Przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Z kapusty wytnij głąb i sparz przy pomocy wrzątku. Następnie ostrożnie rozdziel liście. Obetnij zgrubiałe części liścia (będzie wtedy łatwiej zwinąć gołąbki).

Kaszę jęczmienną ugotuj na półtwardo (około połowy czasu podanego na opakowaniu).

Mięso mielone wymieszaj dokładnie z kaszą, jajkiem i przyprawami.

Farsz podziel na ilośc liści kapusty.

Następnie farsz ułóż na liście, załóż boki liści do środka i zwiń je w rulon.

Na dnie garnka ułóż liście kapusty (pozostałe z główki). Następnie ułóż na nich ciasno zawinięte gołąbki, zalej szklanką bulionu, garnek przykryj przykrywką i gotuj około godziny, aż gołąbki będą miękkie.

Gotowe gołąbki możesz podać z sosem pomidorowym i ziemniakami.

Gołąbki z kaszą jęczmienną podane są na białym talerzu. Ozdobione są listkami natki pietruszki.
Gołąbki z kaszą jęczmienną
Koszt przygotowania dania
14.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
351 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
25

Gołąbki z kaszą jęczmienną - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gołąbkach z kaszą jęczmienną

Przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem mielonym sprawdzi się idealnie dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym lub diecie bezmlecznej. Gołąbki z kaszą jęczmienną nie są trudne w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Składniki, których będziemy potrzebować do wykonania dania to kasza jęczmienna, jajko, bulion drobiowy, kapusta biała, mięso mielone, sól, pieprz oraz majeranek.

Jak zrobić gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienna? Z kapusty wycinamy głąb, parzymy gorącą wodą kapustę po czym ostrożnie rozdzielamy liście. Aby przygotować farsz na gołąbki z kaszą zacznij od ugotowania kaszy. Ugotowaną kaszę wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami. Farsz nałóż na liście kapusty. Złóż boki liści do środka i zwiń w rulon. Gotowe zawinięte gołąbki wkładamy do garnka układając jeden przy drugim. Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy przez godzinę aż gołąbki będą miękkie. Ugotowane gołąbki podajemy z sosem pomidorowym. Sos pomidorowy uzyskamy dodając do bulionu przecier pomidorowy. Pomysł na to danie idealnie komponować będzie się z opiekanymi ziemniaczkami lub gotowanymi.

Kasza jęczmienna jest produktem, który zawiera sporą ilość błonnika, który dba o prawidłowe funkcjonowanie jelit. Produkt ten zawiera w swoim składzie wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez, sód, cynk, niektóre witaminy z grupy B oraz witaminę A oraz K. Spora obecność składników odżywczych sprawia, że spożywanie kaszy w swojej diecie wspiera nasze zdrowie oraz dobre samopoczucie.

Podsumowując gołąbki z kaszą jęczmienną idealnie sprawdzą się na obiad. Niby jest to danie tradycyjne, ale jednak nie do końca, ponieważ jest ono niestandardowo z kaszą zamiast ryżu. Nasze gołąbki śmiało możemy zaliczyć do dietetycznego obiadu, ponieważ są one niskokaloryczne. Jest to przepis o obniżonej kaloryczności. Danie to świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się, ponieważ jest to potrawa niskokaloryczna. Dodatkowo osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym również mogą włączyć potrawę do swojego jadłospisu.

Wartości odżywcze gołąbków z kaszą jęczmienną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
100.33 kcal
351.16 kcal
Białko
5.56 g
19.45 g

Węglowodany w gołąbkach z kaszą jęczmienną

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
8.53 g
29.84 g
Węglowodany przyswajalne
6.17 g
21.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.36 g
8.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
5.07 g
17.74 g
Tłuszcze nasycone
2.35 g
8.23 g
Tłuszcze nienasycone
2.72 g
9.51 g
Tłuszcze jednonasycone
2.18 g
7.64 g
Tłuszcze wielonasycone
0.53 g
1.87 g
Cholesterol
30.29 mg
106.02 mg

Witaminy w przepisie na gołąbki z kaszą jęczmienną

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
9.25 µg (mcg)
32.38 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.58 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.66 µg (mcg)
Witamina C
18.38 mg
64.35 mg
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.12 mg
0.43 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Retinol
6.69 µg (mcg)
23.42 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.72 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.38 mg
Niacyna
1.41 mg
4.94 mg
Foliany
25.97 µg (mcg)
90.89 µg (mcg)
Beta karoten
23.52 µg (mcg)
82.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki z kaszą jęczmienną

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
93.14 mg
325.99 mg
Potas
174.51 mg
610.79 mg
Wapń
42.12 mg
147.42 mg
Fosfor
74.51 mg
260.79 mg
Magnez
16.31 mg
57.07 mg
Żelazo
0.68 mg
2.38 mg
Cynk
0.77 mg
2.71 mg
Miedź
0.06 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z kaszą jęczmienną 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach z kaszą jęczmienną

Lista alergenów dla gołąbków z kaszą jęczmienną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania gołąbków z kaszą jęczmienną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jęczmienna perłowa
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bulion drobiowy
250 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Kapusta biała
700 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób