Sukkot
- Kapusta biała (1000 g)
- Mięso mielone wołowe (500 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Ryż biały - 5 łyżek (50 g)
- Marchewka - 1 marchew (50 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (600 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na sukkot krok po kroku
Kapustę parzymy w ciepłej wodzie.
Odrywamy 10 liści.
Cebulę kroimy w kostkę.
Do miski dodajemy mięso, jajka, ryż, cebulę, natkę pietruszki i przyprawy.
Dokładnie mieszamy składniki.
Farszem nadziewamy liście kapusty.
Do garnka wlewamy przecier pomidorowy oraz dodajemy startą marchewkę na tarce i przyprawy. Mieszamy.
Sos trzymamy na palniku do momentu zagotowania się.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem.
Pieczemy w piekarniku około 80 minut w temperaturze 160 stopni C.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat sukkota
Pyszny sukkot, czyli gołąbki po żydowsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Gołąbki w sosie pomidorowym są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić gołąbki po żydowsku? Przygotowanie ich jest proste. Na początku parzymy kapustę i odrywamy od niej 10 liści. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wkładamy mięso, jajka, ryż, natkę pietruszki, cebulę i przyprawy. Składniki dokładnie mieszamy do momentu połączenia się. Farszem mięsnym nadziewamy liście kapusty. Następnie do garna wlewamy przecier pomidorowy oraz dodajemy startą marchewkę na tarce i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Sos trzymamy na palniku do momentu zagotowania się. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy w piekarniku około 80 minut w temperaturze 160 stopni C.
Przepis na gołąbki po żydowsku nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z sosu, który jest przygotowany na bazie pomidorów, a posiadają one wiele wartości odżywczych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, który wpływa na układ kostny, magnez, odpowiadający za prawidłową pracę mięśni i żelazo.
Sukkot, czyli gołąbki po żydowsku odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w sukkocie
Lista alergenów dla sukkota przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sukkota
Potrawa posiada niski IG, dzięki czemu możemy włączyć ją na stałe do swojego menu.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.