Szarma
- Liście winogron (300 g)
- Mięso mielone z indyka (300 g)
- Ryż biały (70 g)
- Cebula (50 g)
Przepis na szarmę krok po kroku
Liście umyj dobrze, usuń zdrewniałe części na grzbiecie i włóż do garnka. Zalej je wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości, około 10 minut. Następnie odcedź.
Ryż ugotuj do miękkości w osobnym garnku i odcedź.
Ryż zmieszaj z drobno posiekaną cebulą i mięsem mielonym. Farsz dopraw solą, pieprzem.
Łyżeczkę farszu nakładaj na środek liścia. Brzegi złóż do środka, a resztę zroluj. Gołąbki układaj łączeniem do dołu.
Na spód garnka do gotowania wyłóż podarte liście. Na nie układaj gołąbki.
Całość zalej 400 ml wody z odrobiną soli.
Gotuj je przez 50 minut.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki pieczone
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat szarmy
Szarma, inaczej zwana sarmą, to liście winogron nadziewane pysznym farszem. Całość jest smaczna, prosta i niezwykle efektowna. Całość przypomina nieco gołąbki.
Przepis na szarmę to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. To zdecydowanie takie jest. Te gołąbki z liści winogron z ryżem na pewno przypadną do gustu miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Są tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków. Można zajadać się nimi na co dzień i od święta, bo pasują do każdej okazji. Przepis na gołąbki jest naprawdę łatwy, choć wydaje się skomplikowany i pracochłonny. Wystarczy wykonać wszystko krok po kroku z rozpiski i można cieszyć się wspaniałym smakiem tego cudownego dania. Ich wykonanie nie jest długie, dzięki czemu są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Są naprawdę sycące i już jedna porcja wystarczy, by dobrze się najeść. Nie potrzebują żadnych dodatków. Świetnie smakują także gołąbki w sosie pomidorowym zrobionym z pomidorów z puszki i śmietany lub gęstego jogurtu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarmę, by była tradycyjna, a przy okazji najlepsza, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Te roladki składają się z pysznego farszu zawiniętego w liście winogron. Są naprawdę smaczne. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym dużym sklepie. Liście można zamówić również przez internet. To pomysł na ciekawą przystawkę, ale także smaczny obiad. Liście z ryżem i mięsem mielonym są po prostu pyszne. To dobre rozwiązanie również dla początkujących. Ten przepis pokaże Ci jak zrobić idealny farsz na gołąbki. Pyszny, dobrze połączony i świetnie doprawiony. Ten farsz idealnie komponuje się z liśćmi winogron. Dowiesz się z niego czym przyprawić farsz, tak, by nie zdominował całego dania, a dobrze się łączył z pozostałymi składnikami. Dzięki temu ta potrawa świetnie sprawdzi się prawie dla każdego. W dodatku jest dość tania. Warto zadbać o dobrej jakości składniki, zwłaszcza mięso, które jest bazą farszu i decyduje o smaku całego dania. Jeśli zaś chodzi o liście winogron, to można je dostać w dużych sklepach lub szukać ich w internecie.
Alergeny w szarmie
Lista alergenów dla szarmy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szarmę
Wartości odżywcze szarmy
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.