Tort czekoladowo truskawkowy

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowo-truskawkowy tort z owocami.
Tort czekoladowo truskawkowy
Tort czekoladowo truskawkowy to wspaniała opcja na naprawdę prosty, ale bardzo elegancki domowy wypiek, który zachwyca czekoladową słodyczą i lekko owocową nutą.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
430 kcal
Kcal w porcji
182 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (130 g)
  • Mąka ziemniaczana (45 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mascarpone (400 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
  • Truskawki (500 g)
  • Kakao 16% (proszek) (45 g)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek

Przepis na tort czekoladowo truskawkowy krok po kroku

Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w kostkę.

Włóż owoce do rondelka i podduś przez 10 minut, następnie ostudź i zblenduj na gładki mus.

Serek mascarpone i śmietankę przełóż do miski.

Dodaj cukier puder i zmiksuj za pomocą miksera na gładki krem.

Dodaj mus truskawkowy i dokładnie wymieszaj.

Ciasto przekrój na 2 części i przełóż kremem.

Jak oceniasz przepis na tort czekoladowo truskawkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat tortu czekoladowo truskawkowego

Tort czekoladowo truskawkowy to wspaniała opcja na naprawdę prosty, ale bardzo elegancki domowy wypiek, który zachwyca czekoladową słodyczą i lekko owocową nutą. Pięknie się prezentuje, dlatego świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy, czy ciasto na wszelkie uroczystości. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekoladowych i owocowych słodkości.

Przepis na tort czekoladowo truskawkowy jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy i cukierników. To świetny sposób na wykorzystanie nadwyżki owoców w sezonie, kiedy ciężko jest przejeść je bez obróbki. Poza sezonem do ciasta można też użyć owoców mrożonych. Warto korzystać z truskawek, gdyż są niezwykle wartościowe. To bogate źródło witaminy C, a także licznych polifenoli, które chronią organizm przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi, a także szybszym starzeniem się organizmu. To dobre źródło błonnika, ale również dobre źródło pokarmowe potasu. Te owoce będą świetnym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie, gdyż zawierają mało kalorii i niewiele cukru. Ponadto świeże truskawki po prostu fantastycznie komponują się z czekoladą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort czekoladowo truskawkowy, który będzie pyszny, a przy okazji niezbyt skomplikowany, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość zajmuje tylko kilka chwil, choć prezentuje się naprawdę fantastycznie. Zwykle, najtrudniejszym aspektem pieczenia tortu jest przygotowanie odpowiedniej bazy. Biszkopty czasami opadają, czy są zbyt suche. W tym przepisie jest zupełnie na odwrót. Biszkopt rośnie naprawdę wysoki, w dodatku ciasto w nim jest naprawdę wilgotne. To dlatego stworzenie tortu z tego przepisu będzie niezwykle proste. To ciasto jest po prostu idealnym pomysłem dla wszystkich, którzy szukają ciekawego wypieku. Ten sprawdzony przepis pozwala stworzyć naprawdę dobry tort, który pięknie się prezentuje i zachwyca wspaniałym połączeniem smakowym. Ze względu na dużą ilość owoców jest niezwykle orzeźwiający, więc sprawdzi się wspaniale nawet latem.

Alergeny w torcie czekoladowo truskawkowym

Lista alergenów dla tortu czekoladowo truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze tortu czekoladowo truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(182g)
Energia (kcal)
236.40
430.26
Białko (g)
5.05
9.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(182g)
Węglowodany (g)
20.01
36.42
Węglowodany przyswajalne (g)
18.43
33.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
2.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(182g)
Tłuszcz (g)
15.73
28.63
Tłuszcze nasycone (g)
14.56
26.50
Tłuszcze nienasycone (g)
1.17
2.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
91.46
166.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(182g)
Witamina C (mg)
15.96
29.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(182g)
Sód (mg)
35.02
63.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
58.42
106.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.20
2.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu czekoladowo truskawkowego 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu czekoladowo truskawkowego

Koszt składników
55.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
45 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Kakao 16% (proszek)
45 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 45 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
55.10