Gołąbki z kapusty włoskiej

Opublikowano: 22.04.2021 r., 23:40 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki z kapusty włoskiej z sosem pomidorowym znajdują się w brązowym naczyniu. Obok leżą sztućce i bazylia.
Gołąbki z kapusty włoskiej
Gołąbki z kapusty włoskiej to idealny pomysł na obiad. Ta potrawa sprawdzi się także w czasie rodzinnego spotkania. Sprawdź, jak zrobić gołąbki z kapusty włoskiej!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 110 min
330 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta włoska 1 sztuka (1500 g)
  • Ryż biały 2 woreczki (200 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (600 g)
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (50 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli 1/2 szklanki (120 g)
  • Śmietana 18% 3 łyżki (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, oregano, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, patelnia mała, duży garnek, duża miska, miska

Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej krok po kroku

Woreczki ryżu włóż do wrzącej, lekko osolonej wody. Ryż ugotuj al dente, a potem odcedź, wyłóż na talerz i zostaw do wystudzenia.

Kapustę opłucz. Następnie usuń z niej głąb. Włóż kapustę do dużego garnka, a potem zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem (na małym ogniu) ok. 8-10 min. Obgotowaną kapustę wyjmij z wody i zostaw do wystudzenia.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie dodaj ją na rozgrzaną patelnie z tłuszczem. Podsmażaj do przyrumienienia.

W misce wymieszaj mielone mięso wieprzowe, ryż i cebulkę. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Kapustę podziel na liście. Z każdego liścia wytnij gruby nerw. Wybierz duże oraz średnie liście i na nich układaj farsz. Potem dobrze zawijaj gołąbki.

Spód garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty, a następnie na nich umieść gołąbki. Całość zalej bulionem. Gotuj ok. 90 min (pod przykryciem, na małym ogniu).

Gołąbki przełóż do innego naczynia.

Odlej 2 szklanki wywaru do mniejszego garnka. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Po wymieszaniu dodaj 1 łyżkę oregano, 1 łyżkę majeranku, 1/2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę mielonego pieprzu. Całość ponownie zamieszaj. Gotuj przez ok. 5-7 min (cały czas mieszaj).

Do miseczki przełóż śmietanę i zahartują ją kilkoma łyżkami gorącego wywaru.

W miseczce wymieszaj na gładką masę śmietanę z mąką i zahartuj je gorącym wywarem. Następnie, ciągle mieszając, dodaj do gotującego się sosu. Gotuj przez 1 min i zdejmij z ognia.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z kapusty włoskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z kapusty włoskiej

Gołąbki z kapusty włoskiej są bardzo popularne w naszym kraju. Można je przygotować z mięsem lub z warzywami. Bardzo często dodaje się do nich także pieczarki. Farsz zależy od indywidualnych preferencji smakowych.

Jak zrobić gołąbki z kapusty włoskiej? Przede wszystkim należy zacząć od odpowiedniego przygotowania kapusty. Nie wystarczy jej opłukać i porozrywać na pojedyncze liście. Z kapusty trzeba usunąć głąb, a potem ją ugotować. Kapusta włoska na gołąbki jest tak samo często wybierana, co kapusta biała. Warto jednak wiedzieć, że ta druga kapusta zazwyczaj gotuje się nieco krócej. Jeśli zmienisz kapustę, należy o tym pamiętać.

Gołąbki można zrobić z ryżem lub z kaszą jęczmienną. Mięso, które najlepiej pasuje do gołąbków, to łopatka lub karczek. Możesz sam zmielić mięso w maszynce, ale jeśli jej nie masz, możesz kupić gotowe mięso mielone. Lepiej jednak kupić je u rzeźnika lub w mięsnym, gdzie widzisz, co dokładnie jest mielone, niż zdecydować się na zakup paczkowanego mielonego mięsa.

Z kolei gołąbki jarskie mogą składać się z naprawdę dużej liczby składników. Można je zrobić m.in. z pieczarek, marchewki, cebuli, czosnku, papryki czerwonej, selera i ryżu. Jeżeli chcesz je przygotować dla dzieci, to warto zrezygnować z pieczarek.

Domowe gołąbki najlepiej smakują w sosie pomidorowym. Jest on wręcz nierozerwalnie związany z gołąbkami. Przygotowuje się go na bazie wywaru, w którym gotowane były gołąbki. Zazwyczaj wystarczą dwie szklanki wywaru, aby przygotować ten sos. Do garnka należy dodać koncentrat lub przecier pomidorowy (można też oba te składniki) oraz inne dodatki, a potem całość zagotować i po chwili zmniejszyć ogień. Na sam koniec należy dodać śmietanę.

W garnku, w którym gotowane będą gołąbki, należy umieścić pozostałe liście kapusty. W ten sposób uchronisz gołąbki przed przypalaniem. Ten przepis na gołąbki z kapusty włoskiej zakłada, że na porcje składają się dwa gołąbki po 190 g. Jest to jednak jedynie orientacyjna proporcja. Wszystko zależy od tego, jak duże gołąbki przygotujesz i ile umieścisz w nich farszu.

Alergeny w gołąbkach z kapusty włoskiej

Lista alergenów dla gołąbków z kapusty włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze gołąbków z kapusty włoskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
86.93
330.35
Białko (g)
4.04
15.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
7.75
29.45
Węglowodany przyswajalne (g)
6.54
24.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
4.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
4.60
17.47
Tłuszcze nasycone (g)
2.09
7.94
Tłuszcze nienasycone (g)
2.51
9.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.02
7.66
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
1.87
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A (µg (mcg))
6.80
25.84
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.47
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.96
60.65
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.80
10.65
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.03
3.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.46
77.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
41.46
157.54
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
120.50
457.90
Potas (mg)
160.26
608.99
Wapń (mg)
23.86
90.66
Fosfor (mg)
50.30
191.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.59
40.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
1.80
Cynk (mg)
0.55
2.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z kapusty włoskiej 23
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z kapusty włoskiej

Koszt składników
91.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta włoska
1500 g
1 sztuka
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 1500 g
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mięso mielone wieprzowe
600 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Przecier pomidorowy bez soli
120 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Śmietana 18%
75 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Koszt składników
91.70