Tort czekoladowo truskawkowy
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (130 g)
- Mąka ziemniaczana (45 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Mascarpone (400 g)
- Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
- Truskawki (500 g)
- Kakao 16% (proszek) (45 g)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na tort czekoladowo truskawkowy krok po kroku
Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w kostkę.
Włóż owoce do rondelka i podduś przez 10 minut, następnie ostudź i zblenduj na gładki mus.
Serek mascarpone i śmietankę przełóż do miski.
Dodaj cukier puder i zmiksuj za pomocą miksera na gładki krem.
Dodaj mus truskawkowy i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przekrój na 2 części i przełóż kremem.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu czekoladowo truskawkowego
Tort czekoladowo truskawkowy to wspaniała opcja na naprawdę prosty, ale bardzo elegancki domowy wypiek, który zachwyca czekoladową słodyczą i lekko owocową nutą. Pięknie się prezentuje, dlatego świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy, czy ciasto na wszelkie uroczystości. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekoladowych i owocowych słodkości.
Przepis na tort czekoladowo truskawkowy jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy i cukierników. To świetny sposób na wykorzystanie nadwyżki owoców w sezonie, kiedy ciężko jest przejeść je bez obróbki. Poza sezonem do ciasta można też użyć owoców mrożonych. Warto korzystać z truskawek, gdyż są niezwykle wartościowe. To bogate źródło witaminy C, a także licznych polifenoli, które chronią organizm przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi, a także szybszym starzeniem się organizmu. To dobre źródło błonnika, ale również dobre źródło pokarmowe potasu. Te owoce będą świetnym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie, gdyż zawierają mało kalorii i niewiele cukru. Ponadto świeże truskawki po prostu fantastycznie komponują się z czekoladą.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort czekoladowo truskawkowy, który będzie pyszny, a przy okazji niezbyt skomplikowany, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość zajmuje tylko kilka chwil, choć prezentuje się naprawdę fantastycznie. Zwykle, najtrudniejszym aspektem pieczenia tortu jest przygotowanie odpowiedniej bazy. Biszkopty czasami opadają, czy są zbyt suche. W tym przepisie jest zupełnie na odwrót. Biszkopt rośnie naprawdę wysoki, w dodatku ciasto w nim jest naprawdę wilgotne. To dlatego stworzenie tortu z tego przepisu będzie niezwykle proste. To ciasto jest po prostu idealnym pomysłem dla wszystkich, którzy szukają ciekawego wypieku. Ten sprawdzony przepis pozwala stworzyć naprawdę dobry tort, który pięknie się prezentuje i zachwyca wspaniałym połączeniem smakowym. Ze względu na dużą ilość owoców jest niezwykle orzeźwiający, więc sprawdzi się wspaniale nawet latem.
Alergeny w torcie czekoladowo truskawkowym
Lista alergenów dla tortu czekoladowo truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze tortu czekoladowo truskawkowego
Ta opcja zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(182g)
Węglowodany
(182g)
Tłuszcze
(182g)
Witaminy
(182g)
Składniki mineralne
(182g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.