Przepis na szarmę krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duży garnek, duża miska

Liście umyj dobrze, usuń zdrewniałe części na grzbiecie i włóż do garnka. Zalej je wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości, około 10 minut. Następnie odcedź.

Ryż ugotuj do miękkości w osobnym garnku i odcedź.

Ryż zmieszaj z drobno posiekaną cebulą i mięsem mielonym. Farsz dopraw solą, pieprzem.

Łyżeczkę farszu nakładaj na środek liścia. Brzegi złóż do środka, a resztę zroluj. Gołąbki układaj łączeniem do dołu.

Na spód garnka do gotowania wyłóż podarte liście. Na nie układaj gołąbki.

Całość zalej 400 ml wody z odrobiną soli.

Gotuj je przez 50 minut.

szarma
szarma
Koszt przygotowania dania
17.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
288 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
67

Szarma - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szarmie

Szarma, inaczej zwana sarmą, to liście winogron nadziewane pysznym farszem. Całość jest smaczna, prosta i niezwykle efektowna. Całość przypomina nieco gołąbki.

Przepis na szarmę to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. To zdecydowanie takie jest. Te gołąbki z liści winogron z ryżem na pewno przypadną do gustu miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Są tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków. Można zajadać się nimi na co dzień i od święta, bo pasują do każdej okazji. Przepis na gołąbki jest naprawdę łatwy, choć wydaje się skomplikowany i pracochłonny. Wystarczy wykonać wszystko krok po kroku z rozpiski i można cieszyć się wspaniałym smakiem tego cudownego dania. Ich wykonanie nie jest długie, dzięki czemu są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Są naprawdę sycące i już jedna porcja wystarczy, by dobrze się najeść. Nie potrzebują żadnych dodatków. Świetnie smakują także gołąbki w sosie pomidorowym zrobionym z pomidorów z puszki i śmietany lub gęstego jogurtu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarmę, by była tradycyjna, a przy okazji najlepsza, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Te roladki składają się z pysznego farszu zawiniętego w liście winogron. Są naprawdę smaczne. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym dużym sklepie. Liście można zamówić również przez internet. To pomysł na ciekawą przystawkę, ale także smaczny obiad. Liście z ryżem i mięsem mielonym są po prostu pyszne. To dobre rozwiązanie również dla początkujących. Ten przepis pokaże Ci jak zrobić idealny farsz na gołąbki. Pyszny, dobrze połączony i świetnie doprawiony. Ten farsz idealnie komponuje się z liśćmi winogron. Dowiesz się z niego czym przyprawić farsz, tak, by nie zdominował całego dania, a dobrze się łączył z pozostałymi składnikami. Dzięki temu ta potrawa świetnie sprawdzi się prawie dla każdego. W dodatku jest dość tania. Warto zadbać o dobrej jakości składniki, zwłaszcza mięso, które jest bazą farszu i decyduje o smaku całego dania. Jeśli zaś chodzi o liście winogron, to można je dostać w dużych sklepach lub szukać ich w internecie.

Wartości odżywcze szarmy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
160.18 kcal
288.32 kcal
Białko
14.39 g
25.91 g

Węglowodany w szarmie

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
15.62 g
28.11 g
Węglowodany przyswajalne
10.87 g
19.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.75 g
8.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
5.31 g
9.56 g
Tłuszcze nasycone
2.08 g
3.74 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.11 g
5.60 g
Tłuszcze jednonasycone
1.46 g
2.63 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.65 g
2.96 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
38.33 mg
69.00 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szarmę

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
585.00 µg (mcg)
1053.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.44 mg
0.80 mg
Witamina B12
0.55 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
5.14 mg
9.25 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.88 mg
1.58 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
10.00 µg (mcg)
18.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.42 mg
Niacyna
4.72 mg
8.49 mg
Foliany
40.38 µg (mcg)
72.67 µg (mcg)
Beta karoten
6750.07 µg (mcg)
12150.12 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szarmę

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
171.18 mg
308.13 mg
Potas
252.43 mg
454.38 mg
Wapń
165.10 mg
297.18 mg
Fosfor
154.07 mg
277.33 mg
Magnez
55.00 mg
99.01 mg
Żelazo
1.76 mg
3.17 mg
Cynk
1.69 mg
3.04 mg
Miedź
0.26 mg
0.47 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szarmy 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szarmie

Lista alergenów dla szarmy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szarmę

Cena przygotowania szarmy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Liście winogron
300 g
13.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
11.14
Za 300 g
Mięso mielone z indyka
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Ryż biały
70 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na szarmę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób