Przepis na gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Zacznij od ugotowania ryżu al dente. Ostudź go.

Rozgrzej na patelni olej. Podsmaż posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz poszatkowaną drobno kapustę. Posól. Smaż pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Ostudź.

Mięso wymieszaj bardzo dokładnie rękami z podsmażonymi warzywami, ugotowanym ryżem, jajkiem, solą i pieprzem.

Z mięsa uformuj równe kotleciki podłużne. Na patelni, na której smażyły się warzywa, podsmaż krótko gołąbki do zmiany koloru mięsa (z każdej strony).

Podsmażone kotleciki wyłóż do naczynia żaroodpornego i zalej je przecierem wymieszanym z bulionem, papryką słodką w proszku, solą i pieprzem.

Piecz danie przez około 30 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
Koszt przygotowania dania
24.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
309 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gołąbkach bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym

Wspaniałe gołąbki bez zawijania z piekarnika w sosie pomidorowym podane z ziemniakami tłuczonymi oraz z ogórkiem kiszonym to klasyka gatunku. Sprawdź koniecznie.

Smaczny, łatwy i szybki przepis. Taki pomysł na obiad jest wspaniałą propozycją dla całej rodziny. Soczyste zapiekane kotleciki z dodatkiem sosu pomidorowego to jest pyszne połączenie, które wpisze się w Wasze menu. Pyszne zioła – majeranek i bazylia – podkręcą pyszny smak potrawy. Ziemniaki tłuczone fajnie jest zrobić z masłem i śmietaną, koniecznie posypane koperkiem.

Wartości odżywcze gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kalorie)
121.28 kcal
309.27 kcal
Białko
6.36 g
16.21 g

Węglowodany w gołąbkach bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany
8.35 g
21.30 g
Węglowodany przyswajalne
7.41 g
18.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.95 g
2.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz
7.05 g
17.99 g
Tłuszcze nasycone
3.02 g
7.70 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.96 g
10.10 g
Tłuszcze jednonasycone
3.18 g
8.10 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.78 g
2.00 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
32.33 mg
82.44 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A
13.48 µg (mcg)
34.39 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.77 mg
19.81 mg
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
5.55 µg (mcg)
14.16 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.79 mg
4.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.85 µg (mcg)
32.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
93.65 µg (mcg)
238.82 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód
93.83 mg
239.27 mg
Potas
244.81 mg
624.27 mg
Wapń
17.67 mg
45.05 mg
Fosfor
77.67 mg
198.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
9.15 mg
23.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
2.29 mg
Cynk
0.87 mg
2.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kapusta biała
200 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Bulion drobiowy
300 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 g
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób