Przepis na gołąbki z młodej kapusty krok po kroku

Składniki
  • Łopatka wieprzowa 500 g
  • Ryż biały 200 g 2 woreczki / 1 szklanka i 1 łyżka
  • Kapusta biała 1000 g 20 liści
  • Cebula 50 g 1 mała
  • Przecier pomidorowy bez soli 400 g 1 opakowanie
  • Natka pietruszki 5 g 1 łyżeczka
  • Koperek 4 g 1 łyżeczka
  • bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
  • Olej rzepakowy 12 ml 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, duży garnek, duża miska, sitko

Ugotuj ryż w wodzie z dodatkiem szczypty soli w proporcji 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody. Odstaw do ostudzenia.

Na patelni rozgrzej olej.

Podsmaż drobno posiekaną cebulę, gdy będzie delikatnie złota dodaj mięso i smaż na dużym ogniu. Przełóż do miski.

Do mięsa dodaj ryż, dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu.

Z kapusty wytnij głąb.

Zagotuj wodę w dużym garnku. Garnek powinien być na tyle duży żeby zmieściła się w nim cała kapusta. Wody wlej maksymalnie do połowy.

Do gotującej się wody wrzuć kapustę, głąbem ku dołowi, dodaj szczyptę soli i cukru. Gotuj pod przykryciem

Za pomocą dwóch widelców ściągaj wierzchnie liście kapusty i przekładaj je na sito.

Liście kapusty pozostaw do ostygnięcia.

Z liści zetnij grube naczynie i zawijaj gołąbki.

Zwinięte gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty.

Dolej szklankę bulionu, przykryj pokrywą lub folią aluminiową i piecz 40-45 minut w temperaturze 200 stopni.

Przecier pomidorowy wlej do garnka, przypraw solą oraz pieprzem, dodaj koperek i natkę pietruszki.

Gotuj 10 minut, jeśli będzie za gęsty dodaj 1/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego.

Gołąbki z młodej kapusty podane w patelni żeliwnej w sosie pomidorowym na ciemnym blacie
Gołąbki z młodej kapusty
Koszt przygotowania dania
26.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
116 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Gołąbki z młodej kapusty - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gołąbkach z młodej kapusty

Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy ze zwijanej kapusty z farszem pojawiały się w całej Europie Środkowej i Wschodniej. Gołąbki w Polsce, holubce w Czechach, gołubcy w Rosji, kåldolmar w Szwecji, kaalikääryleet w Finlandii, Krautwickel/Kohlrouladen w Niemczech jednak wszystkie je łączy farsz zawinięty w liście kapusty. Specyficzną odmianą gołąbków w krajach takich jak Turcja, Grecja czy Gruzja są kiszone liście winorośli, w które zawija się farsz z ryżu, jagnięciny czy baraniny. Potrawa ta prawdopodobnie wzięła się z tego, że w zamożnych domach przygotowywane były gołębie w liściach kapusty, chroniące przed wysuszeniem mięsa. Początkowo farsz stanowiły kasza i ziemniaki, w miarę z upływem czasu zaczęto dodawać mięso a kaszę zastąpił ryż. Aktualnie farsz można urozmaicić różnymi dodatkami, na przykład cebulą, grzybami czy ziołami ale nieodłączną ich częścią jest sos pomidorowy. Tradycyjnie gołąbki przygotowuje się z podgotowanych liści kapusty w osolonej wodzie. Możesz je dusić, smażyć lub piec, w każdej formie będą wyśmienite.

Gołąbki z młodej kapusty są wiosenną wariacją na temat gołąbków. Tradycyjnie gołąbki przygotowuje się z tak zwanej starej kapusty, jednak z czasem zaczęto używać także kiszonych liści kapusty, liści kapusty włoskiej czy liści młodej kapusty białej. Przepis na gołąbki z młodej kapusty z ryżem jest szybszy w wykonaniu niż z kapusty przechowywanej. Dobre, domowe gołąbki podawaj w sosie pomidorowym, w sezonie ze świeżych pomidorów, będzie smakował niesamowicie. W zimie wykorzystaj dobrej jakości passatę pomidorową. Do gołąbków możesz dodać ryż biały lub brązowy, jeśli wolisz możesz dodać kaszę. Do gołąbków możesz dodać kaszę gryczaną, owsianą lub jęczmienną. Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty oraz jak długo gotować gołąbki z młodej kapusty dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap jest opisany krok po kroku. Pyszne gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem koperku podbiją serce każdego.

Gołąbki to wyśmienite danie kuchni polskiej, które możesz przygotować na codzienny obiad lub przygotować na świąteczny obiad. Wypróbuj każdą wersję gołąbków i wybierz swoją ulubioną.

Wartości odżywcze gołąbków z młodej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (115g)
Energia (kalorie)
100.95 kcal
116.09 kcal
Białko
4.99 g
5.73 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w gołąbkach z młodej kapusty

Na 100g
Na porcję (115g)
Węglowodany
10.79 g
12.41 g
Brak danych dla: łopatka wieprzowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
9.36 g
10.76 g
Brak danych dla: łopatka wieprzowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (115g)
Tłuszcz
4.41 g
5.07 g
Tłuszcze nasycone
1.75 g
2.01 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.55 g
2.93 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.00 g
2.30 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
0.64 g
Brak danych dla: ryż biały, bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gołąbki z młodej kapusty

Na 100g
Na porcję (115g)
Witamina B6
0.15 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
17.62 mg
20.27 mg
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.25 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
22.89 µg (mcg)
26.32 µg (mcg)
Brak danych dla: bulion warzywny, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki z młodej kapusty

Na 100g
Na porcję (115g)
Sód
56.76 mg
65.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
218.66 mg
251.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
24.50 mg
28.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
63.84 mg
73.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.07 mg
12.73 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.76 mg
0.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.80 mg
0.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z młodej kapusty 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach z młodej kapusty

Lista alergenów dla gołąbków z młodej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gołąbków z młodej kapusty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Ryż biały
200 g
2 woreczki / 1 szklanka i 1 łyżka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Kapusta biała
1000 g
20 liści
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Cebula
50 g
1 mała
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Natka pietruszki
5 g
1 łyżeczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koperek
4 g
1 łyżeczka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 4 g
bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Liczba porcji:
Razem
59.00
Łączny koszt
26.20
Jak oceniasz przepis na gołąbki z młodej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób