to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz szybkiego i sycącego dania. To idealne połączenie groszku, śmietanki, przypraw …
20 min łatwy 4 797 kcal
-
Udziec z indyka duszony z warzywami
Pyszny udziec z indyka duszony z warzywami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
20 + 60 min łatwy 6 193 kcal
-
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem jest dobrym pomysłem na szybki obiad. Możesz podać ją z ryżem, kaszą lub …
30 min średni 4 259 kcal -
Omlet z groszkiem
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
15 + 7 min łatwy 1
-
Kotlety z zielonego groszku
Kotlety z zielonego groszku to najlepszy pomysł na domowy obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój niezawodny i …
30 + 40 min łatwy 20
-
Risotto z zielonym groszkiem
Łatwe, wegetariańskie risotto z zielonym groszkiem jest bardzo kremowe i smakowite. Maślane, z parmezanem i natką pietruszki. Pyszny i prosty …
25 + 25 min łatwy 6 372 kcal -
Zupa krem z groszku konserwowego
Wyśmienity pomysł na prosty przepis, który możesz zrobić z groszku w puszce to zupa krem z groszku konserwowego. Pyszna, kremowa …
10 + 15 min łatwy 4 295 kcal
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem i groszkiem
Sałatka śledziowa z jabłkiem i groszkiem jest super sałatką. Sprawdzi się nie tylko na święta lub na imprezę, lecz też …
20 min łatwy 4 212 kcal -
Pasta z groszku konserwowego
Pyszna, zdrowa i wegetariańska pasta z groszku konserwowego to doskonały sposób na dobry dodatek do kanapek. Jest ekspresowa i bardzo …
5 min łatwy 8 84 kcal
-
Marchewka z groszkiem na gęsto
Marchewka z groszkiem na gęsto to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu, serwowany na ciepło. To dobra propozycja na …
15 + 15 min łatwy 2 444 kcal
-
Pasta z groszku
Pasta z groszku to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu dodatek, który możesz wykorzystać na wiele sposobów. Pasta z zielonego …
40 + 20 min łatwy 12 95 kcal
-
Marchewka z groszkiem zasmażana
Marchewka z groszkiem zasmażana to dobra propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Marchewka z groszkiem najlepiej smakuje na ciepło. To …
15 + 15 min łatwy 4 179 kcal
-
Puree z zielonego groszku
Masz dość nudnego puree z ziemniaków? Dlatego dzisiaj przedstawię Ci puree z zielonego groszku, który sprawdzi się idealnie na obiad …
10 + 20 min łatwy 2 161 kcal
-
Marchewka duszona
Duszona marchewkach podawana na ciepło do obiadu to standardowa domowa potrawa w większości polskich rodzin. Uwielbiają ją także dzieci, nawet …
30 min łatwy 4 141 kcal
-
Marchewka z groszkiem
Pyszna marchewka z groszkiem na ciepło to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
15 + 30 min łatwy 4 85 kcal
-
Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka z ryżem lub z ziemniakami to idealny przepis na lekkostrawne danie, które możesz podawać małym dzieciom, ponieważ …
20 + 30 min łatwy 3 240 kcal -
Potrawka z kurczaka z ryżem
Potrawka z kurczaka z ryżem to świetny pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Potrawka jest dość gęsta i sprawdzi …
20 + 30 min łatwy 5 693 kcal -
Potrawka z piersią z kurczaka
Potrawka z piersią z kurczaka to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe dla całej rodziny. Jako dodatek do obiadu możesz …
20 + 25 min łatwy 4 351 kcal
-
Kurczak curry
Kurczak curry to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jego smak na pewno zachwyci wszystkich miłośników kuchni orientalnej. …
15 + 20 min łatwy 4 531 kcal -
Bulgogi
Bulgogi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pochodzące z kuchni koreańskiej danie podawać można podczas wielu …
20 + 20 min łatwy 6 352 kcal -
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Szybka sałatka z pieczarkami marynowanymi do doskonały pomysł na danie imprezowe. Świetnie sprawdzi się jako przystawka. Przepisy na te dania …
15 min łatwy 6 158 kcal
-
Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z zielonego groszku to pomysł na szybki, zdrowy posiłek na obiad lub lekką kolację, który sprawdzi się dla …
30 min łatwy 2 374 kcal
-
Sajgonki warzywne
Sajgonki warzywne to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Sajgonki to danie pochodzące z kuchni chińskiej. Przygotować je …
20 + 20 min łatwy 5 1683 kcal
-
Ryż smażony z warzywami
Ryż smażony z warzywami to jedna z propozycji dań azjatyckich. Jest to szybki i łatwy przepis, który z łatwością wykonają …
20 + 15 min łatwy 2 576 kcal
-
Sałatka z ryżem i jajkiem
Sałatka z ryżem i jajkiem to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, a nawet na przekąskę na …
20 + 10 min łatwy 6 142 kcal
-
Grochówka thermomix
Grochówka thermomix jest prostym sposobem na tę pyszną i tradycyjną zupę. Jej przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Całość jest smaczna …
25 + 30 min łatwy 4 98 kcal
-
Potrawka z kurczaka thermomix
Potrawka z kurczaka thermomix to idealny przepis na lekkostrawne danie, które możesz podawać małym dzieciom, ponieważ nie obciąży ich układu …
20 min łatwy 4 257 kcal -
Pierś z kurczaka grillowana na patelni
Pierś z kurczaka grillowana na patelni to sprawdzony przepis na obiad. Można ją podawać z wieloma dodatkami. Przygotowanie grillowanej piersi …
30 + 15 min łatwy 3 651 kcal
Dania z groszkiem - co to jest?
Zielony groszek to jedyne warzywo wśród strączkowych, które można bez problemu jeść na surowo. Doskonale smakuje saute wyciągnięty z łupiny, a także gotowany z marchewką. Nie dość, że jest naprawdę przepyszny, to w dodatku zawiera wiele cennych właściwości odżywczych, składników mineralnych i witamin. Zielony groszek polecany jest nie tylko jako dodatek do dań, ale też pełnowartościowy składnik menu osób pragnących zredukować wagę. Warto wobec tego włączyć go do swojego codziennego jadłospisu.
Dania z groszkiem – zbiór przepisów na potrawy z dodatkiem groszku
Dania z groszkiem są w naszym kraju bardzo popularne, głównie za sprawą cennych wartości odżywczych zielonego groszku, które znamy od lat. Bardzo często korzystamy z właściwości prozdrowotnych groszku, używając zwłaszcza młodego warzywa do obiadu. Potrawy z groszkiem można robić zarówno ze świeżych warzyw, jak i tych z puszki. Dlaczego warto jeść groszek konserwowy? Jakie są najciekawsze potrawy na ciepło z tym warzywem strączkowym? Sprawdź przepis na pysze danie z groszkiem i dowiedz się, za jakie właściwości cenimy zielony groszek najbardziej.
Najciekawsze przepisy na dania z groszkiem – sprawdź potrawy na obiad!
Historia zielonego groszku, krok po kroku
Groszek zielony nazywany jest także niedojrzałymi nasionami grochu. Groszek spotkać można głównie w południowo-zachodniej Azji, gdzie rośnie na dziko. W naszym kraju sprzedaje się go głównie jako wyrób konserwowy z puszki. Właśnie tam zaczęła się jego historia – szacuje się, że groszek rośnie już od ponad 10 tysięcy lat. Jego właściwości odżywcze i smak najpierw poznali mieszkańcy Indii oraz Chińczycy. Dopiero na przełomie XVI / XVII stulecia groszek zielony pojawił się w średniowiecznej Europie. Właśnie wtedy kucharze zaczęli dodawać go do obiadu i innych potraw. Wówczas pełnił funkcję taką, jak dzisiejsze ziemniaki – mianowicie stanowił pełnowartościowy posiłek, który był bardzo ceniony i lubiany przez ludzi. Zielonym groszkiem zachwycał się nawet sam Ludwik XIV!
Groszek konserwowy stał się popularny w całej Europie mniej więcej na początku XX wieku. Przez konieczność przeprowadzania na nim procesu pasteryzacji warzywo zostało pozbawione jednak swojego charakterystycznego zielonego koloru. W XXI wieku zaczęto również mrozić groszek, aby w ten sposób utrwalić i zachować jego świeżość na dłużej. Cofnijmy się jednak jeszcze do poprzednich lat. Warto wiedzieć, że XX-wieczna medycyna ludowa i badania naukowe z tamtego okresu świadczą bowiem, iż zielony groszek wykazywał silne działanie antykoncepcyjne. Za takie działanie odpowiadała zawarta w groszku substancja m-ksylohydrochinon. Utworzono na jej bazie skuteczny preparat, który niedługo potem zmniejszył u kobiet ilość ciąż o ponad 50%. Nie zdążono jednak wykorzystać w pełni właściwości antykoncepcyjnych groszku, bo pojawiła się pigułka hormonalna. Warto dodać, że groszek pozyskać można z grochu zwyczajnego typowego, polnego lub cukrowego.
Jakie właściwości zdrowotne ma groszek zielony?
Zielony groszek ma fantastyczne oddziaływanie na ludzki organizm. Sprawdza się znakomicie niemal pod każdym względem. Mnóstwo w nim witamin wspierających codzienne funkcjonowanie każdego człowieka. Na wstępie warto podkreślić, że w groszku znajduje się dużo witamin z grupy B, zwłaszcza B3 (niacyna), dzięki której można obniżyć ilość złego cholesterolu, a także ochronić układ krążenia i ustrzec się przed niektórymi chorobami serca. W groszku są też witaminy A, C i E, które podnoszą odporność immunologiczną, a także znacznie poprawiają stan skóry – właśnie przez to określa się je „witaminami młodości”. W zielonym warzywie strączkowym jest również witamina K, która pozwala na zachowanie odpowiedniej krzepliwości krwi i wchłanianie się wapnia do organizmu.
W zielonym groszku znajdują się łatwo przyswajalne mikroelementy, takie jak żelazo, potas, fosfor, sód i wapń. Właśnie takie substancje sprawiają, że nasz organizm jest silniejszy i mniej wrażliwy na różne schorzenia i choroby. Gdy będziesz zatem regularnie jeść groszek, nie powinieneś mieć problemów z bólami głowy albo zmęczeniem. Warto dodać, że jedzenie tego strączkowego warzywa może również zapobiec osteoporozie, zmniejszyć ryzyko pojawienia się choroby sercowo-naczyniowej, zwalczyć przeziębienie, poprawić samopoczucie, zapobiec niedokrwistości, a nawet ochronić przed nowotworem żołądka. Warzywo jest bowiem bogate w chlorofilinę i przeciwutleniacze, dzięki czemu w naturalny sposób zapobiega wchłanianiu rakotwórczych substancji przez nasz organizm.
Przepis na dania z groszkiem – najpyszniejsze proste potrawy z groszkiem
Czy zielony groszek ma jakieś negatywne właściwości? Jak im zapobiec?
Okazuje się, że zielony groszek nie jest wyłącznie pozytywnym warzywem strączkowym. Ma on bowiem liczne antyodżywcze właściwości – powoduje wzdęcia czy utrudnia wchłanianie się niektórych pierwiastków do organizmu (zwłaszcza żelaza). Jeśli chcesz zapobiec negatywnym właściwościom groszku i w dalszym ciągu spożywać go w daniach obiadowych czy przekąskach, koniecznie zastosuj poniższe podpunkty:
- Aby zmniejszyć antyodżywcze związki młodego zielonego groszku, warto jeść go bezpośrednio z puszki. Można również przed spożyciem moczyć świeży groszek w wodzie, co powinno pomóc wyzbyć się jego negatywnych cech.
- Nie jedz groszku zbyt często, a na pewno nie spożywaj go zbyt dużo na raz. Wówczas nie powinieneś nabawić się problemów żołądkowych.
- Najlepiej jeść w pełni ugotowany groszek, ponieważ półsurowy ma w sobie znacznie wyższą zawartość związków, które odpowiedzialne są za jego negatywne właściwości odżywcze.
- Groszek powinno się jeść zawsze z produktami bogatymi w minerały, np. z mięsem. Jak wiadomo, jest ono jednak pełne żelaza, którego wchłanianie do organizmu groszek może utrudniać. Właśnie dlatego należy przed podaniem mięsa z groszkiem zawsze skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny. W ten sposób, czyli dzięki obecności witaminy C, skutecznie poprawisz przyswajanie żelaza.
Polecane dania z groszkiem, czyli co na ciepło warto zaserwować na obiad?
Zastanawiasz się nad tym, co podać swoim najbliższym na obiad? A może szukasz sposobu na to, jak przemycić zielony groszek do jadłospisu rodziny? Oto kilka pomysłów na dania z groszkiem, które zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Są pyszne i w dodatku proste do zrobienia, więc nawet laik w kuchnie nie będzie miał problemu z ich przygotowaniem.
- Zasmażana marchewka z groszkiem –
nie jest pełnowartościowym posiłkiem, ale może stać się sycącym dodatkiem np.
do każdego mięsnego obiadu. Podawana na ciepło będzie doskonałym źródłem
cennych składników odżywczych dla organizmu.
-
Omlet z groszkiem – sprawdzi się
jako alternatywa dla tradycyjnego omleta. Możesz zrobić go zarówno na obiad,
jak i śniadanie, dodając ulubione przyprawy do smaku. To bardzo pożywne
białkowo-tłuszczowe danie.
-
Potrawka z kurczaka z marchewką i
groszkiem – jeśli jesteś osobą zapracowaną i nie masz czasu na tworzenie
wymyślnych dań obiadowych, właśnie ten przepis sprawdzi się znakomicie. Potrawę
robi się szybko i w łatwy sposób.
-
Risotto z zielonym groszkiem –
jest smaczne, sycące i niezwykle kremowe. Warto zrobić je z parmezanem i
pietruszką koniecznie na maśle, które podkreśli aromat dania.
- Zupa krem z groszkiem i grzankami – to smaczny pomysł na ciepły i treściwy obiad. Wspaniale sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą, skutecznie rozgrzewając organizm. Do zupy, zamiast grzanek, użyć można również groszku ptysiowego, który wspaniale dopełni smak potrawy.